PIKALI: Margus Hunt sai hooaja viimases mängus kirja oma teise mängu­juhi kotti­panemise. Foto: AOP
NFL ameerika jalgpalli liiga
6. jaanuar 2015, 07:00

Margus Hunt tahtis hiilata, ent teda hoiti puuris (2)

Margus Hundi ja Cincinnati Bengalsi hooaeg sai masendava kaotusega läbi

Cincinnati Bengals kaotas Ameerika jalgpalli profiliiga NFL play-off’i avavoorus Indianapolise Coltsile 10:26. Vaatamata Margus Hundi tublile mängule sai meeskonna tänavune hooaeg otsa.

Nagu aamen kirikus on viimased neli hooaega olnud spordis kindlad kaks asja: Kalev/Cramo võidab korvpalli Eesti meistrivõistluste finaalis Tartut 4:0 ning Cincinnati Bengalsi meeskond jõuab küll NFLi play-off’i, ent kaotab seal kohe esimeses voorus. Teist aastat järjest sai seda pettumust tunda Margus Hunt.

Eesti vägilase viimased kaks kuud polnud just hiilgavad: Hunt tegi novembri keskpaigas viga oma jalale, mida tuli kuu aega ravida. Kui eestlane põhihooaja viimaseks kaheks mänguks naasis, jäi mänguaeg kasinaks ning nime ta statistikaprotokollidesse kirja ei saanud.

Hooaja teine sack

Pühapäeval näis kõik minevat paremini: kuna Coltsi põhirelvaks oli palli loopimine, pidid kõik kaitseliini mehed tegema mängujuht Andrew Luckini jõudmiseks kõvasti tööd ja väsimuse tõttu tehti ohtralt vahetusi. Eelmiste kohtumiste snap’ide ehk osaletud mänguolukordade arv sai Hundil täis juba teise veerandi keskpaigaks. Ja siis tuli eestlase mängu, ilmselt isegi terve teise profihooaja tipphetk!

Colts oli 13:7 eduseisul liikumas järjekordse värava ja kolme punkti poole, kui Hunt suutis oma blokeerijast vabaneda ning Luckil polnud pääsu: kui Geno Atkins sekund hiljem appi jõudis, oli quarterback juba kindlalt eestlase haardes ja hooaja teine sack ehk palliga mängujuhi mahatõmbamine käes. Järgnenud olukorras kaotas Colts palli ning üheksasilmalise kaotusseisu asemel leidis Bengals end vaid kolme punkti kauguselt.

Tegelikult võibki Hundi pühapäevase esituse kokku võtta kui pideva arengu – alguses blokeeriti meie mehe katsed kindlalt, ent mida snap edasi, seda suurem hirm ta vastastele oli.

Seega on lausa kummaline, kui vähe kasutati eestlast teisel poolajal, mil Colts 13:0 spurdiga eest läks. Vahet pole, kui hästi või halvasti veteranid parajasti mängisid, usaldati ikka neid. Seega jagus Hundi positsioonil mänginud Carlos Dunlapile eile eestlasest neli korda rohkem mänguolukordi, ent statistikasse läks tal kirja vaid kaks vastase mahamurdmist nagu Hundilegi.

"Olime mängus poolajani, aga pärast seda ei suutnud korralikult kaitses mängida ja neid peatada. Andsime mängu käest," sõnas eestlane rahvusringhäälingule antud intervjuus. Oma hooaega ta väga ei kritiseeri: "Päris hästi (jäi rahule – toim.). Olid vigastused siin-seal, aga enamasti suutsin ikka väljakul olla ja mängida."

Kas peatreener peaks lahkuma?

Bengalsile ei meeldi riskida ning seetõttu on juba neli aastat järjest jõutud play-off’i – väga viisakas saavutus – ent siis alati põrutud. Liigamängudes maksab kindlus, karikamatšides loovus.

Kui varem saadi põrudes näpuga näidata mängujuht Andy Daltoni närvide althüppamisele, siis pühapäeval mängis mees oma rolli välja. Vigastused kahele põhipüüdjale A. J. Greenile ja Marvin Jonesile olid ilmselt suuremaks teguriks, ent, nagu näitasid muud mängud, mitte ületamatud. Kui Hunt tõi pühapäevase kaotuse põhjuseks välja kehva kaitsetöö, siis samamoodi põrusid teisel poolajal kuivale jäänud ründajad. Nende kombinatsioonidesse ei süstitud treeneripingilt piisavalt innovatiivsust – mängu alguses töötanud lükked nähti hiljem Coltsi poolt läbi ja nõnda kaotus tuligi.

Kust leida seda vaheldust? Bengalsi ründemängu eest vastutav Hue Jacksonit soovib peatreeneriks palgata Buffalo Bills, ent kas ehk mädanemine ei hakka peast? Bengalsi peatreener Marvin Lewis on oma karjääri jooksul võitnud täpselt 100 mängu, ent kaotanud kõik kuus play-off-matši – NFLi rekordite reas on see statistika teisel kohal. Mehe leping kestab järgmise hooaja lõpuni, ent juba praegu küsisid meeskonna tegemisi kajastavad ajakirjanikud järjekordse varakult lõppenud hooaja järel, kas ta ikka naaseb meeskonna etteotsa. "Plaanis on," oli peatreeneri lühike vastus.