Londoni Chelsea ääreründaja Eden Hazard on löödud mees - tema tegi hea mängu, aga meeskond mitte ja Tottenhami käest saadi piinlik 3:5 kolakas.Foto: EDDIE KEOGH
Spordiblogi
1. jaanuar 2015, 21:49

Ott Järvela | 3:5 kaotus Tottenhamile tõestas – Chelsea ülemvõimust rääkida ei tasu

Londoni Chelsea peatreener Jose Mourinho saab omaks pidada fenomenaalset seeriat – kõigil seitsmel korral, kui tema juhendatud klubi on aastavahetusel meistrivõistlusi juhtinud, on hooaeg lõppenud tiitlivõiduga. Äsjane 3:5 kaotus Tottenhamile andis märku, et oht ainulaadse seeria katkemiseks on tõsine.

2003 ja 2004 FC Porto Portugalis, 2005 ja 2006 Chelsea Inglismaal, 2009 ja 2010 Milano Inter Itaalias ja 2012 Madridi Real Hispaanias. Kõiki neid 1. jaanuaril liidrikohal olnud ja kevadel meistriks kroonitud meeskondi juhendas Mourinho.

Täna, 1. jaanuaril ärkasid Chelsea mängijad ja fännid – vähemalt need, kes aastavahetuse tähistamise järel ikka magama olid läinud – samuti Inglismaa kõrgliiga liidritena, aga magama mindi juba uues olukorras. Tottenhamilt saadud kaotus kombineerituna Manchester City 3:2 võiduga Sunderlandi üle röövis Mourinho meeskonnalt ainuliidri koha, vaid nüüd ollakse Man City’ga täpselt võrdsel pulgal.

Detsembri alguseni töötas Chelsea mängumootor pidurdamatult – erinevates sarjades peetud 21 mängust oli neil kirjas 16 võitu ja 5 viiki. Edu Man City ees oli kuus punkti ja kõik rääkisid neist kui sisulistest meistritest. Nii hea oli Chelsea ja nii ebastabiilsed kõik rivaalid, sealhulgas tiitlikaitsja Manchester City.

6. detsembril kaotas Chelsea aga Newcastle'ile 0:2 ning kuigi Inglise kõrgliigas naasti seejärel võitude teele, oli esitustest kadunud sära. Võite võeti jõuga, stiili ja sarmi nappis. Ning kui vastas tõsisemad proovikivid, tulid ka koperdamised.

28. detsembril tehti Southamptoniga 1:1 viik, millele järgnes tänane kukalt kratsima panev saun. Chelsea jäi 1:4 ja 2:5 kaotusseisu ehk skoor oli esitusest raasukese viisakam.

Mourinho oli enne eilset Chelsea't juhendanud 271 mängus, kus meeskond polnud kordagi lasknud endale lüüa üle kolme värava. Mourinho 716mängulise peatreeneri-karjääri jooksul oli see üldse teine kord, kui tema meeskonnale viis väravat löödi. Seni oli seda suutnud vaid FC Barcelona, kes 29. novembril 2010 Mourinho juhendatud Madridi Reali 5:0 kolkis.

Täna korjati võrgust viis palli ja ebaõnne süüdistada ei tasunud. Chelsea mängitigi nii konkreetselt üle, mis kinnitas, et ekslik on sügisel tekkinud mulje, nagu oleks Mourinho kokku saanud sama võimsa koosseisu kui hooajal 2004-05, kui Chelsea tema Inglismaa debüüthooajal kõiki igast asendist loputas.

Meenutuseks loetelu hooaja 2004-05 Chelsea meeskonna Premier League'i rekorditest, mis siiani löömatud - kõige vähem sisselastud väravaid (15), enim nullimänge (25), enim võite (29), enim punkte (95). Säärasest üleolekust jääb tänavune Chelsea kaugele maha. Aga meistriks võivad nad muidugi endiselt tulla.

***

Premier League'is sai tänasega läbi traditsiooniline pühade tulevärk – alates 20. detsembrist ehk ainult 13 päeva jooksul pidasid kõik klubid neli kohtumist ehk mängisid ära 10,5% tervest liigahooajast.

Täispunkte ei suutnud neist matšidest noppida mitte keegi. Kolm võitu ja ühe viigi ehk 10 punkti said kirja Manchester City, Tottenham ja Southampton. Kaotusteta läbisid tiheda graafiku ka Manchester United ja Liverpool. Ainsana kaotas kõik neli mängu mullune kuuenda koha omanik Everton.