Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
16. oktoober 1999, 00:00

Lahti politsei kahtlustab MM-i korraldajaid

Lahti politsei on alustanud eeluurimist, kahtlustades 2001. aasta murdmaasuusatamise MM-võistluste organiseerimiskomitee liikmeid meelehea jagamises vaestele suusariikidele, et saada hääl Lahti kasuks. Meelehea väljendus lubaduses korraldada MM-i eelseid tasuta laagreid Soome suusakeskustes, eelkõige Lahtis. Politsei järgi põhjustati linnale sellega 0,5 miljonit marka kulutusi.

Lahti linnapea Kari Salmen peab politsei uuringuid kohatuks. ”Mängureeglid pärinevad mujalt. Lahtil oli valida, kas loobuda vabatahtlikult taotlusest MM-ile või pakkuda vaestele suusariikidele häälte eest laagreid. Politsei vaatenurk on väga kitsas ega arvesta reaalset elu,” leiab Salmen.



Soome suusaliidu president, ekspeaminister ja keskerakonna presidendikandidaat Esko Aho kinnitab, et laagrite pakkumine MM-võistluste taotlemisel on tava, mida aktsepteerib ka Rahvusvaheline Suusaliit (FIS). ”FIS on huvitatud, et



MM-il osaleks võimalikult palju riike. Vaesemate suusamaade abistamine taotlusprotsessi käigus on tava, mida järgitakse juba alates 1996. aastast. Laagreid, mille Lahti kinni maksab, jagab FIS,” väidab Aho.



Siiski juhib Aho tule Soome suusaliidult kõrvale, kinnitades, et Lahti linnaisad on lepingud sõlminud maa suusaliidu teadmata.