TTÜ korvpalliklubi jõulumeeleolus.Foto: TTÜ sport
Korvpall
25. detsember 2014, 12:30

TTÜ KK – unikaalne Meistriliiga meeskond, kes hoiab üliõpilaskorvpalli tõrvikut (7)

Teda kohtas kunagi aeg-ajalt mõnes vanas, vaat et amortiseerinud valgustuse ja veevarustusega võimlas või jõusaalis. Nüüd püüab ta ajaga kaasas käia ja võtta viimast ülikooli modernsetest treeningvahenditest.

Ta on 80-aastane kõrgharitud eakas päss, keda iseloomustab metoodilisus, lai silmaring, terav analüüsivõime ja armastus tehnika ning spordi vastu. Tal on mingi moest välja läinud nimi, näiteks Juulius. Seljas ENSV-aegsed Marati trenniriided, käes hantel, hallipäine pea ja keha higine. Riietusruumis on ta enamiku ajast alasti, sest teda ei huvita karvavõrdki, mida keegi Chris-Martyn Tamm võib öelda ta keha või meheau kohta. Teda austatakse, kuid sirguvad spordihundikutsikad ei tea päris täpselt, miks.

Jah, ta suudab endiselt heal päeval panna jooksurajal endast 50-60 aastat noorematele poistele ära. Ta ei tõsta küll nii palju raskuseid üles nagu Argo Ader, aga kindlasti rohkem kui mõnigi jässakam viilija. Mingil seletamatul kombel suudab ta pallisaalis isegi aegluubis liikudes jõuda korvi alla, et sealt pall sisse sopsata lauapõrkest või tulistada teele üks kauge kolmene. Ja me teame, kuidas need kolmesed lõppevad – võrgusahinaga. (Ärme hakka isegi rääkima võrkpallist. Mis moodi ta aeglased servid maanduvad täpselt piiri peal või vastikus „augus"?! Salatoimikute meeskonna abi läheks siin vaja.)

Kuid ometi kipuvad ta kunagised vägiteod ajaloo unustusehõlma jääma. Spordis, eriti välismaal, kehtivad kuldsed sõnad: "Mida ta on minu jaoks teinud hiljuti?". Liikumis- ja korvpallifanaatikud mäletavad väga hästi 60-daid, mil ta valitses Maarjamaa palliskenet, kuid käimas on uus ajastu. Uus millennium. Juulius on andnud enda korvpallitemaatikaga mantli ammu üle meestele, kel nimeks näiteks Joonas või Jaan või Kiur või isegi eksootilisema kõlaga Andrew.

Uued mehed on valdavalt noored, välja arvatud üks laiaõlgsem mehike nimega Kristjan, kel vanust passis pisut üle 30 eluaasta. Kõige värskemad kutsikad on see-eest isegi alla 20.

Neid ühendab üks deviis. Võib lausa öelda, et missioon – näidata Eestile, et medaleid, karikad ja eelkõige austust suudetakse võita ka üksnes ülikoolitudengitega. Analoogseid meeskondi korvpalli meistriliigas sel hooajal pole ja ei ole kindel, kas neid enam üldse tuleb. Elame ju digiajastus.

Tudengipõhine meeskond viib teatud piirini

Kes veel mingil seletamatul põhjusel aru saanud pole – jutt käib üksnes tudengitest koosnevast TTÜ korvpallimeeskonnast. Tiimist, mille nime kohtab enamasti spordiuudistes või –lugudes ainult tulemuste lahtris või siis lühikeses mängureportaažis. Korra ka mõne väljaande korvpallihooaja eelvaates ja järelvaates.

TTÜ imidž on tugev: akadeemiline korvpalliklubi, mille mängijad kipuvad peatreener Heino Lille sõnul kohati isegi liiga palju korvpalliplatsil mõtlema. Meistriliigas ei anta neile midagi kergelt kätte, TTÜ on tõestanud pidevalt, et kuulub koduse korvpallipõllu keskmike või isegi teoreetiliste medalinõudlejate ringkonda. Tõsi, viimane medal (pronksikarva) võideti 2011. aastal, mil meeskond kandis veel nime TTÜ/Kalev.

TTÜ-sse uskuvad optimistid ja poolehoidjad loodavad, et meeskonnas leidub talenti, kes suudaksid klubi taas esikolme lükata. Eraldi peab välja tooma TTÜ noore spordivaldkonna koordinaatori Martin Malmi ja humoorika teadustaja Tom Erik Luoma-aho, kelle vankumatu ja kohati isegi sürreaalselt enesekindel usk „oma poistesse" annab silmad ette isegi kõige lojaalsematele Cramo fännidele.

Ent olgem ausad, ainuüksi olemasolevate finantsressursside tõttu ei suuda TTÜ suures plaanis Eesti kahe tippklubi Kalev/Cramo ja TÜ/Rockiga võistelda. Küll võib Rakvere pulle heal päeval üllatada ja madistada saab ka Rapla ning Pärnu poistega. Jaksu peaks jaguma K(alle)-Kalevi alistamiseks. Vähemalt senikaua kuni kogenud parteilane viimase eesotsas on ja suudab hooaja jooksul tulla lagedale kahe üllatava kombinatsiooniga.

TTÜ tegijad hindavad meeskonna ühtsust ja võimalusi arenguks

Kes siis TTÜ lippu kannavad kui on soov poodiumile pääseda vähemalt kodusel maastikulgi? Ülikoolitudengite lippu hoiavad kõrgel eelkõige noored talendid koos kolme veterani Kristjan Makke, Kiur Akenpärgi ja Andrew Arnoldiga.

Tänavu on liidriteks kujunenud - lisaks veteranidele – peamiselt kolm-neli nime. Joonas Järveläinen teeb aeg-ajalt liigutusi, mis lubaksid tal saada pisteliselt minuteid ka Rockis-Cramos. Jaan Puidet ja Toomas Raadik on Cramo pingi peal juba passinud ning püüavad nüüd uuesti TTÜ-s enesekindlust ja mängupraktikat koguda. „Hindan kõige rohkem seda, et meeskond hoiab kokku ja mul on siin head võimalused minna edasi. Trenni saab teha nii palju kui jõuab, poistega saab nalja ka," kommenteerib Puidet meeskonnasisest keemiat.

Meeskonna vanim liige Makke jagab Puideti arvamust. „Teame, et meil on pikk tee minna, et saada Eesti kolmele suuremale klubile vastu, aga näen, et poisid tahavad ja pingutavad jõuda kaugemale. Tudengitest koosneva meeskonnaga tuleb praegu piir natuke ette, aga TTÜ-s on väga heal tasemel treeningvõimalused ja enda kallal saab tööd teha pidevalt," ütles Makke novembris.

Näib, et meeskonnas on tekkinud ka omad rollid. Järveläinen olevat parim jutuvestja, Ekke Lõhmus kõige hirmutavam vana (kogunud kuulsust pigem poksitalendina kui korvpallurina), Mooses Kaja naisfännide vaieldamatu lemmik. „Üksikuid hunte" tiimis pole. „Mõned poisid on küll uuemad ja natuke vaiksemad, aga hoiame kokku," lausub Puidet.

Peatreener Lill loodab, et TTÜ ei oleks ainus ülikoolispordi majakas korvpallis

Pingi pealt juhendab mehi oma kuulsa jooniste vihikuga legendaarne Heino Lill, kes on käinud mööda endist Nõukogude Liitu (ka tugeva korvpallikultuuriga Leedus) ringi ning näinud treeneritöö valu ja vaeva, õnne ja rõõmu. Kui vestelda Lillega pärast kaotatud mängu Rockile, on näha, et 70-aastase korvpallikorüfee silmadest peegeldub varuga tahtejõudu ja õnnestumiseiha. "Poisid suudavad palju paremini mängida, kuid selle jaoks tuleb vaeva näha. Ei saa ainult talendile loota, sellest jääb paraku väheks," õpetab Lill.

Kui jutt voolab tudengitepõhise meeskonna kontseptsiooni peale, valdavad teda vastastikused tunded. „Mul on hea meel, et TTÜ suudab ainult tudengitega meistriliigas edukas olla, kuid meiesuguseid võiks rohkem olla," tõdeb Lill. Tallinna Ülikool teeb küll endise Pirita meeskonnaga (autor ei saa nende kohta öelda Kalev, andke andeks) koostööd, aga seal on muidki mehi peale TLÜ tudengite. Rock peab paratamatult kõrgema taseme hoidmiseks kasutama leegionäride ja veteranide abi, kes ei pea ülikoolis käima.

Nii hoiabki üliõpilaskorvpalli tõrvikut TTÜ üksinda püsti. Rahvusvahelise Üliõpilaste korvpalliliiga võideti eelmisel aastal ära, Eestis ja Balti liigas madistatakse nii palju kui „torust tuleb". Jõuludeks on TTÜ päkapikupoisid ja valgehabe Lill koduses meistriliigas 6. kohal.

Vanamees Juulius ei ole pehmo ja tahab poistelt loomulikult enamat. Pühade ajal on ta aga õnnelik juba selle fakti üle, et TTÜ pikaajalised korvpallitraditsioonid on endiselt elus ja tudengid teevad sporti. Terves kehas terve vaim!