VÕIDETAV?:Tallinna Selveri mäng soomlaste Sastamala VaLePaga lõppes külaliste 3:0 võiduga. Foto: MATI HIIS
Võrkpall
19. detsember 2014, 07:00

Volleklubide edutu euroaasta on tasavägise koduliiga vili (2)

Eesti võrkpalliklubid lõpetasid tänavuse eurohooaja ühegi võiduta – kümne matši peale said TTÜ, Selver ja Tartu kokku kätte vaid neli geimi. Välissarjades põrumise üheks põhjuseks on liialt ühtlane tase Eesti-Läti ühisliiga tipus.

Statistika maalib kolme Eesti tippklubi euroaastast üpris inetu pildi: Rumeenia, Soome, Saksa, Kreeka ja Itaalia klubidele jäädi geimidega alla 4:30, punktide poolest 701:851 ehk resultatiivsus oli vastastest 18 protsenti kehvem.

Et teha selgeks, millal viimati Eesti võrkpall ühegi eurosarjavõiduta jäi, tuleb sukelduda sügavale arhiividesse: hooajal 2003/2004 suutis ESS Pärnu meeskond kuue matši peale võtta vaid ühe geimivõidu, ent nemad mängisid esimest korda meie võrkpalliajaloo jooksul Meistrite liigas. Tänavu põruti aste või kaks madalamal.

"Vaatame neid koosseise, kellega eurosarjas mängiti. Kolmest kaks meeskonda või nende mängijad, kes väljakul kandvates rollides, teevad oma esimesi samme eurosarjas. Eks läheb veel aega. Eestlased avanevad ilmselt veidi hiljem kui mõni teine rahvus," võttis seisu kokku esimest hooaega Tallinna Selverit juhendav Rainer Vassiljev.

Fookus koduliigal

Tallinna esindusmeeskond kaotas esmalt CEV Cup sarjas Sastamala VaLePale ning siis aste madalamal Challenge Cupi raames Alexandroupolise Ethnikosele. "Tänagi (kolmapäeval – toim.) tekkis siin geimide lõpufaasis hetk, kus mängijad hakkasid vaatama, et me ei mängi mitte eestlaste või lätlastega vaid mingi muu rahvas on vastas. Meestel tekkisid mingid muud mõtted pähe, mis segavad ka sooritust väljakul," sõnas Vassiljev Kreekast.

"Kas siis Schenkeri liiga oli 2000ndatel, kui Pärnu Meistrite liigat mängis, nii palju kõvem?" pärib sellise jutu peale aga enam kui tosin aastat ühel või teisel moel eurokarussellis tiirelnud Avo Keel. Kogenud treeneri sõnul on eriti just tänavune Eesti-Läti ühisliiga piisavalt kõva tasemega, et meeskondi euroheitlusteks ette valmistada.

Samas, ehk on kohalik liiga isegi liialt tugev: kunagi Pärnu ja hiljem Selveri hiilgeaegadel ei hakanud nende meeskondade peale ühegi koduse rivaali hammas ning klubid said rahus keskenduda euroedu jahtimisele. Praeguses olukorras, kus ühisliiga tiitli nimel võitlevad viis-kuus enamvähem võrdset meeskonda, keegi endale seda luksust lubada ei saa.

"Eks kõik oleneb sellest, mis eesmärkidega eurosarja mängima minnakse," ei taha möödunud hooajal tugevuselt kolmandas eurosarjas Pärnuga kaheksandikfinaali jõudnud Urmas Tali nimetada tänavust aastat põrumiseks. "Ega keegi ei läinud sinna tulemust tegema. Võistkondade komplekteeritus on eesmärgiga võita Schenkeri liiga ja Eesti meistritiitel ja (eurosari – toim) on osa selle ettevalmistusest. CEV sarjast alustanud Selver ja Tartu said mõlemad oma neli mängu kätte ja see on kogemustepagas, mida võib jahvatada, aga kui sa mänginud pole, siis sa sellest osa ei saa."

TTÜ müüs võidu maha?

Keele arvates tulnuks aga pagasikogust ka järgmises voorus suurendada. "Ma ise kumbagi (Selveri kodumängu – toim) vaatama ei jõudnud. /…/ Aga kreeklased ja ka (koondise ründaja Olli Kunnarita mänginud) soomlased olid võidetavad, seda oli juba telekastki näha," ei taha ta kuulda vabandust, et Eesti ja Austraalia koondislasi sisaldav koosseis pole piisavalt küps euromatšis võidu võtmiseks.

Kõige rohkem geime võitis tänavusel eurohooajal TTÜ meeskond: Dej Unirea klubi käest saadi kaks 1:3 kaotust. Ilmselt oleks tudengid suutnud võita enamgi geime või lausa mängugi, kui mõlemad matšid poleks toimunud rumeenlaste kodusaalis – TTÜ müüs oma kodumängu kulude kokkuhoiuks maha.

"Eurosarjas mängimine on kõikidele Eesti klubidele kulu. Aga mis on su eesmärk, kas mängida võimalikult väheste kulutustega või püüda jõuda kindlalt järgmisesse ringi?" küsis Keel, kas esimest korda eurosarjas osalenud TTÜ prioriteedid olid kodumängust loobudes paigas. Nädalavahetusel Eesti karikavõistlustel triumfeerinud ja sellega koha vähemalt Challenge Cupil kindlustanud Pärnu klubi peatreener lisab aga, et ilmselt alahindasid tudengid veidi ka vastast.

Lõpuks tegi TTÜ seisu kehvemaks ka esiklapse sünniks Eestisse jäänud põhilibero puudumine. Aga see oli lihtsalt õnnetu ajastus ehk meie klubidel oli tänavu ka halba õnne.

"Kellel joppab, kellel ei joppa," ütles Tali fortuuna kohta. "Vaatame TTÜ esimest ringi – kui kas Tartu või Selver oleks kohe rumeenlastega mänginud, oleks võib-olla teistmoodi läinud," hindas ta, et nõrgim vastane tuli ka parajasti lahjemaile klubile.

Ja kehva loosiõnnega saabki kokku võtta Tartu klubi neli mängu: CEV karikasarjas mängiti sakslaste Ingersoli Bühliga, aste madalamal jäädi ette itaallaste CMC Ravennale. "Itaalia, Venemaa, Poola ja Türgi klubid on need, kelle vastu ühelgi Eesti meeskonnal hetkel võimalust pole. Ühe mängu võib ju veel kuidagi ära võita, aga kahe mängu peale küll mitte," sõnas Keel, et tartlastel polnud šanssigi.