KÜTIB DOPINGUKÜTTE: Neinar Seli tegi Sihtasutuse Eesti Antidoping tööle tõsiseid etteheiteid. Foto: Mati Hiis
Doping
6. jaanuar 2015, 07:00

Neinar Seli süüdistab Eesti dopingukütte "plaani­täitmisele" keskendumises ja "suurtes möödalaskmistes". Kristjan Port tõrjub süüdistusi (20)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) president Neinar Seli tegi spordialaliitudele läkitatud uusaastapöördumises jõulisi etteheiteid Eesti dopinguküttidele. SA Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port lükkab Seli süüdistused konkreetselt tagasi.

Kõike dopingut puudutavat ohjab maailma spordis antidopingukoodeks, mille järgimine on kõigile Rahvusvahelise Olümpiakomiteega seotud organisatsioonidele (rahvuslikud olümpiakomiteed, rahvusvahelised alaliidud) kohustuslik.

Koodeksi punkt 20.3.4 sätestab, et igal rahvuslikul olümpiakomiteel on kohustus "tunnustada oma riigi riikliku dopinguvastase organisatsiooni sõltumatust ning mitte sekkuda selle tegevuse käigus tehtavatesse otsustesse ja toimingutesse".

Selle punkti olemasolu põhjus on lihtne ja loogiline – antidopingu tegevus võib väga hõlpsalt sattuda rahvusliku olümpiakomitee huvidega konflikti (näiteks kui dopinguga jääb vahele rahvuskangelasest mitmekordne olümpiavõitja või kaks), mis muudaks dopinguliikumise ebausaldusväärseks.

EOK sekkub antidopingu töösse järjekindlalt

Seli ja EOK talitlusviis pärast 2012. aasta sügist, kui senine asepresident Seli Eesti olümpialiikumise presidendiks valiti, tekitab küsimuse, egas EOK punkti 20.3.4 lubamatult leigelt suhtu?

Avalikkuse üllatuseks määras EOK täitevkomitee Seli 2013. aasta detsembris SA Eesti Antidoping nõukogu liikmeks. "Vaieldamatult on konflikt olemas," lausus toona Kristjan Port, samuti nõukogu liige. Vaid paar nädalat hiljem vallandus Vitali Bernatski skandaal.

Meenutuseks, et 2013. aasta lõpus endise arsti Vitali Bernatski poolt tehtud dopinguavalduste uurimiseks moodustatud komisjoni augustis 2014 valminud aruande üks järeldusi oli, et EOK peaks oma volitusi kasutades välja selgitama, mis põhjustel ei soovinud mitmed spordivaldkonnas tegutsevad inimesed komisjoniga koostööd teha, ja kaaluma nende isikute sobivust spordis aktiivselt osaleva isikute ametikohtadele või rolli. Kolm nädalat pärast aruande valmimist otsustas EOK täitevkomitee, et Bernatski juhtumi edasine uurimine pole võimalik ega mõistlik.

Seli taandas end SA Eesti Antidoping nõukogust 2014. aasta aprillis, aga Eesti dopinguküttide tegevus oli ja on EOK-l endiselt pinnuks silmas.

2014. aasta detsembri alguses kirjutas Eesti Päevaleht, et EOK soovib vabaneda 7 aastat SA Eesti Antidopingut juhtinud Kristel Berendsenist ettekäändel, et sel kohal peaks töötama juristiharidusega inimene. Staažikas nõukogu liige Port märkis toona, et Berendseni tööle pole seni kunagi olulist kriitikat tehtud.

Uue paugu SA Eesti Antidopingu pihta kõmmutas Seli eile hommikul Eesti spordialaliitudele läkitatud uue aasta tervituses. Seal teatas Seli, et sihtasutuse "eesmärgiks ei tohiks olla plaanitäitmine positiivsete proovide võtmisel" ning süüdistas asutust suurtes möödalaskmistes.

"Igasugune informatsioon või kahtlus peab lähtuma väga rangetest reeglitest ja ei tohi olla kellegi isikliku agenda või populaarsusejanu rahuldamise allikas. Selles vallas on olnud kahjuks väga suuri möödalaskmisi. Mille tõttu on konkreetsed inimesed ja ka nende perekonnad pidanud kannatama. Mul on selge arusaam, kuidas peab rahvuslik antidoping töötama ja kuidas käituma," kirjutas Seli.

Kristjan Port: Seli kiri tuli üllatusena

Pordi jaoks oli Seli kirjutatu ­ootamatu. "Neil kahel koosolekul, kui Seli nõukogus viibis, konkreetset kriitikat tema poolt jutuks ei tulnud. Kiri tuli üllatusena. Seni on meil olnud Neinar Seliga tavapärane suhtlus."

Berendsen teemat kommenteerida ei soovinud, aga eeldas, et detsembri alguses kokku lepitud ja lähinädalate jooksul peetaval nõukogu koosolekul võetakse kirja sisu arutlusele.

Port: "Aastat nii alustada pole meeldiv. Kui organisatsioon töötab ja siis hakatakse paati kõigutama, siis see ei ole mugav. Eesti Antidoping peaks olema organisatsioon, mis baseerub suuresti usaldusel ja kui keegi midagi valesti teinud pole ja kriitikat pole, siis ei tasu ju usaldust õgvendada ja kuritarvitada."

Mida arvata Seli kirjas seisnud lausest "igasugune informatsioon või kahtlus peab lähtuma väga rangetest reeglitest ja ei tohi olla kellegi isikliku agenda või populaarsusejanu rahuldamise allikas"?

Port: "Juhul kui see isegi mind näiteks puudutab, mul mingit taolist janu pole. Mul on suur paak olnud, oleks võinud mulle tasuta piimagi anda. See on täiesti lahmimine!"

Neinar Seli viibib USAs ja Õhtulehel teda eile enne ajalehe trükkiminekut täiendavate selgituste küsimiseks tabada ei õnnestunud.

"Kui kohtus süüdi jään, astun tagasi."

Samas Eesti spordialaliitudele läkitatud kirjas kinnitas Neinar Seli, et kui ta jääb kohtus korruptsiooniseaduse rikkumises lõplikult süüdi, paneb ta EOK presidendi ameti maha.

"Kellelegi ei meeldi kohtu all olla ega süüdimõistvat otsust saada. Kohtuasja algatamine ja protsess ei ole põhjus võitlusest loobumiseks ning tegemist on esimese astme seisukohaga. Juhul kui otsus jääb jõusse ka kohtu viimases astmes, astun EOK presidendi ametist tagasi. Siin ei ole täna ega saa olema tulevikus mitmeti mõistmist," kirjutas Seli.

Kirja alguses väitis Seli, et mullu Eesti spordi rahastamises tekkinud takistuste põhjuseks on "teatud väike grupp inimesi, keda huvitab vaid isiklik ego ja isiklik kasusaamine".