Ehitustööd Katari pealinnas Dohas.Foto: -
Jalgpall
25. detsember 2014, 16:49

Vähemalt üks surm igas päevas: Katari jalgpalli MM nõuab aastaringselt elusid

Aina rohkem vastandlike signaale spordiüldsusele saatev Katar on sattunud järjekordsesse skandaali 2022. aastal toimuva jalgpalli MM-i pärast.

The Guardian avaldas nimelt hiljuti põhjaliku raporti, kus selgus, et Nepalist pärit immigrandid heidavad järjest hinge karmides töötingimustes Araabia ühel rikkamal maal. Selle aasta jooksul on surnud juba 157 töötajat, neist 67 äkiliste südametõkete tõttu ja 8 raske südameataki tõttu. 34 surma kvalifitseerusid "tööõnnetustena". Eelmisel aastal suri Kataris 168 Nepalist pärit immigranti.

Guardiani raport oletas, et MM-i ehitiste kallal töötanud surnud immigrantide hulk on tegelikkuses veelgi suurem, sest uurijad ei leidnud andmeid India, Sri Lanka ja Bangladeshi ehitajate kohta.

"Kui võtta arvele kõik immigrandid, võib päris kindlalt öelda, et selle MM-i pärast sureb vähemalt üks inimene päevas," oli raportis kirjas.

Inglise tippväljaande paljastused on järjekordne hoop Katari valitsuse mainele, kes üritab immigrantide õigusi suurendada, kuigi töö selle nimel läheb vaevaliselt. Nimelt kasutab Katar oma põhiseaduse kohaselt kafala-nimelist süsteemi, mis on oma olemuselt orjatööjõu sponsorlusprogramm. Süsteem võimaldab tööandjatel tühistada immigrantide viisad riigist väljapääsemiseks ja hoiab neid Araabias nende tahte vastaselt. ÜRO ja Amnesty International on juba pikemat aega süüdistanud FIFA-d, et nad lubavad sellisel asjal jätkuda, kuid nende hääl on jäänud hüüdjaks kõrbes.

FIFA on keeldunud siiani vastutust võtmast. "Need firmad on vastutavad tööliste heaolu eest, mitte FIFA," ütles rahvusvahelise jalgpalliföderatsiooni president Sepp Blatter detsembrikuu alguses Washington Postile. Blatter toonitas fakti, et firmade juhid on inimesed Saksamaalt, Prantsusmaalt või mujalt Euroopa riigist, mitte Katarist.