TAGASILÖÖK: Kahevõistlejatest ven-dadel Kail (vasakul) ja Han Hendrik Pihol ei klapi praegu suusahüpped.Foto: Laura Oks
Talisport
22. detsember 2014, 07:00

Jõuluks koju naasvad kahevõistlejad usuvad, et suudavad mõõna ületada

Kõva apsakas: Pihodele õpetati Norras hüppemäel vale tehnikat (18)

Suvel Trondheimi harjutama läinud kahevõistlejad Kail ja Han Hendrik Piho ei suutnud eile Austrias toimunud MK-etapil murda läbi kvalifikatsiooni kadalipu ehk ei jõudnud suusahüpetes 50 hulka. "Nädal aega tagasi olid Norra karikavõistlused. Pärast seda treenerid tunnistasid, et mäel on juurutatud valesid asju," ütleb Han Hendrik.

Pihode jutust selgub, et hüpetes kimbutavad tehnikaprobleemid kogu Trondheimi tiimi, kus eestlasedki on ligi pool aastat usinalt harjutanud. "Võtsime sügisel uue idee," räägib Kail. "Kahjuks see ei toiminud, läksime natuke vales suunas."

Han Hendrik lisab: "Hüppemäel muutus tegevus väga aktiivseks. Hoovõtuasendi raskuskese läks liiga varvaste peale. Kogu meie punt hakkas raskusi ette viima, aga seetõttu kannatas äratõuge. Vähesed suudavad sellest asendist normaalselt tõugata."

Vennad säilitavad rahuliku õhkkonna

Ometi ei näe Han Hendrik ega Kail põhjust juhendajate sajatamiseks. "Ei saa öelda, et see on ainult treenerite viga," lausub kahe talve tagusel juunioride MMil pronksmedali võitnud Han Hendrik. "Koostöö on ikkagi vastastikune. Ka sportlased ei suutnud treeneritele piisavalt täpset tagasisidet anda."

Võrumaalt pärit Kail ja Han Hendrik rõhutavad nagu ühest suust, et kogu suvine ettevalmistus läks väga edukalt. "Oktoobri lõpus ja novembri alguses oleks pidanud rohkem puhkama, aga jätkasime trennis senise hooga ja kehasse tekkis väsimus, mis annab siiani tunda," avaldab Kail.

Laupäeval said Pihod koos Kristjan Ilvese ja Karl–August Tiirmaaga võimed proovile panna Ramsau MK-etapi meeskonnavõistluses, kus lõpetati 10. kohaga. Hüppemäel olid vendade sooritused loodetust tagasihoidlikumad, rahule ei jäänud nad ka suusasõiduga.

Han Hendrik lähtus enne etteastet tulnud teabest, et liidrile ringiga kaotav võistkond võetakse maha, ja vajutas gaasipedaali kohe põhja.

"Alustasin liiga kiiresti ja sõitsin end kinni," märgib ta. "Sügisel tundsin end murdmaarajal hästi, aga talve alguseks tekkis väike väsimus. Ei saa öelda, et olen üle treeninud, kuid keha on kurnatud. Eks seepärast jäin vahepeal ka haigeks."

Tagasilöökide kiuste säilitavad Pihod rahuliku meele ning alustavad peatselt vigade parandamist. "Hea, et saime vigadele piisavalt kiirelt jälile," arutleb Han Hendrik. "Tuleme koju, võtame korraks aja maha ja veedame jõulud perekonnaga."

Koguvad enesekindlust

Pühadejärgne puhkeperiood kujuneb Pihode kinnitusel lühikeseks. "Sõidame uuesti Trondheimi, kus on praegu väga head tingimused," nendib Kail. "Nüüd on fookus jälle õiges kohas. Usun, et saame probleemidest jagu. Seni läks peaaegu kõik õiges suunas, üks mõõn tuli vahele."

Uuel aastal osalevad Pihod kahel kontinentaalkarikavõistluste etapil, seejärel naasevad MK-karussellile. "Maailmakarika etappideks on vaja natuke enesekindlust koguda," avaldab Han Hendrik.

Eile ainsa Eesti kahevõistlejana Ramsaus põhivõistlusele pääsenud Karl-August Tiirmaa lõpetas 42. kohaga, teisisõnu loovutas ta murdmaarajal kuus kohta. Võidu napsanud prantslasele Jason Lamy Chappuis’le kaotas Tambet Pikkori õpilane 2.28ga.