Aavo Põhjalal on judos olnud palju ameteid, nüüd tahab ta liidu presidendina ala mülkast välja vedada.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
31. detsember 2014, 07:00

Põhjala püüab vähendada judoliidu 30 000-eurost võlga (3)

Kui üldiselt on jõulude ja aastavahetuse vahepeal vaikne aeg, siis judorahvas tuli laupäeval kokku, et kinnitada alaliidu uueks presidendiks Aavo Põhjala. Mees, kes tutvustamist ei vaja, peab muu hulgas hakkama vähendama judoliidu 30 000 euro suurust võlga.

Kuni aastani 2005, kui judoliitu tüüris seda 27 aastat teinud Tõnu Lume, püsis kõik stabiilsena. Ka sportlike tulemuste mõttes oli 1999–2004 kuldajastu, kui neli meest tõid järjest iga karva medaleid. Aastal 2006 lisandus viieski.

Kuid järgmised presidendid pole alaliidu eesotsas enam eriti pikalt vastu pidanud. Pärast paljude kohustustega hõivatud Tõnu Tõniste loobumist valiti veidi rohkem kui kaks aastat tagasi judoliidu etteotsa Eerik-Niiles Kross, kuid alale on see tähendanud selge miinusmärgiga perioodi. Põhjala ütles, et kokkuleppe kohaselt ei hakka ta eelmise presidendi perioodi ajakirjanduses lahkama. Kuid Õhtulehe andmetel avaldasid liikmesklubid Krossile tagasiastumiseks survet.Põhjala tunnistab: "Olen loomult treener, mitte president. Asusin sellesse ametisse olude sunnil. See pole kerge töö, tean täpselt, kuhu astusin. Mulle endale on see raske ja halb otsus, aga loodan, et Eesti judole hea."

Kuid Põhjala tunnetab judorahva tuge ja lootust, sest kohalolnud toetasid tema kandidatuuri ühehäälselt. "Väljastpoolt tulijad ju ei taha seda kohta. Peame oma probleemid lahendama alaliidu sees."

Uus judopresident tunnistab, et alaliidu võlakoorma suurusjärk on 30 000 eurot. Aga isegi seda ei pea ta hetke Eesti judoelu suurimaks probleemiks, mille uus juhtkond peab lahti harutama.

"Teema number üks pole raha, vaid klubidega normaalse suhtluse taastamine. Number kaks on tõepoolest raha – võlgadest ei saa üle ega ümber."

Paberitöö kogemusega

"Kuidas seda vähendama hakata? Tuleb kusagilt kokku hoida, kuid midagi olulist ei tohi jääda tegemata. Samas tuleb raha juurde tuua. See pole kerge, kuid püüame leida tee judo süsteemse rahastamise juurde. Uue juhatuse volituste aeg on kaks aastat ja eesmärk on jõuda selle ajaga nulli või väiksesse miinusesse."

Põhjala saab kaasa võtta omaaegse judoliidu peasekretäri kogemuse – ta tunneb kui oma viit sõrme seda, kuidas toimib alaliidu köögipool.

Uus juhatus on noor, Põhjala sõnul enamik selle liikmetest judotaustaga. "Aga ei saa öelda, et see on "minu" juhatus. Valisin inimeste seast, kes tahtsid juhatuses olla ja seda tööd teha. Mõnda inimest alles õpin tundma. Aga nad kõik põlevad soovist midagi ära teha."

Alaliidu asepresidendina jätkab Veljo Ipits, küll leiab uuest juhatusest endised koondislased Joel Rothbergi ja Sander Maripuu. Veel kuuluvad sinna Madis Karu, Priit Roostfeldt ja Rain Uusküla.

Koondises neli meest

Koondise peatreenerina jätkab Aleksei Budõlin. Juba käib Rio de Janeiro olümpiapunktide kogumine ja Põhjala möönab, et hetkeseis pole kiita. "Loodame, et vähemalt ühe mehe olümpiale saame. Koondisse kuuluvad praegu Juhan Mettis, Grigori Minaškin, Künter Rothberg ja Aleksandr Marmeljuk. Ilmselgelt saavad Mettis ja Minaškin rohkem võimalusi ennast tõestada. Niisugune on hetkeseis, mis ka Budõliniga kooskõlastatud," räägib Põhjala.

Kui praegu jooksva aasta punktid lähevad olümpiareitingus arvesse 50protsendiliselt, siis uuest kevadest 2016. aasta kevadeni kogutavad juba täisväärtuslikult. Aeg ei oota, Rio mängude alguseni jääb 583 päeva.