ILUTULESTIK: Uue aasta vastuvõtmine Pariisis triumfikaare juures, kus oli perega ka võrkpallur Ardo Kreek. Foto: AFP
Spordivaria
2. jaanuar 2015, 07:00

Sportlaste aastavahetus: Nurme ja õed Luiged võtsid 2015. aasta vastu lennukis!

Õhtuleht uuris, kuidas möödus aastavahetus Eesti sportlastel. Selgus, et mitu meie tippu olid isegi aasta viimasel päeval võistlustules. Näiteks purjetaja Ingrid Puusta triumfeeris 31. detsembril Hispaania regatil. Pikamaajooksjatest kolmikõed Luiged ja Tiidrek Nurme olid aga lennukis, sõites Keeniasse treenima.

KEENIA: Maratoonarid Liina, Leila ja Lily Luik ning Eesti 1500 m jooksu rekordimees Nurme alustasid 2014. aasta viimasel päeval kell 16 Tallinnast reisi Keeniasse, sõites Istanbuli kaudu Nairobisse. "Selline valik sai tehtud hinnaklassi tõttu, paljud inimesed ei taha aastavahetusel lennukis istuda," rääkis 29aastane Nurme. "Ootasin kerge ärevusega, mis toimub siis, kui saabub uus aasta." Nurme sõnul tähistati uut aastat kaks korda.

"Kui 2015 saabus Türgi aja järgi, tõid stjuardessid šokolaadikoogi," ütles ta. "Kui aga kell lähenes Keenia aja järgi kaheteistkümnele, võttis reisijatega ühendust lennuki piloot. Pärast tema kõnet lasti laulu "We Wish You Merry a Christmas and Happy New Year". See valik oli pisut üllatav. Inimesed plaksutasid, kuid keegi šampanjapudelit ei avanud. Eks kõigil oli reisiväsimus sees."

Ardo Kreek perega triumfikaare juures

PRANTSUSMAA: Pariisi Volleys mängiv Eesti parim võrkpallur Ardo Kreek tervitas uue aasta saabumist koos perega triumfikaare juures ja läks siis kiiresti koju magama – juba kell 10 hommikul algas treening.

Pariisi klubi kaotas 30. detsembril Vahemere ääres Cannes’i meeskonnale 1:3 ning pikk reis tagasi pealinna jäi järgmisesse päeva. "Jõudsin koju alles kolme ajal. Isegi parima tahtmise korral poleks olnud jõudu kuhugi minna ja kaua olla," selgitas Kreek.

Triumfikaare juures korraldatud ürituse külastamine polnud algul plaaniski. "Lugesin, et seal tuleb valgusšõu. Peatänaval Champs-Elysees’l oli suur rahvamass, aga me olime teisel pool ja nägime sealtki kaunist ilutulestikku."

1. jaanuari hommikul higistas Kreek uue aasta esimeses trennis. "Kotte küll kellelgi (silmade all – toim) ei olnud. Tundus, et kõik olid eile õhtul väga adekvaatsed," nentis Kreek.

AUSTRAALIA: Eesti parim tennisist Kaia Kanepi võttis uue aasta vastu Austraalias Brisbane’is, kus valmistub hooaja esimeseks turniiriks. Ta hoidis ka aastavahetusel sportlikku režiimi.

"Läksin kell 22.30 magama ja ärkasin 5.30. Panin igaks juhuks kõrvatropid kõrva, et paugud und ei segaks. Hommikul ärgates oli kõik endine, uue aasta tunnet ei olnud," kirjeldas Kanepi.

29aastase sportlase sõnul on Brisbane’is palavad ilmad. "Olen võtnud esimesed päevad kergelt, rohkem tegelen kohanemisega ja enda üleval hoidmisega, et mitte päeval magada. Ootusi aasta esimesel turniiril ei ole, soov on mängida lihtsalt hästi."

Vunk tervitas aastat Jakarta pilvelõhkujas

INDONEESIA: Eesti koondise jalgpallur Martin Vunk töötab alates detsembri keskpaigast Indoneesias. Poolkaitsja sõlmis lepingu Jakarta klubiga Persija ning võttis uue aasta vastu rahvaarvu poolest maailma suuruselt neljanda riigi pealinnas.

"2015 tuli väga rahulikult. Jakarta on nii suur linn (10 miljonit elanikku, koos eeslinnadega 28 miljonit – toim), et mu peamine probleem on liiklusummikud, kuhu tavalisel päeval kaotan neli-viis tundi. Aastavahetusel võinuks selle ilmselt sajaga korrutada!"

Seetõttu võttis Vunk uue aasta vastu kodus oma pere ja Jakartas töötavate sugulaste seltsis. "Klubi antud elukoht asub pilvelõhkuja 19. korrusel – vaade on hea, sai vägevat ilutulestikku nautida. Kui võimas saluut oli? Tallinnaga võrreldes ikka väga palju võimsam. Igal pool käis tohutu paugutamine!" rääkis Vunk.

ŠOTIMAA: Masendavalt algas uus aasta jalgpallikoondise ründajale Henrik Ojamaale, kes mängis 90 minutit, kui tema koduklubi Motherwell kaotas Šotimaa kõrgliigas eile 0:5 Hamiltonile.

Suusahüppajad jõid vaid ühe pudeli õlut

SAKSAMAA: Suusahüppajad Martti Nõmme ja Siim-Tanel Sammelselg üritasid 31. detsembril Saksamaal Garmisch-Partenkirchenis nelja hüppemäe turnee teisel etapil murda põhivõistlusele, ent piirdusid kvalifikatsioonis vastavalt 60. ja 66. kohaga.

Pärast oodatust kesisemat etteastet läks Eesti neljaliikmeline tiim hotelli ja saatis vana aasta väärikalt ära. "Käisime saunas, sõime, jõime pudeli õlut, vaatasime saluuti ja läksime magama," võttis treener Jaan Jüris päeva lühidalt kokku.

HISPAANIA: Esimese ja seni ainsa Eesti sportlasena Rio de Janeiro olümpiamängude koha kindlustanud purjelaudur Puusta lõpetas 2014. aasta Hispaanias vahva regativõiduga.

Puusta võitis üheksast võistlussõidust neli ja finišeeris ülejäänud viies teisena. "Seilasin ühtlaselt tugevalt ja tegin vaid mõned pisivead. Sain suurepärase kogemuse, kuidas sõita laevastiku eesotsas ja kontrollida regati kulgu. See oligi mu eesmärk ja olen väga rahul, et see õnnestus täita. See oli mu karjääri parim aasta ning loodetavasti tuleb 2015 veel parem!" kommenteeris Puusta oma Facebooki lehel.

EESTI: Kulturist Ott Kiivikas rassis möödunud aasta viimasel päeval kaks ja pool tundi treeningusaalis ning jõudis koju kell 18.

"Käisin ka jõulude ajal harjutamas," märkis Kiivikas. "Õhtul sain rohkem süüa, toit läks õigesse kohta. Palju hullem on siis, kui passid terve päeva kodus ja tead, et ees ootab tugev söömaaeg."

Mullu EMil hõbemedali võitnud Kiivikas võttis uue aasta vastu kodus koos perekonnaga ning käis lastega rahvusraamatukogu juures ilutulestikku vaatamas.

"Ma ei kippunudki mingisse seltskonda," arutles Kiivikas. "Aasta lõpuks olin üritustest üpris väsinud. Mullu oli mul 13 võistlust, mis lõppesid banketiga. Lisaks muud ettevõtmised, eks see kõik tõmbas tühjaks."

Eile nautis Kiivikas vaba päeva ja käis lastega jalutamas, tänasest jätkub ettevalmistus uueks hooajaks. "Kevadel on EMi kuld üsna reaalne eesmärk, MMil on miinimumeesmärk finaali jõudmine."