Foto: Stanislav Moškov
Talisport
3. jaanuar 2015, 08:00

Eesti suusakoondise liider on nelja päeva jooksul käinud kaks korda dopingukontrollis

Aivar Rehemaa sattus Tour de Ski eel dopinguküttide erilise tähelepanu alla (15)

"Kui vaadata viimasel ajal võetud dopinguproovide arvu, siis võiks arvata, et mu vorm läheb väga heaks. Ei mäletagi, et varem oleks mind nii tihti kontrollitud," ütleb Eesti suusakoondise liider Aivar Rehemaa päev enne Tour de Ski algust muigamisi.

Nelja päeva jooksul on dopingukütid Rehemaad testinud koguni kaks korda. Esmalt vahetult pärast Eesti meistrivõistlusi ehk 29. detsembril, kui 32aastane sportlane andis kodus nii vere- kui ka uriiniproovi.

1. jaanuari õhtul jõudis Rehemaa Tour de Ski esimesse võistluspaika Oberstdorfi ning taas olid dopingukütid teda kannatlikult oodanud. "Kella 20.30 paiku andsin koos Sami Jauhojärviga vereproovi. Tavaliselt on see võetud võistluseelsel päeval," rääkis otepäälane reedel.

Dopinguküttide erilist tähelepanu koges Rehemaa juba oktoobris, kui ta andis kodus kolm dopinguproovi. Toona testiti verd ja uriini.

Suursoosik Legkov haigestus tuuri eel

Olgu siinkohal märgitud, et päev pärast dopingukontrollis käimist avaldas paarissprindi olümpiavõitja Jauhojärvi oma Facebooki leheküljel pildi kraadiklaasist, mis näitas 38,6. ­"Tour lõppes minu jaoks juba enne algust," kirjutas ta. "Tippsportlase elu on vahel selline."

Reedel trehvasid Jauhojärvit Tour de Skil startivad eestlastest ametivennad Karel Tammjärv, Raido Ränkel ja Algo Kärp, kes kinnitasid nagu ühest suust, et kuulus põhjanaaber oli löödud.

"Jauhojärvi istus kurvalt hotellis ja ütles: poisid, hoidke minust eemale, mul on haigus küljes!" vahendas Kärp põhjanaabri sõnu. Ometi polnud Tour de Ski haigussaagad lõppenud. Eile pärastlõunal teatas võistlusest eemalejäämisest 2012./2013. aasta võitja, Venemaa staar Aleksandr Legkov.

Mullu Sotši olümpial 50 km sõidus triumfeerinud Legkov prantsatas tõvevoodisse ootamatult. "Aleksandr on haige ega stardi Tour de Skil, praegu viibib ta hotellis," sõnas Venemaa koondise mänedžer Juri Tšarkovski kodumaa meediale.

Paar tundi hiljem pajatas Legkov suusaportaalile: neljapäeval püsis veel õhkõrn lootus, et ta saab võistelda, kuid järgmisel hommikul lootusekiir kustus. Juba eile sõitis olümpiavõitja Moskvasse.

"Mul on köha, nohu, aga õnneks pole palavikku. Esmalt ravin end terveks ja siis sõidan võib-olla Otepääle, kus harjutavad mõned Venemaa naiskonna suusatajad ning sprinterid," nentis detsembris seljavaludega kimpus olnud Legkov.

Kui pahatihti räsivad haigused ja vigastused just Eesti murdmaasuusatajaid, siis täna algaval Tour de Skil saavad meie mehed 4 km vabatehnikasõidus startida probleemideta.

Kõige keerulisemas seisus oli viimati Kärp, kes osales 27. detsembril Eesti meistrivõistlustel 15 km vabatehnikasõidus allergia kiuste. "Tervisehädad tekkisid paar päeva enne võistlust," selgitas ta. "Allergia tõmbas organismi tühjaks. Mul oli jube väsimus, silmad ja kael sügelesid."

Tour de Ski eel harjutas Kärp kavandatust rahulikumalt. "Ma pole saanud plaane täita ja olen natuke teadmatuses," avaldas Mati Alaveri hoolealune. "Nüüd tuleb esimene tugevam pingutus pärast Eesti meistrivõistlusi."

Kärp osaleb Tour de Ski neljal etapil, pärast Toblachi 10 km klassikasõitu jätab ta etteaste pooleli. 11. jaanuaril stardib 29aastane sportlane Tšehhis 54 km pikkusel klassikamaratonil.

Novembris tõvevoodis lebanud ja auku kukkunud Rehemaa liigub tõusujoones. "Enesetunde põhjal peaks seis olema veidi parem kui detsembris," kinnitas Anatoli Šmiguni õpilane. "Aga Tour on Tour, ei julge midagi lubada. Võtan päeva korraga."

Proloogidelt on Rehemaal meeldivad mälestused, 2008. aastal lõpetas ta etteaste neljandana. "Mullu alustasin Touri ka väga hästi," osutas kahe talve tagusel MMil seitsmendaks tulnud suusataja. "Ma ei välista, et sõidan tänavugi normaalselt. Peab end rohkem sundima, et oleksin finišis täiesti tühi."

1. jaanuaril, kui Eesti koondis Oberstdorfi jõudis, oli ilus talv ning termomeeter näitas -5. Eile sadas aga lakkamatult vihma ja väljas oli kaks soojakraadi ehk nagu ütles Tammjärv: "Mitte kõige parem suusailm."

Samas on hiljuti Eesti meistriks kroonitud Tammjärv võistluseks ammutanud häid emotsioone. "Teisipäeval tegin intensiivse treeningu, millega jäin rahule, rahul oli ka treener," rääkis Alaveri õpilane. "Lõpetasime aasta positiivse noodiga. Tahan näha, kuidas see Tour de Skile üle kandub."

Üldvõit läheb ilmselt Norrasse või Šveitsi

Ka Ränkel ihkab suusatuuril näidata senisest paremaid tulemusi. "Sel hooajal pole veel tekkinud tunnet, et jõuaks kiiresti sõita," arutles ta. "Samas usun, et seis läheb iga võistlusega paremaks."

Ränkel katkestab Tour de Ski nagu Kärpki pärast Toblachi etappi, naaseb koju ning hakkab valmistuma 17. ja 18. jaanuaril Otepääl toimuvaks sprindi MK-etapiks.

Üldvõidu eest hakkavad 11. jaanuaril lõppeval suusatuuril võitlema eelkõige norralased eesotsas Martin Johnsrud Sundbyga.

"Ka Norra noored mehed on tugevad," ütleb Eesti suusaliidu spordidirektor Raul Olle. "Arvan, et võidab norralane või Dario Cologna. Tuuril võistleb palju häid suusatajaid, aga määravaks saab universaalsus. Samas on tingimused väga keerulised, otsustavaks võib saada üks altminek suusaga."

Norralasi ärritas, et neid majutati võistluspaigast 40 km kaugusele

Norra suusakoondise peatreener Vidar Løfshus avaldas rahulolematust, et mõni nende võistkonna treener ja hooldemehed peavad elama Tour de Ski avaetapil Oberstdorfis võistluspaigast 40 km kaugusel.

Võistluse korraldajad põhjendasid tekkinud ebamugavusi tõsiasjaga, et uue aasta alguses on Oberstdorfis hotellides raske vabu kohti leida.

"Meile ei meeldi niisugune probleemi lahendus," rääkis Løfshus kodumaa meediale. "Oberstdorfis on selline segadus tavaline. Soovime, et rahvusvaheline suusaliit tegeleks teemaga senisest palju jõulisemalt."

Sama tuliselt avaldasid pahameelt rootslased. Kuid võistluspaigast 40 km kaugusele paigutati elama ka Soome ja Eesti koondis.