Jäähoki
5. jaanuar 2015, 07:00

Hokimees Robert Rooba: iga värav on kullaväärtusega, toidab mind vaimselt ja füüsiliselt (3)

Eesti parim jäähokimängija Robert Rooba alustas 2015. aastat parimal võimalikul moel – eestlane lõi koduklubi Espoo Bluesi kasuks Soome kõrgliigas võiduvärava. Vinge ja tähtis värav pani 21aastasel hokimehel hinge helisema!

Soome kõrgliigaklubi Espoo Bluesi ründaja Robert Rooba postitas laupäeva ennelõunal oma Instagrami kontole foto, kus teibib enne matši Helsingi IFKiga mängukeppi. Pildi all oli: "Edukas 2014. aasta on seljataha jäetud! Nüüd aeg avada uus peatükk ning alustada 2015. aastaga. Eesmärk on teha sellest veel edukam, kui oli eelmine. Veel rohkem tööd, veel rohkem higi, veel rohkem võite!"

Õige pea oli sõnadele antud sisu – Rooba viskas 5728 pealtvaataja ees peetud Bluesi 4:1 võidumängus oma hooaja teise ja karjääri kolmanda värava Soome kõrgliigas. Avakolmandiku lõpus sündinud eestlase tabamus oli Bluesi teine, millest sai lõpuks võiduvärav. Jäähokitavade kohaselt on võiduvärav (näiteks 4:2 võidu puhul on võiduväravaks võitjameeskonna kolmas tabamus – toim) teistest hinnatum valuuta.

Iga värav on suur asi

Rooba siiski seda fakti üleliia ei tähtsusta. Kõige tähtsam, et litter võrgus. Muu on kõrvaline. "Minu jaoks on see alati väga suur asi, kui suudan värava lüüa. Iga värav toidab mind tohutult kõvasti nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Õnnestumised annavad enesekindlust, motivatsiooni ja silmasära."

Just selliste hetkede nimel ongi 15aastasena jäähoki nimel Soome kolinud Rooba aastaid tööd rüganud. "Väravad on jäähokimängija jaoks kullaväärtusega ja sellepärast neist ka nii palju rõõmu tunnen. Mina, kes ma pole veel see mees, kes igal õhtul jääl väravaid viskab ja söödupunkte kogub, peabki oskama igast väravast väga hästi rõõmu tunda. Ja see rõõm on õigustatud, sest Soome kõrgliigas on kõigi vastaste kaitsemäng kõva ning väravavahid kõrgel tasemel," räägib Rooba.

Peale kõige muu oli 21aastase Rooba laupäevane värav ka meisterlik. Kuigi esmalt läks litri ebasobiva põrke tõttu luhta šanss kummiketas tühja võrku toimetada, sai Rooba selle väljaku nurga lähistel, aga väravajoonest tagapool asetsedes korralikult kepi peale ja vaatas – HIFKi puurivaht värava ees kägaras maas.

Lugematute treeningutundidega marukiireks, sisuliselt automaatseks arendatud jäähokiprotsessor Rooba peas jõudis sekundi murdosaga järeldusele, et kuigi tal pole väravasuuga isegi nullnurka (Rooba asetses ju väravajoone taga ehk miinusnurgas), on olukord skoorimiseks soodne – tuleb litter väravavahi põrkest väravasse toimetada.

Mõeldud-tehtud-skooritud! Tõeline hokimehe värav, mis saavutatud tänu vahedale mõistusele! "Noorena sai selliseid kavalusi õpitud ja harjutatud. Väga hea, et nüüd neist suures mängus kasu on!"

"Olen õigel teel!"

Loodetavasti oskab säärast vaistu hinnata ka Bluesi peatreener Jyrki Aho ja usaldab eestlasele rohkem mänguaega. Praegu jagub seda kolmandas või neljandas ründekolmikus mängivale Roobale keskeltläbi 11 minutit, sest eriolukorrad (arvuline ülekaal ja vähemus) on enamasti kahe esimese viisiku pärusmaa.

Mängivast koosseisust on Rooba sel hooajal välja jäänud vaid traumade tõttu ehk põhirivistuses on kand korralikult kinnitatud. Nüüd tuleb sihtida järgmist sammu.

"Võin rahuliku südamega öelda, et olen õigel teel. Näen ja tunnen, et olen saanud paremaks mängijaks. Mu eesmärk on jooksev – kogu aeg oma esitusi parandada. Hooaja alguses oli küll palju positiivseid asju, aga tulemust ei tulnud. Ei individuaalselt ega meeskondlikult. Nüüd on mõlemas vallas teisiti," selgitab Rooba.

Soome kõrgliigas mängib 14 klubi, play-off’i pääsevad 10 paremat. Blues on praegu tabelis 11. kohal, aga kuues koht on vaid viie punkti kaugusel. 60mängulise põhiturniiri lõpuni on jäänud keskmiselt 25 vooru. Blues jätkab täna, kui võõrustatakse 13. kohal asetsevat Turu Palloseura (TPS) meeskonda.