Andres Operi löödud iluväravast läks Eesti koondis Lilleküla staadioni avamängus kohtumises Hollandiga 1:0 juhtima. Foto: JAREK JÕEPERA
Spordivaria
30. detsember 2014, 10:38

Andres Oper: mulle kui ründajale pole värava ilu kunagi oluline olnud

Aasta teisel päeval selgub, kes on löönud 20 viimase aasta ilusaima Eesti koondise värava.

Just nii kaua on Eesti Jalgpalliajakirjanike Klubi koondise eest löödud aasta ilusaimat väravat valinud. Et aastapäeva rõhutada, otsustaski klubi sedapuhku välja selgitada 20 aasta ilusaima värava.

Linnaleht uuris Eesti koondise kõigi aegade resultatiivseimalt mängijalt, tänavu Gibraltari koondisega kohtumisel viimase mängu pidanud Andres Operi käest, kui tähtis on üldse ühe ründaja jaoks värava ilu. „Saan rääkida vaid enda eest ja mulle polnud see kunagi oluline. Loomulikult on hea tunne, kui oled saatnud palli teele ja jälgid, kuidas see näiteks ristnurgas maandub, ning kaasnevat fännide reaktsiooni. Samas tähtsaim on siiski tulemus ja kaotusmängu iluväraval ei ole sama efekti kui võidu toonud tabamusel,” vastas koondise eest 38 väravat löönud Oper.

Aga kui oleks Operi valida, millist väravat ta eelistaks? Oper ütleb ausalt, et paljud väravad on tal meelest läinud. Rohkem meelde on jäänud kaks koondises löödud väravat: talle Hõbepalli toonud 2001. aastal löödud värav kohtumises Hollandiga ja Konstantin Vassiljevi 2011. aastal löödud värav Põhja-Iirimaa mängus. Tõenäoliselt ongi need kaks väravat viimase 20 aasta ilusaima värava valimisel favoriidid. Väga head võimalused on ka Vassiljevi mullusel teisel Hollandi võrku löödud väraval ja Tarmo Kingi 2010. aastast pärit väravat Serbiale.

Enda löödud väravatest rääkides ütleb Oper, et ei ole neid kunagi ilu alusel reastanud. „Hollandis lõin paar väga ilusat väravat ja ka Küprosel löödud „ulmevärav” – kuigi see polnud vist ilus – oma endise klubi vastu tuleb meelde,” ütleb Eesti kõigi aegade parim ründaja päris mitut ilusat väravat meenutades.

------------------------------

Vassiljevil enim Hõbepalle

Konstantin Vassiljev on Eesti jalgpalluritest võitnud Hõbepalle enim, nimelt neli korda: aastal 2009 Armeeniale, 2011 Põhja-Iirimaale, 2012 Poolale ja 2013 löödud teine värav Hollandile. Martin Reimil ja Indrek Zelinskil on ette näidata kolm Hõbepalli. Kaks Hõbepalli on riiulil Andres Operil.