Kanepi ja Kontaveit.Foto: Mati Hiis
Spordivaria
7. jaanuar 2015, 07:00

Spordiaasta duellid 2015: kas korvpallurid hammustavad läbi mitte kõige kõvema pähkli? (3)

2015 lubab Eesti spordile kulda, karda ja olümpiakohti rohkem kui küll. Et tosina kuu pärast oleks selgem pilt, kui edukaks tänavune spordiaasta meie sportlastele oli, paneb Õhtulehe sporditoimetus meie kirkaimatele tähtedele paika duellid, kus vastast või iseend ületada tuleb.

Aasta parimad vs vabariigi president

Rasmus Mägi tänukõne Eesti parima meessportlase Kristjanit vastu võttes pani inimesed kaasa mõtlema edukamalt kui president Toomas Hendrik Ilves neli päeva hiljem aastalõpupöördumises. Mõistagi ootame riigipealt sportlase kombel soorituse paranemist, kuid äsjaalanud aasta parimateks valitavad atleedid võidavad, kui keegi suudab oma kõnes Mägi kombel südamekeeli liigutada.

Ott Tänak vs meeskonnakaaslane

Mida oodata WRC-sarja naasnud Ott Tänakult? Kuigi mehe tööandja M-Sport andis uhkusega teada, et sel aastal tullakse välja ajaloo kiireima Ford Fiesta mudeliga, tuleb jääda realistideks – Volkswageni triot ilmselt ei ohustata. Seega on eestlase peamine ülesanne näidata koht kätte meeskonnakaaslasele Elfyn Evansile. Lisaklauslina piisab Tänakule viigiks kolmel MM-rallil poodiumile jõudmisest.

Vehklejad vs kõrge latt

Nii nagu ootasime kümmekond aastat tagasi igalt tiitlivõistluselt medalit meie suusatajatelt, on praegu seis vehklejatega. Tänavu ootab musketäre ees kolm suuremat võistlust: EM, MM ja Euroopa mängud. Alla kolme medali oleks ohumärk, et püssirohusarv on Rio olümpia eel kui just mitte tühjaks siis vähemalt veidi niiskust saanud.

Anett Kontaveit vs Kaia Kanepi

Noore tennisepiiga Suurte slämmide raudvaraga vastakuti panemine pole mõistagi aus, aga tänapäeva noortega tulebki veidi karmilt käituda. Kontaveit (paremal) loodab tänavu tõusta maailma edetabelis esimese 100 sekka ning kuigi Kanepi alustas aastat tubli võiduga WTA 13. reketi Andrea Petkovici üle, kujundab ta vormikõverat ilmselt ka tänavu tervis – seega on üllatused võimalikud.

Et kaalukaussi veel tasavägisemaks teha, anname Kontaveidile kolm võidušanssi: ta jõuab vähemalt ühel neljast Suure slämmi turniirist Kanepist kaugemale (osalema peavad mõlemad), alistab meie hetke esitennisisti suvalisel turniiril või on aasta lõpuks maailma edetabelis Kanepist ees.

Purjetajad, sõudjad, maadlejad vs olümpiakohad

Tänavu läheb lahti suurem trall Rio olümpiakohtade ümber ja aasta lõpuks peaks meie delegatsiooni suurus olema vähemalt kahekohaline arv.

Meie seame sihid kolmele traditsiooniliselt Eestile saagirikkaks olnud alale: juba Ingrid Puusta näol ühe pileti Brasiiliasse kindlustanud purjetajad võiksid tänavu juurde saada kaks olümpiakohta (Deniss Karpak ja Karl-Martin Rammo), sõudjad kaks (lisaks neljapaadile peaks MMil 11 sekka jõudma ka näiteks kahepaat) ning maadlejatest samuti kaks (MMil peaks Heiki Nabi ikka kuue sekka jõudma, pöialt tasub hoida ka Epp Mäele). Anname ühe koha võrra ka eksimisruumi ning kuulutame sihiks kolme ala peale viis olümpiapiletit.

Rasmus Mägi vs maailma tipud

Pärast Eesti spordipublikut võlunud hõbedast jooksu Zürichi tulede all võib Rasmus Mägi uhkusega öelda, et on Euroopa teine! Aga kahjuks on väledaid mehi ka mujal maailmas.

Näiteks septembris peetud maailmajagude karikavõistlusel edestasid Mägi lisaks Vana Maailma kolleeg Kariem Husseinile ka Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Puertoriiko sportlane ning mitmed tippnimed Marokosse ei reisinud. Mõistagi loodame me kõik, et Mägi areng jätkub ning mees läheb Rio olümpiamängude lähenedes üha teravamaks, ent loota talt MMil imetegusid pole mõtet. Ometi, süües kasvab isu ja patt oleks, kui välejalg finaali ukse taha jääks.

Kalev/Cramo vs TÜ/Rock

Äkki sel aastal ei lõppe Eesti meistrivõistluste finaalseeria ühe meeskonna (loe: Kalevi) 4:0 võiduga. Äkki …

Noorkergejõustiklased vs nulliring

Kui Kadrioru staadion võõrustas 2011. aastal Euroopa kergejõustikku noorte paremikku, tõi võõrustajate jaoks kastanid tulest Liina Laasma, kes võitis kuldmedali naiste odaviskes. Neli aastat hiljem on U-19 noortest saanud U-23 taseme sportlased ning taas tullakse kokku Tallinnas. Mida suudavad eestlased tänavu? Seis pole kiita – kui keegi medali kaela saab, tuleb võistlusega rahul olla.

Vutikoondis vs möödunud aasta patud

Jalgpallikoondist ootavad tuleval aastal ees kuus valikmängu ja nõudmised neile on kõrged – mitte ainult ei pea vutimehed lööma palju rohkem väravaid, vaid hammustama peab ka mõnda suuremat meeskonda, et pesta maha San Marinoga tehtud viigi häbi.

Peatreener Magnus Pehrsson on saanud aasta aega rahvuskoondist oma käe järgi sättida ning nüüd tuleb rootslasel näidata, et töö on läinud asja ette: miinimum-eesmärk on kuuest mängust kaheksa punkti, kusjuures Lillekülas tuleb (kindlalt) alistada nii San Marino kui Leedu.

Puhas sport vs järgmine dopinguskandaal

Masendav, kuid keskmiselt kord aastas mässitakse mõni Eesti tippsportlane dopingusaagasse. Bernatski juhtum polnud veel mullu jõudnud maha jahtudagi, kui skandaali sattus Kristina Šmigun-Vähi oma kahe Torino olümpiakullaga. Me oleme sellest kõigest väsinud! Mõni valemängija jääb järgmise 12 kuu jooksul kindlasti vahele, ent loodetavasti jäävad meie tõelised tippnimed tänavu poriga määrimata.

Klavan vs Inglismaa liiga

Ragnar Klavan ja Augsburg sammuvad Bundesligas järjest ülesmäge. Kas tänavu jõutakse eurokohale, mis mullu käest libises? See on lausa nõnda tõenäoline, et duell oleks meie mehe kasuks kiivas. Seega paneme koondise kaptenile hoopis vingema sihi, mis kodustel vutisõpradel süljenäärmed tööle paneb – kas Augsburgi areng toob Klavanit kosima mõne Inglismaa kõrgliiga klubi? Peaasi, et keskkaitsja oma unistuse jahil mõne meeskonna pingiotsal ei maanduks.

Võrkpallurid vs Rootsi

Tänavused kõige magusamad vollemängud saavad toimuma oktoobris Bulgaarias ja Itaalias, kus peetamse EM-finaalturniiri. Eesti võrkpallikoondis pole aga sinna veel jõudnud ja "põrsas kotis" sihti seada oleks ebaviisakas. Seega saavad vollemehed nautida meie selle aasta kõige madalamat mõõdupuud: õnnestumiseks tuleb pidada, kui mais alistatakse otsustavates valikmängudes rootslased.

Korvpallurid vs Riia alagrupp

Eesti korvpallikoondise 2015. aastas loeb vaid septembrikuu ja märksõnaks on Riias peetav EMi alagrupiturniir. Läti, Leedu, Ukraina, Belgia, Tšehhi – meie pallurid ei pea edasipääsemiseks üle oma varju hüppama.

Nii mõnigi fänn on edus nõnda kindel, et välja on vaadatud juba kõige soodsamad piletid Prantsusmaale Lille’i, kus ootavad ees play-off-matšid. Loodetavasti ei vea mängijad poolehoidjaid nõnda alt, et lennupiletid tuleb vahetada trolli rohelise kaardi vastu, et Lille peatuse alkoholipoest endale lohutust soetada.