Pärnu juhendaja Heiko Rannula: «Nüüd on kõik meie enda kätes.»Foto: ALDO LUUD
Korvpall
19. detsember 2014, 07:00

Mitu Eesti klubi pääseb Balti liiga play-off’i?

Balti korvpalliliigas said üleeilsega läbi selle kalendriaasta mängud, alagrupiturniiri viimased kohtumised peetakse juba uuel aastal. Milline on olukord, mitut Eesti klubi võib play-off’is näha?

Juba enne hooaja algust oli selge, et kohamängudel osaleb Tartu Ülikool/Rock, kes pääses sinna koos teiste eurosarjades mängivate meeskondade Ventspilsi ja Šiauliaiga sinna otse. Rock on sellest kolmikust nüüd ainus eurorindel jätkaja – Läti meister lõpetas EuroCupil oma alagrupis viimasena, Šiauliai jäi aga EuroChallenge’il dramaatiliselt järgmisest ringist eemale, kui koduväljakul kaotati tänu vastase viimase sekundi oma väljakupoolelt sooritatud viskele.

Alagrupiturniirilt on edasipääsu kindlustanud BC Kalev/Cramo ja Rakvere Tarvas. Samas on Kalev saanud kaks üllatuskaotust järjest, mis pole hea ses mõttes, et võib anda play-off’is halvema asetuse. Katki pole siiski veel midagi ja kui kaks viimast mängu võidetakse, saadakse korralik lähtepositsioon.

Neli klubi aga võitlevad play-off’i koha pärast. A-grupis on Pärnu tulnud võitudega Kalevi ja üleeile ka Riia Baronsi üle vaat et lootusetust seisust välja ja asub nüüd rünnakupositsioonil. Pärnul on 8 mängust 3 võitu ja veel 5. koht, mängida on jäänud kodus Pasvalyse ja võõrsil Jūrmalaga. Igast alagrupist pääseb edasi neli esimest, lisaks parim viienda koha meeskond.

"Ilmselgelt andis Kalev/Cramo üle saadud võit meeskonnale hoogu," märkis Pärnu juhendaja Heiko Rannula. "Enne olime mõõnas, nüüd saime emotsiooni üles ja enesekindluse kätte."

Edasi ka Pärnu?

Üleeile andis Rannula hoolealustele korralduse mäng kiireks ajada, sest juba avaringis nähti, et see ei sobi Baronsile. Tuli võit 83:71. Iseloomulikud arvud: Pärnu tsenter Rolandas Rutkauskas kogus 20 punkti ja 16 lauapalli, Baronsi minevikukuulsus Kaspars Kambala vastavalt 5 ja 4. "Nad ei saanudki kiire tempo tõttu Kambalat eriti kasutada," lausus Rannula.

Ja lisas ettepoole vaadates: "Nüüd on kõik meie enda kätes, me ei pea enam teistele lootma."

A-grupi tabel: Kalev 6 võitu ja 2 kaotust, Pasvalys 5-2, Barons 4-4, Tampere 4-5, Pärnu 3-5, Jūrmala 2-6.

Valga Maks ja Moorits esitas Panevežyses sealse Lietkabelise vastu hea partii, kuid lõpuks siiski kaotas napilt. Mänedžer Antti Vasar kurtis taas kord ebaõnne, aga lisas, et väljavaated on head, sest pidada on jäänud kaks kodumängu ning kodus on piirilinna meeskond olnud tubli.

Valga väljavaated on head

Valga hoiab 4 võiduga 10st 4. kohta, mängida on jäänud ühe peakonkurendi Prienai ja Valmieraga. Edasipääsulootust evib ka TTÜ, kel neljast kohtumisest kolm tükki ees kodus. Sisuliselt kadunud on TLÜ/Kalevi lootused.

B-grupi tabel: Panevežys 8-2, Valmiera, Jekabpils 7-2, Valga 4-6, Prienai 3-6, TTÜ 2-6, TKÜ 1-8.

Rapla Tyco võitleb omas grupis Moskva Dinamoga, koos jagatakse 4. kohta (3 võitu 8st). Kui Rapla pole endiselt leidnud meeskonnast lahkunud Kristers Zeidaksile ega Žiga Fifoltile asendust, siis Dinamo sõlmis hiljuti lepingu endise Venemaa koondislase, 39aastase Nikita Morgunoviga. Mõlemal on jäänud veel mängida seni kõik kohtumised kaotanud Kedainiai Nevežisega, Raplal lisaks ka Liepaja ja Dinamol Utenaga.

C-grupi tabel: Utena 6-1, Liepaja 5-2, Tarvas 5-3, Rapla, Dinamo 3-5, Kedainiai 0-6.