HEA ENNE: Kreeka-rooma maadluse maailmameister ja olümpiahõbe Heiki Nabi (vasakul) peaks treener Henn Põlluste hinnangul uutest reeglitest kasu saama. Foto: Tairo Lutter
Maadlus
5. jaanuar 2015, 07:00

Uued reeglid võivad Nabile konkurentide vastu eelise anda (5)

Nädala lõpus katsetatakse Soomes Herman Kare mälestusvõistlustel esimest korda kreeka-rooma maadluse reeglimuudatusi, mis peaks viimasel kolmel aastal Eestile raskekaalus tiitlivõistluste medali toonud Heiki Nabile sobima.

Nabi juhendaja Henn Põlluste toob Soomes ja jaanuari lõpus USAs sealse legendi Dave Schultzi mälestusvõistlustel proovitavates uutes reeglites välja kolm kõige suuremat erinevust senistega. "Tavainimesele on kõige nähtavam, et enam ei pane kohtunikud maadlejaid alla parterisse, kust võtte ärahoidmise eest sai punkte teenida. Partermaadlus jääb põhimõtteliselt alles, aga selleks tuleb vastane püstiasendist maha viia ja siis edasi tegutseda," räägib ta.

"Teiseks ei anta enam matilt väljalükkamise eest punkte, vaid vastased viiakse mati keskele tagasi, kust maadlus hakkab uuesti pihta. Lisaks ei saa kolme hoiatusega kohe automaatset kaotust, vaid aktiivsuse-passiivsuse punkte saab koguda rohkem."

Põlluste sõnul on tõenäoline, et uued reeglid kinnitatakse veebruari lõpus Iraanis toimuval Rahvusvahelise maadlusliidu koosolekul. "Uued reeglid peavad kehtima hakkama vähemalt kuus kuud enne Las Vegase MMi, seega tahetakse asi võimalikult kiirelt ära otsustada."

Erinevalt eelmisest aastast, kus kaalukategooriate ümbermängimisega viidi raskekaalu ülempiir 120 kilolt 130le, peaks Põlluste arvates seekordsed muudatused 115 kg kaaluvat Nabit soosima.

Nabi võimalused suurenevad?

"Ta on vastupidav maadleja ja lihtsalt aktiivselt tegutsedes on ka võimalik võita. Heiki tipusolemise ajal on määrusi muudetud kolm-neli korda ja me oleme suutnud sellest iga kord terve nahaga välja tulla. Palju sõltub sellest, kui kiiresti suudetakse reeglitega kohaneda ja seni oleme sellega hästi hakkama saanud," arutleb Põlluste.

"Sundparteri kadumisega on nii ja naa. Kui Heiki läks kokku tõeliste tippudega, nagu türklane (Riza Kayaalp) ja kuubalane (Mijain Lopez Nunez), siis vedasid nad ta parteris üle. Samas püstimaadlus on neil Heikiga tasavägine. Seega peaksid võimalused paranema," lisas ta.

Maadlusliidu eesmärgiks on nagu ikka ala ilusamaks ja põnevamaks muutmine. Kuid raskekaalus sooritatakse heiteid tavaliselt ainult siis, kui üks vastane on teisest tasemelt selgelt üle. Nüüd võetakse sundparteri kaotamisega maadlusest üks nüanss veelgi ära.

Nabi kahekordseks maailmameistriks ja olümpiahõbedani aidanud Põlluste hinnangul ei vähenda uus reeglite kompott siiski võtete tähtsust. "Korralikult lõpuni viidud heite eest saab neli punkti ja kui teha teine veel otsa, siis oled automaatselt matši võitnud. Eesmärgiks on hoida hoiatus­punktide osa võimalikult väiksena. Aga jah, üldiselt kaks tasavägist vastast teineteist ei heida."

Kui Herman Kare turniiril Nabi ja -98 kg meeste seas maailma paremikku kuuluv Ardo Arusaar ei osale, on seal kohal mitmed teised Eesti koondisesse kuuluvad kreeka-rooma maadlejad, nagu Rauno Pajuviidik (-71 kg) ja Alo Toom (-98 kg).

"Kindlasti saab juba esimese turniiri pealt mingeid järeldusi teha. Näeme, kuidas uuendatud maadlus välja näeb ja kuidas kohtunikud reageerivad. Nemad peavad ka ümber õppima ja arvan, et algus väga lihtsalt ei lähe," lausub Põlluste.

Maadlejaid on erinevate reeglimuudatustega aastate jooksul kõvasti karastatud, aga enne 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamänge rohkem neid ilmselt ei tule. "Kui uued määrused on praktikas asjalikud, siis kaldun arvama, et vähemalt olümpiani on need püsivad," pakub Põlluste.