PARIM: Martti Aljand võitis Eesti meistrivõistluste avapäeval 100 m kompleksi.Foto: Mati Hiis
Ujumine
19. detsember 2014, 07:00

Eesti parimal ujujal on kopp ees ja ta paneb suusad alla (2)

Eesti lühirajaujumise meistrivõistluste avapäeval esines meie esinumber Martti Aljand väärikalt, triumfeerides oma trumpalal. Samas tunnistas ta pärast etteastet, et vaim vajab värskendamist ja vahelduseks läheb ta hoopis suusatama.

Hiljutisel MMil 100 m kompleksujumises poolfinaali jõudnud Aljand läbis eile Tallinnas alanud Eesti meistrivõistlustel sama distantsi ajaga 53,86, teiseks tulnud Martin Liivamägi sai kirja 54,29 ja kolmandana lõpetanud Pjotr Degtjarjov isikliku rekordi 54,71.

MMi lõpus tõbisena võistelnud Aljand pidi pärast kodumaale naasmist paariks päevaks treeningutest loobuma. "Olukord oli mõnevõrra keeruline," ütleb 27aastane sportlane. "Ma olin juba maailmameistrivõistluste lõpus nagu tühjaks pigistatud käsn. Igaks stardiks oli aina raskem end kokku võtta."

Vaim vajab turgutamist

Aljandi sõnul polnud küsimus üldfüüsilises vormis. "Ma olen just vaimselt tühi," selgitab ta. "Viimane periood on olnud psühholoogiliselt raske. Meie rühmal on uus treener ja uued põhimõtted, kohanemine võttis aega."

Samas hindab Aljand sloveenist eliitrühma juhendaja Peter Mankoci töö heaks. "Mina ise panen endale hindeks neli pluss, MMil finaali jõudmine polnud seekord reaalne eesmärk," arutleb Aljand.

Kuid sügav analüüs seisab alles ees. "Jaanuari alguses saame kokku ja lahkame tehtud tööd," märgib kapteniks valitud Aljand. "Arvan, et edasiliikumises on üks tähtsamaid asju suhtlemine. Meil on inimesi, kes räägivad rohkem vene keeles, siis on ingliskeelne peatreener ja eestlased. Peame vaatama, et me üksteisest mööda ei räägi."

Enne tiimi kokkusaamist õnnestub ujujatel natuke puhata ja jõulupraadi süüa. "Arvatavasti tuleb pärast Eesti meistrivõistlusi aktiivse puhkuse periood," nendib Aljand. "Kui jääksin niisama istuma, siis läheksin ka lolliks."

Aljand tahab suusatama minna ega välista võimalust, et osaleb taas Tartu maratonil. "Rääkisin Peteriga ja selgus, et ettevalmistusperioodil on temagi päris palju suusatanud. Üle-eelmisel aastal osalesin Tartu maratonil. Mul õnnestus Jaak Mae suusad alla saada, aga läksin rohkem rada nautima, kui panema."

Tugev põhi tuleb Aljandi kinnitusel järgmisel suvel pika raja MMiga kulmineeruvaks hooajaks laduda nagunii.

"Tänavu võin ma pika raja etteastetega isegi rohkem rahule jääda – 50 m rinnuliujumises püstitasin absoluutse rekordi, 100 m distantsil oli ka rekord, kui kummitrikoo aegasid mitte arvestada," meenutab Aljand.

Noored heas vormis

Eesti teine number Liivamägi on viimasel ajal juhendanud noorsportlasi ja töötanud Europark Eestis.

"Olümpia A-normi püüdmine oleks reaalne, kuid mitte nii, et treenin teiste tööde kõrvalt," ütleb Liivamägi otsekoheselt. "Uue aasta alguses tuleb rääkida Peteri ja Karoliga (ujumisliidu president ja Europarki juht Kovanen – toim) ning plaanid paika panna."

Naiste kroolisprindi võitis Tess Grossmann 25,73 ja meeste sama ala Pjotr Degtjarjov 21,90ga. Naiste 200 m rinnulidistantsil oli parim Maria Romanjuk isikliku rekordiga 2.27,10, meestest Martin Allikvee 2.11,48ga.

Meeste 200 m liblikat võitis Kregor Zirk Eesti noorte rekordiga 2.00,30. Naistest triumfeeris Gerda Pak 2.19,24ga. Teiseks tulnud Margaret Markvardt püstitas Eesti noorte rekordi 2.23,00. Naiste 100 m kompleksi võitis Markvardt Eesti noorte rekordiga 1.04,82.