Gregor Arbert. Foto: Mati Hiis
Korvpall
22. detsember 2014, 07:00

Kuidas valitsev Eesti korvpallimeister Kalev/Cramo pidas ühe päevaga kaks mängu, millest ühe võitis

ARMANDS ŠKELE LAUPÄEVA ÕHTUL: "Loodan, et ei pea homme mängima!"

"Viimati noorteklassis," andis enamik kalevlastest laupäeval vastuse küsimusele, millal viimati pidi nende võistkond pidama ühe päeva jooksul kaks mängu. Nüüd seda tehti ja rõõmustati kaht kodupublikut – esmalt enda (88:85 Riia VEFiga) ja seejärel Rakvere oma (Tarvas võitis Brandis Raley-Rossi viimase sekundi viskest 74:73).

Ühesõnaga, keegi kalevlastest ei mäleta, et mõnel temal koduklubil olnuks professionaalsel tasemel kaks mängu päevas. Ent kui nüüd säärane kalender tekkis, siis tekkis, ja olukorrast püüti võtta maksimum. Treeneritel oli veidi peamurdmist, kuid et sel hooajal on niigi mänginud VTB Ühisliigas enamikus ühed ja muudes sarjades teised mehed, siis midagi väga võõrast polnudki.

Ainsana sai päeva jooksul suure koormuse Armands Škele, kes mängis VEFi vastu 15 ja õhtul karikasarja poolfinaalis Tarvaga 28 minutit. Kokku seega 43, seda otse mõnenädalaselt vigastuspausilt tulles.

Kahe mängu peale kasutati 14 meest

"Jah, oli raske," tunnistas Škele laupäeva õhtul pärast kella kümmet Rakveres, riietusruumist väljudes. "Aga kui oli vaja, treener niimoodi otsustas, siis mängisin. Loodan, et ma ei pea homme (eile – toim) mängima! Tarva vastu oli pool meeskonda puudu, nende osalusel kujuneks see mäng teistsuguseks. Kalev polegi ju tükk aega karikat võitnud, ju see pole meie turniir."

Kalev kohtus eile pronksimängus TTÜga ja Škele sai oma tahtmise. Ta vaatas pingilt, kuidas kaaslased alistasid tehnikatudengid 88:74.

Kalevi peatreener Alar Varrak tegi kerge grimassi küsimuse peale, miks just Škele sai kõige rohkem mängu­aega? "Ta mängis tagaliinis hommikul kõige vähem minuteid. Nüüd tegi Kajupank vead päris ruttu täis ja Veidemaniga ei taha riskida. No läks Armandsiga nii. Kokkuvõttes on hea, et meil olid olemas kõik 14 meest."

Päeval kell 13 alanud mängus VEFiga sai kuus meest mänguaega üle 20 minuti ning nemad ei käinud õhtul sekunditki platsil. Omakorda päevases kohtumises riialastega jäid kõigiks 40 minutiks platsi kõrvale viis mängijat.

Taktikaplaan mänguks VEFi, mitte Tarvaga

Bussisõidul Rakverre rääkis Varrak, et põhimõtteliselt läks päeva esimene pool plaanide järgi, kõik mängijad jäid terveks ja võiduna saadi magus preemia. "Vahepeal oli mängugraafik veidi hõredam ja tegime üle tüki aja korralikult trenni. Nädala alguses sõitsime Balti liiga mängule Jūrmalasse tugevate trennide pealt ehk teadsime, et see võib ohvriks minna. Mis parata, mängul VEFiga oli meie jaoks sel nädalal kõige rohkem kaalu. Isegi Himki abitreener saatis mulle täna hommikul sõnumi: palju õnne maratoniks! See on erakordne ja harjumatu, kõigile uus olukord."

Neljapäeval ja reedel ajastati harjutuskord just päevasele ajale. Bussisõidu jooksul pani Varrak koos abitreenerite ja füsioterapeudiga paika õhtuse mängijate kasutamise strateegia. Viitnal tehti söögipaus, Rakveres said mehed enne saali minekut hotellis ka tunnikese puhata.

Varrak tunnistas, et mänguks Tarvaga ei tehtud mingit tavapärast ettevalmistust. Küll aga pühendati viimaste treeningute taktikaline pool VEFi tarvis.

Gregor Arbeti päevakava

Laupäev, 20. detsember

9.00 Äratus

9.30 Hommikusöök

11.00 Kodust mängule

11.30 Saabumine suurhalli

13.00 Mäng Kalev – VEF

15.30 Start suurhalli juurest Rakvere poole

17.00 Söögipaus Viitnal

17.30 Jõudmine Rakverre, puhkepaus hotellis

18.30 Hotellist mängule

18.40 Saabumine Kastani Arenale

20.15 Mäng Kalev – Tarvas

22.15 Tagasi hotelli, õhtusöök

01.30 Uinumine. («Kuskil poole kahe ajal jäin lõpuks magama. Päris emotsionaalne päev oli, ega see uni väga kergelt tulnud!»)