Michael Hayböck (paremal) ruttab Oberstdorfi etapil õnnitlema toakaaslasest võitjat Stefan Krafti. Foto: Reuters
Talisport
2. jaanuar 2015, 07:00

Nelja hüppemäe turneel juhib Tehvandil ajalugu teinud mees

Aastavahetus tähendab traditsiooniliselt suusahüppajate piduaega, nelja hüppemäe turneel juhib pärast teist etappi Austria noormees Stefan Kraft.

Kraft on suusahüppemaailma tipus uus tegelane, eelmise talve Sotši olümpial ei kuulunud ta veel Austria koondisse. Mida on see 21aastane noormees seni teinud? Selgub, et jätnud särava jälje Eesti talispordi ajalukku! Nimelt hüppas Kraft 2011. aasta alguses Otepääl peetud juunioride-MMil esimese mehena K90 meetri mäel 100 meetrit! Tema rekord löödi aasta hiljem üle.

Toona alles 17aastane Kraft sai Tehvandil individuaalse hõbeda ja meeskondliku kulla, kusjuures tiimi kuulus ka temast kaks aastat vanem Michael Hayböck, kellega nüüd saadi 29. detsembril Oberstdorfis toakaaslastena kaksikvõit. Ja seda rasketes tingimustes, võistlus peeti tugevas lumesajus.

Pärast Oberstdorfi kindlat võitu tuli Kraftil leppida eile Garmisch-Partenkirchenis küll kuuenda kohaga, aga kokkuvõttes jäi veel 1,1-punktiline edumaa mõlemal etapil kolmanda koha pälvinud sloveen Peter Prevci ees. Kolmandana jätkab Hayböck. Eilne kindel võit tõstis neljandaks Oberstdorfi 14. mehe, norralase Anders Jacobseni.

Krafti võib nimetada imelapseks. Ta alustas suusahüppetreeninguid kümneaastasena, kuid juba kaks aastat hiljem pääses esimesele omaealiste rahvusvahelisele võistlusele ja 15selt osales FIS Cupi etapil. Kohe pärast juunioride-MMi läkitati Kraft Continental Cupile (tugevuselt teine sari pärast MK-etappe), kus ta tuli, nägi ja võitis! Ning neli päeva tagasi Oberstdorfis võitis ta karjääri esimese MK-etapi.

"Kas Austria uue ajastu algus?" küsis sealne meedia. Austerlased polnud tükk aega näinud olukorda, kus kaasmaalase järel teise koha saav mees (Hayböck) langeks võitjale (kes on ju tema suur konkurent!) kaela.

"Geniaalne! Tugev tuul ja lumesadu tegid siinsed kaks päeva keeruliseks. Olin närvis, kuid sisendasin endale, et pean tegema enda normaalsed hüpped," rääkis Kraft pärast Oberstdorfis saadud esikohta. "Rääkisime juba Michaeliga, et võiksime koos poodiumile tõusta. Püüame seda Garmischis uuesti teha."

Hayböck lisas: "Innustame ja toetame Stefaniga nüüd teineteist veelgi kõvemini tagant!"

Väljaanne der Standard võtab austerlaste emotsioonid kokku: "Suusahüpped on lihtne ala. Turneel on neli etappi ja austerlane võidab!" Turnee jõuabki nüüd Alpide Saksamaa poolelt üle piiri Austriasse. Ülehomme võisteldakse Innsbruckis ja teisipäeval Bischofshofenis.