LIBE TEE: Foto sündmuskohalt. Esialgsetel andmetel põhjustas ränga avarii libe tee. Foto: Andres Putting, Delfi/Eesti Ajalehed
Eesti uudised
23. detsember 2014, 07:00

NOORTE JUDOKATE SURMASÕIT: väikebussi juht hukkus, kaks last vajas Lätis haiglaravi

"Reedel sõideti Daugavpilsi, kus ka ööbiti. Hommikul ­varakult hakati Aluksne võistluspaiga poole sõitma. Seda ei olnud, et kiirustati," räägib spordiseltsi Põhjakotkas juhatuse esimees Urmas Saaliste laupäeva hommikul ­juhtunud traagilise õnnetuse kohta. Väikebuss paiskus ­libedaga teelt välja. Hukkus hinnatud judotreener, ­mitmekordne Eesti meister Vladimir Klinkov. Neli noorsportlast viidi vigastustega haiglasse.

Spordiseltsi Põhjakotkas juhatuse esimehe Urmas Saaliste sõnul sõitsid Tallinna judokad Põhja-Lätti võistlustele. Pärast ööbimist sattus nende väikebuss õnnetusse 30 kilomeetri kaugusel Rēzeknest.

Maanteel oli must jää?

See oli laupäeva hommikul pisut pärast kella kaheksat, kui väikebuss ilmselt libeduse tõttu teelt välja sõitis ja ümber paiskus. Bussiroolis olnud treener Vladimir Klinkov (47) suri sündmuskohal. Bussis olnud seitsmest noorsportlasest viidi neli kohalikku haiglasse.

Rēzekne haigla tohter Jāzeps Korsaks ütles eile Õhtulehele, et haiglasse ravile jätmist vajas neljast lapsest kaks.

"Nad on praegu traumaosakonnas. Täna osalesin konsultatsioonil. Loodan, et homme saavad nad Eestisse tagasi sõita. Ühel poistest ei ole kaebusi, kuid teisel on raskem olukord," ütles Korsaks. "Ühel noorel oli sõrmeluumurd, ühel seljatrauma," täpsustab arsti sõnu Saaliste.

Läti politsei pressiesindaja ütles Õhtulehele, et juhtumis on algatatud kriminaalasi, mis asjaolud täpsemalt välja selgitab.

"See on esialgne informatsioon, kuid tõenäoliselt põhjustas õnnetuse tõesti libedus," ütleb ta. Õnnetuskohal on tee sirge.

"Vladimir Klinkov polnud lihtsalt kogenud juht, vaid enne põhikohaga treeneriks hakkamist töötas ta ka kutselise juhina. Kuna hakati hommikul sõitma, ei saanud ka seda olla, et ta oli väsinud," kinnitab Saaliste. Tema teada oli Klinkov varem ka veoautoga sõitnud.

Eelmise nädala neljapäeval arutati Viljandi volikogus spordikooli noorte sõidutamist. Kaks päeva enne Tallinna judokate ränka õnnetust.

Ka sealses spordikoolis on tavapärane, et treenerid veavad lapsi võistlustele oma sõidukiga. Otsustati, et linn ostab noorte sportlaste sõidutamiseks küll vähemalt üheksa inimest mahutava sõiduvahendi, kuid arutati ka seda, kes selle rooli istuda võib.

Treeneritele lisakoolitus

Viljandi spordikooli direktor Andres Kallavus ütles Õhtulehele, et bussijuhi palkamine ei ole hetkel reaalne.

"Tarmo Loodus pakkus välja mõtte, et linn korraldaks kõigile lapsi vedavatele treeneritele kas siis taksojuhi või väikebussijuhi koolituse. Olen sellele mõelnud ja edaspidi võikski olla tingimuseks, et lapsi vedaval inimesel peab lisakoolitus läbitud olema," leiab ta. Ka Tartu Tammeka jalgpallikooli tegevjuht Kalle Paas ütleb, et sportlasi veavad lähisõitudel mitte ainult treenerid, vaid ka lapsevanemad. "Kui klubi oma bussijuhi palgata jõuakski, siis on ju ka päevi, kui läheb vaja mitut roolikeerajat. Mitme püsivalt klubiga seotud inimese palgal pidamine ei ole enam realistlik," selgitab Paas.

Saaliste ütleb, et lisakoolituse mõttel on jumet. "Iga oskus, mis aitab riske vähendada, on hea. Samas, kui treenerid lapsi ei veaks, siis jääksid pooled võistlused ära."