Sel fotol on Sepp Blatter (vasakul) ja Ali Bin al-Hussein (paremal) kenasti koos, kevadel ollakse FIFA presidendivalimistel vastased.Foto: Mohammad Hannon
Jalgpall
6. jaanuar 2015, 11:59

Jordaania prints asub Blatterit ametist puksima ja püüdma FIFA presidenditooli

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) praegune asepresident, 39aastane Jordaania prints Ali Bin Al Hussein teatas, et kandideerib kevadel FIFA presidendi ametisse, kuhu pürgib viiendaks ametiajaks ka praegune president Sepp Blatter (78).

"Käes on aeg, et fookus nihkuks administratiivselt nagistamiselt tagasi spordi peale. Pealkirjad peaksid rääkima jalgpallist, mitte FIFAst. Sõnum, mida olen mitmest kohast korduvalt kuulnud, ütleb, et aeg on küps muutusteks," põhjendas prints Ali oma kandideerimist.

Jordaania ja Lääne-Aasia jalgpalliliitu presidendi-ametis oleva printsi sõnul väärib maailma tähtsaim sportmäng maailmaklassist katuseorganisatsiooni, kes on eeskujuks nii eetika, läbipaistvuse kui ka heade juhtimispõhimõtete osas. "FIFA eksisteerib, et teenindada spordiala, mis ühendab miljardeid inimesi üle maailma sõltumata poliitilistest, usulistest või sotsiaalsetest vaadetest," lausus Ali.

BBC andmetel on Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) president Michel Platini rahul, et Ali otsustas kandideerida, ning kavatseb töötada selle nimel, et jordaanlast toetaksid võimalikult paljud Euroopa riigid.

FIFA president valitakse 29. mail Zürichis. Presidendiks kandideerida soovijad peavad sellest teatama vähemalt neli kuud ette ehk 29. jaanuariks. Kandidatuuri ametlikuks saamiseks on vajalik vähemalt viie FIFA liikme toetusallkiri.

Lisaks Blatterile ja Alile on soovist FIFA presidendiks kandideerida teatanud ka Prantsusmaa diplomaat Jerome Champagne, kelle šansid on sisuliselt olematud. Ta ei pruugi kokku saada isegi viite vajalikku toetushäält.