TÕEHETK: Kui Margus Hunt tahab oma tänavust hooaega ilusamaks teha, peab ta Indianapolises tegema hea mängu. Oma Bengalsi karjääri päästmiseks on tal veel aasta.Foto: Corbis/AOP
NFL ameerika jalgpalli liiga
30. detsember 2014, 07:00

Miks Margus Hunt Bengalsi eest nii vähe platsile saab? (11)

Margus Hundi ja tema koduklubi Cincinnati Bengalsi aasta on kulgenud samas rütmis: ülioptimistlikule algusele järgnes sügav mõõn ning nüüd ollakse koos väikesel tõusuteel. Vaatamata seni pettumust valmistanud aastale eestlane tööta jääda ei tohiks.

Bengalsi liigahooaeg lõppes eile varahommikul, kui võõrsil jäädi 17:27 alla Pittsburgh Steelersile. Kuigi pääs sel nädalal algavasse play-offi oli kindlustatud juba varem, olnuks võit väga tarvilik, sest siis oleks järgmine matš peetud kodusel Paul Browni staadionil. Nüüd tuleb külla sõita Indianapolise Coltsile.

Margus Hundi mänguaeg jäi taas kasinaks. Välja arvatud löökide blokeerimiskatsed, nägi eestlast platsil vaid seitsmes mängusituatsioonis, mida on pagana vähe, eriti kui arvestada, et tema asemel platsil olnud kaitsjad ei suutnud kuidagi Steelersi blokeerijatest mööda murda. Mängujuht Ben Roethlisbergerit ei murtudki kordagi palliga maha.

Statistiliselt kaks korda parem

Kui kolleegid järjest peaga vastu inimseina jooksid, siis miks ei antud suuremat võimalust Hundile, kes sai juba esimesel katsel quarterbackile käe külge? Põhjuseid on kolm: eestlase positsioonil (kaitseliini vasakäär) tegutsev Carlos Dunlap on olnud meeskonna kehva kaitsemängu üks väheseid säravaid staare, Hundi jaoks oli tegu alles teise mänguga pärast kuuajalist vigastuspausi ja … Hunt pole lihtsalt piisavalt hea!

Põhihooaja eelses viimases kontrollkohtumises niitis meie vägilane kolmel korral jalust palliga Coltsi (varu)mängujuhi Chandler Harnishi, valiti mängu parimaks ja tõstis ootused järgneva nelja kuu osas ülikõrgeks.

Nüüd, aasta kolmanda Coltsi kohtumise eel, on Hundil ette näidata aga vaid seitse vastase mahatõmbamist, neist üks mängujuhi kotti panemine – kaks korda parem statistika kui debüüthooajal, ent mitte nii suur arenguhüpe, kui eestlaselt oodati.

Jah, Hundil jäi terve novembrikuu vigastuse tõttu vahele, ent see ei saa olla vabandus – Õhtulehe allika sõnul ei ole Cincinnati meeskonna treenerid meie mehe hetketasemega rahul ja seetõttu ei usaldata teda ka rohkem platsile.

Mänguaeg soosib traditsiooni murdmist

Ent häirekella pole veel põhjust lüüa: Bengals annab noormängijatele harilikult võimaluse oma väärtust tõestada kolme hooaja jooksul. Kuigi Hundil on turjal juba 27 aastat, palgati eestlane teadmises, et teda tuleb pikalt kasvatada ehk pole vaja karta, et klubi kannatus tavapärasest varem katkeb. Aga kui Hunt ka 2015. aastal enda kohta välja ei mängi, pole tal Cincinnatis pikka pidu loota.

Ent seegi hooaeg pole meie mehe jaoks veel läbi: Bengals jõudis juba neljandat talve järjest play-offi ning senised katsed on kõik lõppenud avavoorus. Tänavu võiks seeria ehk murduda: jah, Coltsi mängujuht Andrew Luck on hetkel NFLi kõige parem söötja, ent ka Bengalsil on olemas oma salarelv – mäng peetakse pühapäeval kell üks (Eesti aja järgi 20.00).

Nimelt on Cincinnati mängujuht Andy Dalton suurtes mängudes ka suur närveerija ja pühapäeva lõunal ehk reamängu kellaajal algav matš võiks vähemalt teoreetiliselt ta tähelepanu play-offi olulisuselt kõrvale juhtida.

Mõistagi aitaks Bengalsi šanssidele kaasa ka Daltoni lemmikpüüdja A.J. Greeni tervenemine – meeskonna superstaar sai kohtumises Steelersiga peapõrutuse ja tema mängimine selgub nädala jooksul.