Video: Laura Oks
Spordivaria
6. jaanuar 2015, 22:14

ÕHTULEHE VIDEO | Kaks „hullu“ meest sikutavad Tallinnas viis ööd-päeva järjest sõudeergomeetrit! (9)

Eesti mehed Rait Merisaar ja Rainer Saad seadsid eile hommikul sammud Harku sõudebaasi, panid ergomeetri töökorda ja hakkasid seda sikutama. Vahetpidamata, järjest teineteist välja vahetades. Nagu head muinasjutud räägivad, sikutavad tänase päevani. Aga seekord pole tegemist muinasjutu, vaid reaalsusega – mehed ei kavatse lõpetada enne reede keskööd!

Merisaarel ja Saadil on käsil enneolematu katsumus, kaks maailmarekordiüritust korraga! Esimene soov on läbida ergomeetril 1 000 000 meetri ehk 1000 kilomeetri pikkune distants ning lüüa selle maailmarekord 3 päeva, 10 tundi, 33 minutit ja 19,5 sekundit, mille püstitasid 2013. aasta novembris inglased Max Burridge ja Skip Graham.

„Iga 500 meetriga edestame vana rekordi graafikut 12 sekundiga, oleme sellest 8 kilomeetri võrra ees," kandis Saad täna pärastlõunal, kui läbitud oli 400 kilomeetrit, rahulolevalt ette. Enne keskööd ehk vähem kui 39 tunniga loodetakse jõuda „poolele" distantsile. Nagu kiire arvutus näitab, läks senise tipptulemuse püstitamiseks tarvis rohkem kui 82 tundi. Saadi ja Merisaare sõnul on oluline just ühtlase tempo hoidmine.

Ent 1000 kilomeetriga ei kavatseta piirduda. „Tahame väga teha ka kestvusrekordit. Kui neljapäeva lõunaks õnnestub jõuda 1000 kilomeetri rekordini, läheme edasi ja teeme selle kestvussõidu rekordi ka," lausus Saad kindlalt. „Praegu on see peaaegu viis päeva (täpsemalt 4 päeva, 15 tundi ja 7 minutit – toim). Olemegi siin olnud esmaspäeva hommikust ja läheme reede õhtul minema. Usun, et peame vastu. Meie ettevalmistus on piisavalt hea ja anname kõva panuse, et need mõlemad rekordid ka sünniksid."

Pärast tublisti rohkem kui ööpäeva pikkust ergomeetri sikutamist polnud tõepoolest kummagi mehe näos märki, et tegevus käiks füüsilises plaanis üle jõu – ettevalmistus on olnud korralik. Küll on omaette teema uneaeg, mida kumbki sai esimesel ööl kaks korda ühe tunni.

Kui päevasel ajal kestab ühe mehe vahetus 15-20 minutit, siis öösel tehti magamise tarvis kokku ka neli tunniajast lõiku. „Kindlasti oleks tahtnud rohkem magada, aga esimese öö sai mööda. Nüüd tuleb uus öö ja saab samamoodi magada. Eks kindlasti jää unest puudu, aga juba see rekordiidee ja -mõte hoiab sind ärkvel," usub Saad, et koos Merisaarega minnakse võiduka lõpuni välja.

Mõistetavalt pole kummalgi käia aega ka kõhutäidet toomas, kuid selle eest hoolitsevad klubikaaslased Sõudespinningust. „Siin on väga sõbralikud inimesed ümberringi, ainult küsi neilt ja nad toovad! Nad on omad, kiidan neid!" hüüatas Saad. Vähemalt üks taustajõu liige peab olema kohal ka öösel – äratamaks tunniga sügavasse unne langevaid rekordipüstitajaid. Teine mees ei saa ju ergomeetrilt püsti hüpata ja äratama minna – masin peab kogu aeg liikuma!

Ergomeeter kuulub lahutamatult tippsõudjate talvisesse treeninguplaani, kuid kahest „hullust" on sõudetaustaga noorem mees, 20aastane Merisaar. Saad on aga viimasel paaril aastal olnud just andunud ergomeetrisikutaja.

Merisaar on aga üha enam liikunud vee pealt katuse alla ning pühendunudki ultradistantsidele. Esmalt võttis ta enda nimele ergomeetri 100 kilomeetri, seejärel 24 tunni maailmarekordi.

„Algul kartsin 100 km distantsi, seejärel 24 tunni läbimist – nüüd tunduvad need juba „standardina". Ehk läheb kõik hästi ja varsti on ka tuhat kilomeetrit „igapäevane tavaline" distants," muheles Merisaar. Muuseas, rohkem kui seda, et kumbki meestest ei peaks vastu, pelgab ta, et ergomeeter ütleb enne katsumuse lõppu üles!

Kui mehed tuttavaks said ja asja arutama hakkasid, sündiski hullumeelne idee. Nüüd, sel nädalal see teostub, ning ettevõtmisele saab kaasa elada kodulehe soudespinning.ee abil veebikaamera vahendusel. Samuti leidub piisavalt ergutajaid ja kaasaelajaid Facebookis.

„Väga palju on just huvilisi välismaalt. Ühed suuremad kaasaelajad on 1000 kilomeetri rekordi praegused omanikud," märkis Saad. Kes soovib, saab mehi ergutada veel kolm ööd-päeva.