Jäähoki
5. jaanuar 2015, 07:00

Jäähoki karmid reeglid sisuliselt välistavad variandi, et Siim Liivik Eesti koondist esindaks (3)

Kui Robert Rooba viskas laupäevases 4:1 võidumängus HIFKi vastu Espoo Bluesi teise värava, siis teine klubisse kuuluv eestlane Siim Liivik oli kolmanda tabamuse autoriks. "Väga tore, et mõlemad värava lõime. Uhke värk. Ise kah arutasime, et väga äge. Ega seda tihti juhtu!"

Kui Rooba jaoks oli värav hooaja teine, siis Liivikule kolmas. 25aastane Liiviku roll Bluesis on arvestatav. Ta on meeskonna abikapten ning andnud sel hooajal ka seitse resultatiivset söötu (Rooba arvel on neid kaks). "Siim on mulle jätkuvalt mentori ja suurema venna eest," kirjeldab Rooba kahe Soome kõrgliigas mängiva Eesti hokimehe sõprust.

Olgu siinkohal selgeks tehtud ka, miks Rooba mängib Eesti koondises, aga nelja-aastasena perega Soome kolinud Liivik mitte. Rahvusvahelise Jäähokiliidu (IIHF) reeglid muudavad Liivikul Eesti esindamise sisuliselt võimatuks, sest ta on mänginud Soome U20 koondises.

Ühte riiki esindanud (noortekoondisel ja A-koondise vahet ei tehta) hokimees peab kodumaa vahetamiseks aga esmalt neli aastat oma uue "hokikodumaa" meistrivõistlustel mängima. Liiviku puhul pole see mõeldav, sest Eesti meistriliiga tase ei kannata Soome kõrgliigaga võrreldes mitte mingisugust kriitikat ning tähendaks sisuliselt karjääri hääbumist. Erandeid IIHF ei tee.