KÕKS JA VALMIS: Konstantin Vassiljev rõõmustab pärast viimase 20 aasta ­kauneimat koondisetabamust. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
3. jaanuar 2015, 08:00

Konstantin Vassiljevi värav Hollandile valiti viimase 20 aasta kauneimaks

Ilu maksab eduta vähe

Siim Lutsu tabamus Tadžikistani võrku valiti Eesti jalgpallikoondise 2014. aasta kauneimaks väravaks, ent Hõbepalli välja jagamine on pidu katku ajal: möödunud aastal suutsid sinisärgid võrku sahistada vaid ühes valikmängus neljast.

Jalgpallikoondise eelmise aasta saab väga lihtsustatult kokku võtta järgnevates numbrites: 14 mängu ja 8 väravat. Eesti jalgpalliajakirjanike klubi on aasta kauneima tabamuse Hõbepalli välja andnud juba 20. aastat ning selle aja peale on tegu kasinuselt neljanda tulemusega: esimesel, 1995. aastal sai valiku teha vaid nelja värava seast nagu ka 2007 (tõsi, siis peeti vaid 7 matši) ning 2008 sahistati võrku kokku viiel korral.

"See aasta oli meie jaoks keeruline ja raske," võttis möödunud 12 kuud kokku Konstantin Vassiljev. Poolkaitsja loetles murekohti: "Toimus treenerivahetus, hakkas uue koondise ehitamine ja laiem põlvkondadevahetus ning see tõi probleemid ka välja." Kuhja kasvatas ka fakt, et paljud koondise põhimehed ei saanud oma koduklubides platsile, lisas Vassiljev, kelle tunamullune teine värav Hollandile valiti viimase 20 aasta kõige ilusamaks koondisekolliks.

Mõistagi on mänguaja puudumise probleem tervet meie koondist valdav epideemia, ent ründeliinis näib hetkeseis olevat just eriti hull. Küsimärgid ripuvad ka möödunud aastal need vähesedki väravad kõmmutanud meeste kohal: vennad Anierid ootavad oma saatuse selgumist Saksamaal, Rimo Hunt mängis Aastalõputurniiril Levadia ridades. Lisaks on klubita Sergei Zenjov ning Henrik Ojamaa laenuleping Moterwelliga lõppeb jaanuari lõpus ning temagi edasine saatus on teadmata.

Oma kohta välismaal otsib ka 2014. aasta Hõbepalli võitud Luts. Õnneks mõistusega: hetkel käivad mehe sõnul läbirääkimised ning kui võõrsil talle mänguaega ei lubata, naaseb ta tulevaks hooajaks kodusesse meistriliigasse, sest mängija ja läbi selle ka koondise arengule on kõige parem regulaarne praktika.

Möödunud aasta kõige valusam saldo vaatab vastu valiksarja tabelist: pärast kodus 1:0 Sloveenia alistamist jäädi nii Leedule kui Inglismaale alla 0:1 ja kui muidu on pisiriikidega madistamistest meie väravatesaldo paranenud, siis San Marinoga tegime niru 0:0 viigi.

"Sel aastal lõime ainult ühe värava ja sellest ei piisa. Kui tahame midagi saavutada, peame rohkem lööma," tõdes Vassiljev, et 2014 oli kehv. "Loodetavasti läheb järgmisel aastal paremini. Loodame, et lööme (kõikide kohtumiste peale kokku – toim.) rohkem kui kümme. Kõige tähtsam, et need väravad tooks meile tulemuse ja rõõmu just valikmängudes.

Viimati lõi koondis "mängudes mõisa peale" ehk valiksarjakohtumises ainult ühe värava ka veel nii hiljuti kui 2012. aastal, kui Andres Operi tabamusest saadi kolme kaotuse kõrvale võit Andorra üle. Järgnes aasta viie värava ja nelja punktiga (taas võideti Andorrat ja tehti kuulus viik Hollandiga), mis tähendas Tarmo Rüütli ametiaja lõppu.

Kui Magnus Pehrsson tahab eelmisel aastal suure vaevaga üles ehitatud taustsüsteemi kasutamist jätkata ka 2016. aastal, tuleb kindlustada, et järgmine Hõbepall tuleb mõnest valiksarja võidumängust.