Tony Parker triblab mööda Chris Paulist.Foto: Darren Abate
Korvpall
23. detsember 2014, 12:18

NBA õhtu kokkuvõte: James Harden kindlustas enda positsiooni MVP jahis, Tony Parker ja David Lee naasesid platsile

Täna öösel ja varahommikul Eesti aja järgi oli NBA-s käimas üks magusamaid mängupäevi, sest vastamisi olid mitu meeskonda, kes nõudlevad põhihooajal kas Ida- või Läänekonverentsis kõige kõrgemaid asetusi. Neist kõige eredamalt särasid Chicago Bulls, Houston Rockets, Atlanta Hawks ja eelmise hooaja tiitlimeeskond San Antonio Spurs.

Harden suurepärases hoos

Suurepäraselt hooaega alustanud Rockets suutis alistada 110-95 Läänekonverentsis teist kohta hoidva Portland Trail Blazersi 110-95. Meenutuseks - viimase hooaja play-off'ides sattusid just nemad Läänekonverentsi play-off'ide esimeses voorus kokku ja Blazers võitis Rocketsit kuuendas mängus tänu ühe liidri Damian Lillardi lõpusireeniga tabatud hullule kolmesele.

Play-off'ides varju jäänud James Harden küll kinnitas mitu korda, et ei võtnud seekordset mängu kättemaksuvõimalusena, aga MVP tiitlile kandideeriva tagamängija numbrid väitsid vastupidist - 44 punkti (visketabavus 14/26, kaugvisked 4/9, vabavisked 12/13), 7 resultatiivset söötu ja 5 vaheltlõiget kindlustasid ta positsiooni liiga parima "number kahena".

NBA suurimat skoorijat Hardenit toetas tsentrist kamraad Dwight Howard, kes tõi 16 punkti ja 13 lauapalli. Hea mängu tegi ka vahetusmees Corey Brewer, tuues pingilt 12 punkti ja 5 vaheltlõiget.

Räsitud Blazersi leerist (suur äär LaMarcus Aldridge oli haige, esitsenter Robin Lopez vigastusega väljas) tõid 18 ja 17 punkti vastavalt Lillard ja pingimängija CJ McCollum.

Derrick Rose on endiselt Bullsi tähtsaim lüli neljandal veerandajal

Chicago Bulls tegi eile ajalugu, visates esimest korda klubi ajaloos ühes veerandajas hämmastavad 49 (!) punkti. Palju võlgu ei jäänud ka vastasmeeskond Toronto Raptors, kes sai viimase veerandajaga kirja 37 punkti.

Tabloo kajastas mängu lõpuks 129-120 skoori ja võitu Bullsile. Õhtu tähtmängijaks kujunes viimasel veerandajal 15 punkti toonud 2011. aasta NBA kõige väärtuslikum mängija ja viimased kolm hooaega vigastustega maadelnud Derrick Rose.

"Ma tundsin end lihtsalt hästi. Ei mingit väsimust ega loidu olekut pärast lühikest pausi, mis mul just oli. Teadsin, et Raptors tahab kättemaksu, sest me võitsime neid võõrsil. Tahtsime anda neile lahingu vastu," lausus 29 punkti kokku saanud Rose reporteritele pärast mängu.

Idakonverentsi liidri Toronto Raptorsi staar Kyle Lowry (34 p, 6 lp, 3 rs) ei jäänud rahule enda meeskonna kaitsega. "Nad viisid oma ülesanded täide perfektselt. Derrick Rose nägi välja samasuguse mängijana nagu vanasti. 49 punkti viimasel veerandajal - neile tuleb selle eest tunnustust avaldada. Jäime lahjaks lõpus," tõdes Lowry.

Bullsi poolelt tuleb eraldi välja tuua tagamängijat Jimmy Butlerit, kes tegi järjekordse eliittasemel mängu 27 punkti, 11 lauapalli ja 5 blokiga. Pingilt said kahekohalise arvu punkte kirja nii Taj Gibson (10 p, 7 lp), Aaron Brooks (17 p) kui NBA uustulnuk Nikola Mirotic (12 p).

Raptors alustas eile kuue mängu pikkust välismängude seeriat, olles mänginud kodus siiani koguni 17 matši 29-st.

Dennis Schröder paneb Saksa korvpallifännide südamed aina kiiremini tuksuma

Dallas Mavericksi tipptreener Rick Carlisle'il oli pärast kodus vastu võetud 102-105 kaotust stoiline: "Atlanta Hawks on liiga alahinnatuim meeskond. Nende peatreener Mike Budenholzer on liiga alahinnatuim treener."

Carlisle'l on tõenäoliselt õigus. Viimased 4 järjestikust mängu võitnud Hawks on 20 võidu ja 7 kaotusega Idakonverentsis teisel kohal ja ometi räägib meedia neist vaid vaevu. Kuid meeskonna algviisik on ohtlik ja mitmekülgne nii ründes kui kaitses. Paha ei tee NBA parima rollimängija Kyle Korveri omamine, keda ei tohi sekundikski vabaks jätta kolmese tagant.

Korver sopsas eilegi sisse kolm 3-punkti viset kuuest, saades koos vabavisetega kokku lõpuks 18 punkti. Kuid meeskonna katalüsaator oli Mavericksi vastu hoopis noor sakslane Dennis Schröder, kes on liidri Jeff Teague'i vigastuspausi ajal võtnud ohjad üle mängujuhi positsioonil.

Schröder oli eriliselt motiveeritud, sest sai mängida algrivistuses enda iidolite Dirk Nowitzki ja äsja Mavericksi suundunud mängujuhi Rajon Rondo vastu. "Rondo on mu lemmikmängija, tahtsin talle näidata, mida ma oskan. Ja Dirk on Saksamaal legend. Olin tänaseks valmis," ütles 22 punkti ja 6 resultatiivset söötu kirja saanud Schröder.

Mavericksi tagamängijad Rondo (13 p, 11 rs) ja Ellis (18 p, 5 pallikaotust) jäid hätta visketabavusega, visates kahe peale sisse 14 viset 37-st katsest.

Tony Parker on tagasi, San Antonio Spurs tagasi võiduteel

Eilse öö üks oodatumaid mänge oli kahtlemata meistritiitlit hoidva San Antonio Spursi ja tugeva Los Angeles Clippersi omavaheline kohtumine San Antonios, millest väljus võitjana Spurs skooriga 125-118.

Spurs oli varasemalt kaotanud üle pika aja järjest neli mängu, neist kaks kolmandal lisaajal. Kui tekkis küsimus, miks, siis kaugele ei pea vaatama - legendaarse Spursi trio noorim liige Tony Parker vaevles säärevigastuse käes ja Spursi noor tõusev täht Kawhi Leonard oli jännis käevigastusega.

Parker naasis eile ja tulemust oli näha silmaga - vahetusmees Manu Ginobili ei loopinud enam hooletult viskeid, tugitala Tim Duncan oli enesekindlam (21 p, 12 lp), kogu meeskond tabas platsilt viskeid kohati uskumatu tabavusega (64%, esimesel poolajal koguni 75%). "Ta tagasitulek oli meile kõigile suur kergendus. Ta sunnib meid mängima paremini ja annab meile usku," ütles kaksikduubli teinud Ginobili (19 p, 10 rs).

Clippersi superstaar Chris Paul ei jäänud Spursi kiitusega kitsiks. "Nad tulistasid täna sisse nii palju korve. Spursi puhul ei saa loota, et nad eksivad visetel, sa pead neid panema eksima. Meie seda ei suutnud," ütles Paul (25 p, 9 rs).

Spursi peatreener Gregg Popovich loodab, et 26 punkti visanud Parkeri tagasitulek polnud kiirustatud. "Ta ütleb, et tunneb end hästi. Mina olen surmani hirmunud, mis juhtub siis kui ta uuesti välja kukub, aga usaldan ta sisetunnet. Ta on mänginud liigas piisavalt kaua ja tunneb enda keha," lausus Popovich.

Teistest mängudest:

  • Golden State Warriors jätkab ülivõimsalt NBA liiga üldliidrina, viimases mängus võideti kodus 128-108 Sacramento Kingsi, kusjuures algviisiklased ei pidanud üle 30 minuti rassima. Warriors sai tagasi enda tähtmängija David Lee vigastuspausilt, kes sekkus seekord pingilt ja peatreener Steve Kerr sõnul teeb Lee seda ka edaspidi, sest "milleks leiutada jalgratast", kui algviisik Lee'd asendanud Draymond Greeniga mängib suurepäraselt? Veel hiljuti Tartuski mänginud Justin Holiday tegi pingilt hiilgava esituse, tuues 20 minutiga 18 punkti. Warriorsil sai kahekohalise arvu punkte kirja koguni 6 mängijat - Klay Thompson parimana 25 punkti. Kingsi resultatiivseim oli tsenter DeMarcus Cousins 22 punkti ja 8 lauapalliga.

  • Memphis Grizzliesi veteranidest koosnev meeskond ei leidnud endas energiat ja jaksu, et joosta koos Utah Jazzi noortega ja kaotasid kodus neile 91-97. Ilma algviisiklaste Zach Randolphi ja Tony Allenita võistelnud Grislide jaoks oli see kolmas järjestikune kaotus ja esimene kaotus meeskonnale, mille võiduprotsent on NBA-s tänavusel hooajal alla 50%. Grislide resultatiivsemad olid MVP tiitlit nooliv tsenter Marc Gasol (24 p, 12 lp) ja mängujuht Mike Conley Jr (28 p).

    9. võidu teeninud Jazz toetus eile eelkõige Gordon Haywardile ja Alec Burksile, kes tõid vastavalt 21 ja 23 punkti. Väga suure panuse andis ka pingilt sekkunud prantslane Rudy Gobert, kes tõi küll ainult 2 punkti, aga võttis maha koguni 16 lauapalli ja andis 2 kulpi.

  • Charlotte Hornets aina võidab ilma vastuolulise tagamängija Lance Stephensonita. Eile tõmmati kott kodus pähe Denver Nuggetsile, tablool särasid numbrid 110-82. Ideaalse mängu tegid Hornetsi liidrid: mängujuht Kemba Walker (18 p, 9 rs, ainult 1 pallikaotus) ja tsenter Al Jefferson (22 p, 7 lp). Pingilt andsid oma panuse Gary Neal ja uustulnuk PJ Hairston.

    Denver Nuggetsi paremuselt teine skoorija oli eile Alonzo Gee. Rohkem polegi vaja lisada.