TERAVAD: Kalev/Cramo lasi Avtodoril visata 91 punkti, suurim roll oli selles Courtney Fortsonil ­(palliga) ja Travis Petersonil (42). Foto: VTB Ühisliiga
Korvpall
29. detsember 2014, 07:00

Kalev/Cramo helge poolaasta lõppes õpetliku kaotusega

Kalev/Cramo ei suutnud korvpalli Ühisliigas järjekordset võitu võtta, kui eile jäädi koduväljakul kindlalt 77:91 alla Saraatovi Avtodorile. Kuigi esimese poolaastaga võivad kalevlased üldjoontes rahule jääda, näitas Vene keskmik, et parandamisruumi on küll ja veel.

Kalev on Ühisliigas 12 mänguga kogunud 5 võitu ja enne eilset vastasseisu oldi Saraatovist isegi eespool. Favoriitideks kalevlasi aga lugeda ei saanud, sest viiele-kuuele kõrgetasemelisele mängijale toetuv Avtodor oli kiire tempoga maha surunud järjest kolm vastast, sealhulgas ka Venemaa tippklubi Krasnodari Lokomotiv-Kubani.

Nii jäigi Kalev/Cramo juhendaja Alar Varraku ülesandeks palluritele selgeks teha, kuidas Avtodori mänguvankrit aeglustada ja lõhkuda nende maa-ala kaitset. Esimesel poolajal tundus, et sellega saadi hakkama, aga kolmandal veerandajal lasti vahe enam kui kümnele punktile ja väiksemaks seda enam ei saadudki.

"Avtodor viskas eelmises mängus poolajaga 65 punkti, hiljuti pandi Krasnodari Lokomotiv-Kubani vastu 20 minutiga 58 punkti... Alguses saime nende pidurdamisega hakkama, aga kolmandal veerandajal tegime seitse pallikaotust, millest viiel said nad kohe kiirrünnakusse," rääkis Varrak.

Maa-ala ei osata murda

Juhendaja hinnangul oli Avtodor lihtsalt Kalevist parem. "Nad on viimasel ajal tõesti kõvad olnud, enne siia tulekut olid nad kolm võitu järjest saanud. Nad olid kodutöö hästi ära teinud ja teadsid meie liikumisi. Meie ei suutnud aga nende maa-ala lõhkuda," lisas ta. Kalevlasi ei päästnud ka Ühisliiga rekordit märkivad 32 ründelauapalli.

Väga nukker Varrak matši järel siiski ei olnud. "Minu arust pole see poolaasta hull olnud – Ühisliigas oleme play-off’i piirimail, Balti liigas alagrupi liidrid, Eesti liigas samuti liidrid. Olenemata mitte just kõige paremast mängust Avtodori vastu ei saa ju kokkuvõttes kurta," ütles ta.

Samas tunnistas Varrak, et maa-ala kaitse lahtimuukimisega on hädas oldud varemgi. "Tuleb need asjad uuel aastal üle vaadata. Kahju, et Armands Škele haige on, ootame teda nii ruttu kui võimalik tagasi. Tagant suutis teravust tekitada vaid Scott Machado, Gregor Arbet ja EJ Singler pole päris selle ampluaa mehed."

Eelmise Ühisliiga vooru kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Rolands Freimanis oli Kalev/Cramo resultatiivseim ka seekord, tuues 24 punkti. "Mees-mehe kaitse vastu saame hakkama, sest meil on palju rünnakurelvi. Maa-alaga ei saa me millegipärast hakkama. Peame oma rünnakus muudatusi tegema, eriti lähtudes Avtodori mängust," nõustus Läti koondislane Varrakuga.

Elegar ikka hädas jalaga

Nädala eest kahe päevaga kolm mängu pidanud Kalevit ootab ees uus minikatsumus. Nimelt minnakse täna Eesti meistriliigas vastamisi Valgaga ja homme Pärnuga.

Kui Varrak on seni suutnud põhimehi väiksema kaaluga kohtumistest üsna hästi säästa, siis tervisehädade tõttu võivad mitmedki mängijad päris suure koormuse saada.

"Loeme (füsioterapeudi – toim) Priit Lehismetsaga terved mehed üle ja mis seal muud ikka, kui tahame aasta lõpetada võitudega," lausus ta. Taas peab 10-14 päevaks eemale jääma keskmängija Frank Elegar, kes läbib valusale Achilleuse kõõlusele juba tavaks saanud ravikuuri. Varraku sõnul peaks Elegaril jalg juba ammu korras olema, aga kellelgi pole täit selgust, kuidas probleemist lõplikult lahti saada.

Ühisliigas kohtub Kalev järgmisena võõrsil Moskva CSKAga.