TOPELT EI KÄRISE?: Rasmus Mägi (paremalt) ning tema ema ja isa Anne ja Taivo Mägi kuulutati kuu aja eest kergejõustikuliidu poolt oma alal aasta parimateks. Kas nad triumfeerivad ka täna õhtul? Igatahes ajakirjanikelt on neil juba maksimumpunktid olemas. Foto: TEET MALSROOS
Spordivaria
27. detsember 2014, 21:11

Täna selguvad spordiaasta 2014 paremad. Kas jooksuperekond Mägi riisub koore? (8)

Vehklejad saavad vähemalt kolm esikohta, aga kas üllatavad ka neljandaga, treenerite kategoorias?

Täna on taas käes päev, kui spordirahvas saab aasta lõpetuseks kokku, et pärjata parimad ja soovida üksteisele uueks aastaks uusi kordaminekuid. Kas ja millises kategoorias võib seekord tekkida intriige?

Meenutuseks: aasta paremad selguvad kolme grupi koosmõjul: valiku teevad rahvas, spordialaliidud ja spordiajakirjanikud. Neist viimaste valik on juba avalikustatud ning vähemalt esikohtade osas ei läinud üheski kategoorias verelaskmiseks. Rahva ja alaliitude kaasabil võib mõneski lõigus oodata siiski tasavägist heitlust.

Treenerid

Taas pakuvad kõige suuremat intriigi treenerid. Eelmisel aastal tegid vehklejad mäletatavasti nii naiste, meeste kui ka võistkonna osas puhta töö, kuid parima treeneri tiitlit ei saadud – see läks maadleja Heiki Nabi juhendajale Henn Põllustele, kes samuti valmistas ette maailmameistri.

Ka Julia Beljajeva ja Nikolai Novosjolov olid MMilt naasnud kullaga, kuid nende isiklikud treenerid Natalja Kotova ja Igor Tšikinjov "sõid" teineteise hääli ära ja nõnda avaneski Põllustele vaba tee.

Sel aastal valis vehklemisliidu juhatus teise tee. Treenerite kategoorias esitati nominendiks mitte mõne sportlase isiklik treener, vaid Eesti naiskonna MM-hõbedale (maailma edetabelis samuti 2. koht) tüürinud Kaido Kaaberma. Ala kulissidetaguseid teadvad inimesed kiidavad valikut, sest endisel tippmehel Kaabermal on naiste õpetamisest pigem tähtsamgi roll – ta peab seda punti koos hoidma. Arvestades asjaolu, et väärikaid kandidaate on vaat et kaks korda rohkem kui naiskonnas kohti, ja iga sportlase isiklikul treeneril loomulikult olemas koosseisu kohta oma arvamus, on kindla käega ja samas hea suhtleja olemasolu elulise tähtsusega.

Aga kui palju suudavad valijad teadvustada Kaaberma rolli, tema osa naiskonna võitudes?

Seda enam, et kõrval on väärikad konkurendid olemas. Endiselt Henn Põlluste ning uute tulijate Rasmus Mägi ja Mart Seimi juhendajad, vastavalt Anne ja Taivo Mägi ning Alar Seim. Heakene küll, Seim veel ei võitnud tiitlimedalit, kuid Mägi seda EMil suutis!Spordiajakirjanikud valisidki ülekaalukalt esimeseks Anne ja Taivo Mägi (36 esikohta 42st), ülejäänud kuuest esikohast läks viis Kaabermale. Mida aga arvasid rahvas ja alaliidud, saame teada täna õhtul.

Meessportlased

Aasta meessportlase tiitlile on sisuliselt kolm kandidaati. Kas kergejõustiklaste Rasmus Mägi ja Gerd Kanteri EM-hõbedad või Heiki Nabi MM-pronks? Valik on keeruline ning siingi võib juhtuda, et ühe ala mehed hakkavad teineteise hääli "sööma".

Spordiajakirjanike valikus küll niimoodi ei läinud. Tõkkejooksja Mägile ülekaalukas esikoht, järgmiste heitluses edestas Kanter napilt Nabi, neljandaks jäi tõstmise MMi üliraskekaalu neljas mees Mart Seim. Muide, ka kergejõustikuliit eelistas oma parima valikul Mägi Kanterile. Ühe põhjendusena ka asjaolu, et noorem mees lõpetas omal alal maailma hooaja edetabelis kõrgemal kohal. Kaalukas argument.

Kuidas aga võisid hääletada rahvas ja alaliidud? Mõnelgi korral on kõigi kolme valijaskonna arvamused olnud küllaltki erinevad ning siingi on selleks üks võimalus. Oluliseks võib saada niisugunegi asjaolu, kas arvuti taga hääletab aktiivsemalt õrnema sugupoole kuni 25- või üle 30aastaste põlvkond. Esimese eelistus on selgelt Mägi, teisel ilmselt pereisad Kanter või Nabi. Ja alaliitude arvamus pole sageli ajakirjanike omaga ühtinud. Näis, kellele õhtul kuldne Kristjan ulatatakse.

Naissportlased

Edasi läheb igava(ma)ks. Kellele lähevad aasta naissportlase, võistkonna ja noorsportlase auhinnad, võib kihlveo kaotamist kartmata välja öelda. Ning ala on kõigil üks – epeevehklemine.

Erika Kirpu jätkas vehklejate traditsioone MM-pronksiga, õiget konkurenti ei tekkinud. EOK internetihääletusel olid nominentide seas veel iluuisutaja Jelena Glebova, kõrgushüppaja Eleriin Haas, maadleja Epp Mäe, kulturist Kristina Nuut ja laskja Anžela Voronova. Nad kõik jõudsid tiitlivõistlusel oma alal vähemalt seitsme parema hulka, Nuut ja Voronova ka medalile, kuid mitte olümpiaaladel.

Näiteks spordiajakirjanike küsitlusel järgnesid täiseduga esinenud Kirpule EMil 7. koha saanud Haas ja MMi 5. Mäe. Voronova järel lõpetasid esikuuiku tennise USA lahtiste kaheksandikfinaali jõudnud Kaia Kanepi ja vehklemisnaiskonna raudvara Embrich. Viie parema sekka märgiti koguni 17 naissportlase nimed!

Võistkonnad

Siingi sai võitja ehk vehklemisnaiskond ajakirjanikelt maksimumpunktid. Siis tükk tühja maad, teisena paarisaeruline neljapaat, kolmandana võrkpallimeeskond, ning mida edasi, seda väiksemaks vahed ja kirjumaks pilt. Kolme parema sekka märgiti 16 võistkonda.

Noorsportlased

Meil on Katrina Lehise näol olemas juunioride maailmameister, Eesti täiskasvanute edetabeli esinumber ja täiskasvanute MK-etapil esikaheksasse jõudnu! Selle kategooria ajakirjanike tulemusi ei tohi enne tänast õhtut avaldada, aga kui vaadata teiste kandidaatide tulemusi, ei tohiks parimas noorsportlases kahtlust olla. Siin on valijagruppe kaks: ajakirjanikud ja spordialaliidud.

Lehise tuntumad konkurendid on Wimbledoni põhiturniirile pääsenud tennisist Anett Kontaveit ning samuti juunioride tiitlivõistluse kulla võitnud laskesuusatajad Tuuli Tomingas ja Rene Zahkna, kuid nemad said selle EMil, mitte MMil, ning teiseks pole neil täiskasvanute seas pooltki Lehisega võrreldavaid tulemusi.

* * *

Oodata pole jäänud enam kaua. Eesti Televisiooni otseülekanne Nordea kontserdimajas peetavalt spordiaasta lõpupeolt algab täna kell 21.30.