AASTA SPORTLASED: Rasmus Mägi ja Erika Kirpu.Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
29. detsember 2014, 07:00

Aasta sportlasteks valiti 22aastased tiitlivõistluste medalivõitjad

Rasmus Mägi jätkab sissetallatud rajal. Beljajeva, Kirpu, kes naistest järgmisena?

Laupäevasel spordiaasta lõpupeol pärjati aasta parimateks eeldatult ­Erika Kirpu ja vehklemisnaiskond ning veidi tihedamas konkurentsis juba Rasmus Mägi ning treeneritena tema vanemad Anne ja Taivo Mägi.

Mis eriti vahva: nii aasta nais- kui ka meessportlane on alles 22aastased ehk neil on veel suuremad saavutused loodetavasti ees. Kui naisvehklejate seas kerkibki meil esile üks noor anne teise järel – Kirpu võttis teatepulga eakaaslaselt Julia Beljajevalt, aasta noor­sportlaseks pärjati aga juunioride maailmameister Katrina Lehis –, siis Rasmus Mägi kiire esiletõus nii raskel alal nagu 400 meetri tõkkejooksus?

Märksõna: väga hea vormi ajastamine

Ega EM-hõbeda võitnud noormees liiga vara Eesti parimaks kerkinud? "See oli rahva ja ajakirjanike otsus. Ilus saavutus, ei võitnud liiga vara!" hüüatas isa Taivo Mägi. Rasmus on viimase kahe aastaga kärpinud isiklikust rekordist sekundi ning nii tema enda kui ka ema Anne arvates on areng toimunud just paraja kiirusega. Tänavune aeg 48,54 on Euroopa edetabelis 2. ja maailmas 6. kohal.

Isa lisas: "Ei Rasmus ega meie ole kõva häälega kunagi oma eesmärke kuulutanud ega tulevikuplaane teinud. Tähtis on areng, iga aastaga oma tulemust parandada ja tervena püsida. Hooaja võtmekoht või märksõna – väga hästi õnnestus vormi ajastada, see on väga tähtis ka edaspidiseks."

Rasmus nentiski, et järgmisel aastal ei kavatseta tänavu tallatud rajalt kõrvale pöörduda. "Minu prioriteet on välishooaeg. Sisehooajal teen ühe või maksimaalselt kaks starti, aga mitte oma traditsioonilisel alal.

Aga ma ei sooviks sellel pikalt peatuda. Kui mul on huvi end mingis vallas kontrollida, siis teen seda. Talv möödub treeningute tähe all ja välishooaja algus jääb umbes samasse kanti nagu lõppevalgi aastal – alustasin mai ja lõpetasin septembri keskpaigas."

Kui isast treener Taivo rääkis vormi heast ajastamisest, siis ka tuleval aastal tuleb kergejõustiklastel saavutada üks selge vormitipp – augusti lõpus Pekingis peetavaks MMiks.

Naised-epeevehklejad on meil nõnda kõvad, et hakkame pidama harjumuspäraseks: ju keegi ikka mõnel tiitlivõistlusel paugutab ja medali ära toob. Mullu tegi seda Beljajeva, tänavu Kirpu (MM-pronks). Mõlemal aastal on võidetud ka parima võistkonna kuldne Kristjan. On selge, et samas rütmis soovitakse jätkata olümpiatsükli lõpuni.

"Tuleb järelkasvu, meil on head treenerid, kes sportlasi kasvatavad," selgitas kogenud Irina Embrich noorte koondisekaaslaste esiletõusu. "Samas on ka võistkonna sisekliima väga tähtis. Kõik toimib, püüame ka järgmistel tiitlivõistlustel medaleid võita!"

Kirpu lisas, et mõlemad, nii individuaalne kui ka võistkondlik medal on ühtviisi kallid.

Peagi algab olümpiapunktide kogumine

Olümpiapunktide kogumine ­algab juba 1. aprillil ja kestab ülejärgmise aasta 31. märtsini. Peatreener Kaido Kaaberma sõnul osaletakse kõigil MK-etappidel. Jaanuari teisel poolel sõidab Barcelonasse kogu laupäeval püünel käinud viisik – nii aasta võistkonna liikmed Kirpu, Embrich, Beljajeva ja Kristina Kuusk kui ka noorsportlane Lehis.

Aasta paremad

Iga sportlase nime taga on tema kolmelt valijakategoorialt saadud punktide koguarv.

Mehed

Rasmus Mägi 15; Gerd Kanter 11; Heiki Nabi 10; Mart Seim 3; Tanel Kangert 2; Rasmus Haugasmägi 2

Naised

Erika Kirpu 15; Eleriin Haas 11; Anžela Voronova 9; Epp Mäe 7; Kristina Nuut 2

Võistkonnad

Epeenaiskond 9; Neljapaat 3; Võrkpallimeeskond 2

Treenerid

Anne ja Taivo Mägi 9; Kaido Kaaberma 6; Henn Põlluste 3

Noorsportlased

Katrina Lehis 10; Anett Kontaveit 6; Rene Zahkna 6