Vaade Doha pilvelõhkujateleFoto: MERILI LUUK
Spordiblogi
29. detsember 2014, 19:00

Merili Luuk | Kas Kataris toimuv MM on ikka õige tegu? (11)

"On teil ikka kõik korras? Kas teil on ikka kõik korras? On? Siis on hästi. Aga tulge ikka tagasi, me ootame teid!" ei suutnud kohalik jalgpalliametnik pärast Katari-Eesti mitteametlikku maavõistlusmängu Eesti ajakirjanikke kuidagi rahule jätta.

Sama suhtumist tundsin Katari pealinna Doha tänavatel, kus sõbralikult tervitas Ukraina (!) koondise dressides, kuid silmanähtavalt aasia päritolu lihttööline kui ka turuplatsi esisel seisev musliminaine. Ei taipa, kas inimesed ongi nii lahked või on tegu va krõbiseva nimel õpitud võltslikkusega.

Nafta ja maagaasi ammutamisest tekkinud rahavarude maitset ja lõhna on tunda igal pool, kus astud. Kuigi pimeda saabudes tühjades kõrghoonetes tuled ei põle, on nad linnale head visiitkaardid ning nii tekib kohati tunne, et oled hoopis Manhattanil, mitte Araabia kõrberiigis.

Absoluutse monarhiaga riik, mille jalgpalliliitu juhib emiir, ei häbene oma rikkust maailmale näitamast ning sestap võtsidki nad enda kanda ka 2022. aasta jalgpalli MMi korraldamise. Pärast korrumpeerunud FIFAga lepingu sõlmimist, asuti veelgi rohkem ehitisi laiendama ning remonti läks ka esindusstaadion.

Probleemiks kujunes aga ilm – seni suvekuudel toimunud MM oleks Katari tingimustes võimatu, sest päeval tõuseb temperatuur 40-50 kraadini. Nüüd on jõutud põhimõttelisele otsusele, et suurvõistlus peetakse kas aasta alguses ehk jaanuaris-veebruaris või aasta lõpus ehk novembris-detsembris.

Et otsust õigustada, kutsub Katar (ning eelkõige emiir ise!) riburada pidi külla koondisi ning ka klubisid. Nii mängisid nädalapäevad tagasi Dohas Itaalia superkarikafinaali Napoli ja Juventus, pärast mida kinnitas Napoli treener Rafael Benitez, et itaallased tulevad edaspidigi kõrberiiki treenima.

Äsja Katariga madistanud Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson tõdes, et järgmistel aastatel võiks koondis uuesti mängida Katari või mõne teise Lähis-Ida riigiga. Detsembrikuu 22 kraadi pole surmani piinav, kuna hooaeg on parasjagu keskpaigas, siis vastane on tasemelt tugev ning mis seal salata – pallurid saavad vabal ajal päikese käes patareisid laadida ja isegi ujuda, mitte toas konutada. Kuigi Napoli noorteklubist lahkunud Frank Liivak arvas, et raha võiks ka teise kohta paigutada, nõustus temagi, et mängutingimused on Dohas head.

Teisalt jääb jätkuvalt varju Katari pidev inimõigusterikkumine kafala-süsteemiga. Turistile see ju välja ei paista – kuigi Google Maps oleks üht trajektoori pidi suutnud Eesti jalgpallurid sõidutada läbi slummi, kus tuhandete nepaallaste, hindude ja srilankalaste elutingimused on alla igasugust arvestust, sõideti veidi pikemat teed. Turisti silma alt on võimalik kõike ära peita, kuid siiski mitte seda, et ka kell kolm öösel keegi teisel pool hotelli usinalt toksib.

Seitsme-kaheksa aastaga võib veel palju juhtuda, kuid kui Katar peaks MMi korraldama juba järgmisel aastal, saaksid nad sellega siiski hakkama. Emiiri käsku tuleb ju täita.