Nate Fox Kalev/Cramo särgis.Foto: MARIANNE LOORENTS
Korvpall
29. detsember 2014, 12:01

Nate Foxi hea sõber: ta oli eriline inimene, kes ajas kõik naerma

22. detsembril tapetud ekskorvpalluri Nate Foxi üks paremaid sõpru Ed Jones ei suuda siiani uskuda, et tema endine trennikaaslane on siit ilmast jäädavalt lahkunud.

Nii Jones kui Fox olid silmapaistvad suured ääred Maine'i ülikoolis. Jones aitas hiljem abitreenerina Foxil enda oskusi arendada ja pakkus vaimset tuge raskete momentide ajal. Kuigi Fox läks hiljem mängima Euroopasse - põigates läbi ka Eesti tippklubist BC Kalev/Cramost -, hoidsid sõbrad üksteisega ühendust meilide ja hiljem Skype'i teel.

"Kogu see sündmus on traagiline," ütles Jones, kelle sõnul oli Fox alati heas tujus. "Kõik armastasid teda. Ta tegi alati häid nalju."

Jones meenutas, et kui Fox Maine'i ülikooliga liitus, ei oodanud keegi temast midagi erilist. Heal juhul pääseb pingi peale eelviimaseks-viimaseks mängijaks. Kuid töötades ääremängijaga kaks kuud, oli Jones veendunud, et temast tuleb midagi erilist. Kahe hooaja jooksul tõusis Fox meeskonna põhitegijaks, kelle numbrid olid keskmiselt 17.9 punkti ja 7.8 lauda mängu kohta. "Ta oli parim suur äär, keda mina olen kunagi treeninud. Ausalt, raske on leida paremat liidrit. Ta oli häälekas vajadusel, kuid juhtis enda tiimi ka käitumisega. Suurepärase tööeetikaga korvpallur," kommenteeris Jones.

Maine'i ülikooli endine peatreener John Giannini mäletab samuti Foxi hea sõnaga. "Fantastiline mängija. Nate ja Andy Bedard oli meie ülikooli versioon Karl Malone'ist ja John Stocktonist. Saavutasime edu tänu tema visadusele, isetusele ja fakti tõttu, et kõik ta meeskonnakaaslased armastasid teda. Ta oli isiksus, kelle iseloom oli nii suur ja tugev nagu ta keha," mäletas Gianinni.

Fox on aidanud ka teistel korvpalluritel kohanduda uue elustiiliga välismaal. Naiskorvpallur Kristen McCormick Marchese (pärit Maine'ist) ütles Bangori Daily Newsi portaalile, et Fox aitas teda tohutult kui esimene viibis Portugalis. "Keegi ei rääkinud Inglise keelt. Pidin tegema mingeid kahtlaseid vereteste. Olin täiesti endast väljas ja otsustasin helistada ruttu Nate'ile. Ta kohtus minuga, me läksime kohvikusse ja rääkisime tunde. Ta andis mulle kogu aeg häid nõuandeid ja palus mul oodata nädal, et kohaneda uue olustikuga. Nate oli tegelikult ainus põhjus, miks ma jäin välismaale. Ta on ideaalne tugiisik."

Nate Foxi jäävad mälestama lisaks mitmetele headele sõpradele ka ta vanemad Roy ja Marilyn, vennad Matthew ja Nicholas, tüdruksõber Carlie Fraley ja kindlasti fännid Eestimaalt. Ta matused toimuvad täna.