Aivar Rehemaa.
Talisport
29. detsember 2014, 07:00

Aivar Rehemaa: kuuldused minu surmast on enneaegsed! (18)

Eesti suusakoondise liider Aivar Rehemaa kõhkles kaua, kas stardib sel laupäeval algaval Tour de Skil. Kuid möödunud laupäeval Otepääl toimunud Eesti meistrivõistlustel sai ta kinnitust, et vorm paraneb ja hooaja teisel poolel peaks tulema ka kiiduväärseid tulemusi.

Eesti meistrivõistlustel lõpetas Rehemaa 15 km eraldistardist vabatehnikasõidu kolmandana, kaotades võitjaks tulnud Karel Tammjärvele 25,4 ja hõbemedali napsanud laskesuusatajale Roland Lessingule 8,6 sekundiga.

Mees teiselt planeedilt oli väljaspool arvestust osalenud Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranin, kes läbis distantsi Eesti meistrist 53,5 sekundit kiiremini.

"Eilne sõit ei olnud midagi head," räägib Rehemaa pühapäeva pärastlõunal. "Aga kui siiani olin päris roomanud, siis nüüd ma natuke isegi kõndisin. Vaatame, ehk õnnestub Tour de Skil pisut liikuda ka."

Tunamullu MMil 15 km vabatehnikasõidus seitsmendaks tulnud Rehemaa kukkus auku novembris, kui viirushaigus naelutas ta tõvevoodisse. "Haigus iseenesest pole ju midagi hullu, aga sealt väljatulekuks kulub minul alati kuu aega," lausub 32aastane sportlane.

Detsembris panustas Rehemaa taas tugevatele treeningutele, sestap rippus ta võistlustel kui märg pesu nööril. "Teist võimalust ei olnud, kuidagi tuli kaotatud aeg tagasi teha," selgitab otepäälane. "Davosi MK-etapid läksid p****e, sest enne võistlust olid Livignos ja Eestis tugevad treeningud."

Kahel Davosi MK-sarja osavõistlusel sõitis Rehemaa nii-öelda mugavustsoonis. "Eelmisel aastal kaotasin samal võistlusel 30 km sõidus võitjale kolme minutiga, nüüd tekkis sama suur vahe kaks korda lühemal distantsil. Pärast Davosi muutusin paariks päevaks päris kurvaks."

Šveitsist koju naasmise järel on Rehemaa puhanud. Eesti meistrivõistlustel starti minnes märkas ta, et nii mõnigi noorem ametivend lootis temast jagu saada.

"Kuuldused minu surmast on enneaegsed!" räägib Rehemaa muigamisi. "Hooaja esimene pool läks küll aia taha, aga teine pool seisab alles ees. Eesti meistrivõistlused näitasid, et seisund läheb paremaks."

Muide, Rehemaa uskus, et meistriks tuleb Lessing, kes on laskesuusatamise MK-etappidel näidanud Eesti mõistes korralikku sõidukiirust.

Murdmaameeste au päästnud Tammjärv jäi etteastega üldjoontes rahule. "Ühtlane sõit," arutleb ta. "Kui millegi üle nuriseda, siis algus polnud piisavalt kiire, samas liikusin ühesuguse hooga lõpuni."

2,5 km punktis oli parim Raido Ränkel. Ta edestas isegi Poltoraninit 0,1 sekundiga, kuid distantsi teisel poolel võrumaalase hoog rauges ja pjedestaalile ta ei pääsenudki.

Tammjärve sõnul muutub vorm üha paremaks. "Vahel on hingamine korras olnud ja lihased on alt vedanud ning teinekord on jälle vastupidi olnud. Nüüd jõuan pingutada nii, et pole mingit segavat tegurit," kinnitab Mati Alaveri õpilane.

1. jaanuaril sõidab Eesti neljaliikmeline koondis (Rehemaa, Tammjärv, Ränkel ja Algo Kärp) Tour de Skile.