Margus Hundi koduklubi Cincinnati Bengals kaotas ameerika jalgpalli profiliiga NFL play-off'i avaringis võõrsil 10:26 Indianapolis Coltsile.Foto: Kirby Lee
NFL ameerika jalgpalli liiga
4. jaanuar 2015, 23:23

ANALÜÜS | NFLi play-off’is võitmiseks tuleb end ületada, Bengals seda ei suutnud

Margus Hundi koduklubi Cincinnati Bengals kaotas ameerika jalgpalli profiliiga NFL play-off'i avaringis võõrsil 10:26 Indianapolis Coltsile. Sellega on Bengalsi hooaeg läbi. Neljandat hooaega järjest tõusis tee püsti play-off'i esimeses mängus. Miks nii läks?

Enne mängu koosseise võrreldes oli selge, et Bengalsi šansid on väikesed. Nende esipüüdja A.J. Green ja universaalne ründemängija Jermaine Gresham pidid mõlemad kohtumise vigastuse tõttu vahele jätma. Lisaks kaotati esimesel poolajal võtmekaitsja Rey Maualuga. Kõike seda arvesse võttes pidanuks ülejäänud meeskond, eelkõige läbimurdja Jeremy Hill, end kõvasti ületama, et Coltsile korralik lahing anda.

Esimesel poolajal see tänu võõrustaja rollis olnud Coltsi sabistamistele ka õnnestus ning vaheajale mindi Coltsi 13:10 eduseisul, kusjuures teise poolaja esimese rünnaku õigus kuulus Bengalsile. Võimalust viigistada või juhtima minna aga Bengals ära ei kasutanud.

Kolmas veerandaeg kaotati 0:10 ja 10:23 kaotusseis võttis Bengalsil masti maha. Lõpuks kaotati 10:26. Kui eelnevatel aastatel oli pärast väljalangemist põhjust näidata näpuga mängujuhi Andy Daltoni suunas, siis tänavu mitte. Dalton ei mänginud halvasti, tal lihtsalt polnud mitme juhtmängija puudumise tõttu relvi, millega Coltsi salvata.

Bengals on nüüd neli hooaega järjest play-off'i jõudnud, aga kohe esimesel tõkkel kaotanud. Bengalsi peatreener Marvin Lewis on karjääri jooksul kaotanud kõik 6 play-off'is peetud matši, mis on NFLi rekord. Ainult Lewis ja Jim Mora on play-off'is null võidu juures saanud nii palju kaotusi.

Septembris kolme võiduga startinud ja Super Bowlile pääseja kandidaadi staatuse pälvinud Bengalsil tuleb järjekordselt tõdeda, et tehti korralik hooaeg – play-off'i jõuti NFLi ühtlaseimast ja tugevaimast, AFC konverentsi põhjadivisjonist – aga preemiat teenida ei suudetud. NFLi play-off'is võitmiseks tuleb end ületada, teha midagi erilist. Seda Bengals ei suutnud.

Margus Hunt pälvis täna põhihooaja viimaste matšide valguses üllatavalt palju mänguaega ning sai teisel veerandajal koostöös Gino Atkinsiga kirja pool sack'i. Vaevalt annab see 0,5 sack'i aga põhjust hooajaga rahule jääda – usutavasti uskus Hunt, et pälvib tänavu rohkem mänguaega. Tõsi, ega novembri keskel saadud vigastus, millele järgnes ühekuuline mängupaus, ka kasuks tulnud.