SELETAB: Pärnu korvpallimeeskonna juhendaja Heiko Rannula (vasakul) on Silver Leppiku ja teised mängijad oma taktikepi alla saanud. Foto: Laura Oks
Korvpall
7. jaanuar 2015, 07:00

Pärnu edu valem: treener Rannula ja õnn mängijatega (2)

Pärnu korvpallimeeskond alustas hooaega nii-öelda radari all – Rapla Tycost ja Rakvere Tarvast räägiti Eesti keskmike kontekstis hoopis rohkem. Ometi ollakse peatreenerina meistriliigas debüüthooaega tegeva Heiko Rannula käe all 8 võidu ja 7 kaotusega neljandad ning Balti liigas edasipääsukonkurentsis.

Kõige krooniks saadi enne jõule ülimagus 83:73 võit Kalev/Cramo üle, kuigi 30. detsembril ei jätnud valitsev meister enam suvepealinlastele mingit võimalust ja võitis 94:56. "Nii suur vahe polnud üllatus. Tulime mängule raskete treeningute pealt," meenutab Rannula.

31aastane Rannula pääses kümmekond aastat tagasi Tartu Rockis mängides andeka noorena isegi Eesti koondisesse, kuid taandus ajapikku siinse liiga reamängijaks. Eelmisel hooajal tõmbas ta esimest korda selga Pärnu särgi ja asus sportlaskarjääri lõpetanuna suvel paljude üllatuseks tiimi juhendama.

Kahtlejaid asus ta vaigistama juba esimeses ametlikus matšis, kus kotti pisteti Rapla. Mida aeg edasi, seda suurema kindlusega saavad pärnakad öelda, et Rannula on täistabamus. "Heiko on lootusi isegi ületanud. Tal on äärmiselt professionaalne suhtumine, lisaks täiendab ja koolitab ennast pidevalt. Ta on väga hästi kursis, mis toimub tippkorvpallis ja mujal Eestis," kinnitab Pärnu klubi president Mait Käbin, kes mängude ajal kehastub Rannula abiliseks.

Pallurite klapp on hea

Rannula sõnul on tal mängijate valikuga väga vedanud, mis teeb treeneritöö oluliselt hõlpsamaks. "Olen paljudega koos mänginud ja tunnen neid hästi. Silver Leppik on kogenud pallur, kes suudab asjad riietusruumis korras hoida. Meil on tekkinud mängijate vahel hea klapp ja inimesena on kõik toredad. Ka välismaalased oleme suutnud hästi sisse sulatada."

Kaks võõrleegionäri Sandis Silavs (Läti) ja Ronaldas Rutkauskas (Leedu) on seni tegutsenud väga kasulikult ning 22aastane ja 203 cm pikkune Rutkauskas valiti Balti liiga detsembri väärtuslikemaks mängijaks. Nende kõrval on põhituumikus "veteranid" Leppik, Janis Vahter ja Renato Lindmets ning kohalikest Rannar Raap, kes hoolimata 22 eluaastast tundub olnud meeskonnas igavesti.

Võib loota, et järgnevatel aastatel tõuseb tegijate hulka rohkem nooremaid oma korvpallikooli kasvandikke. Sel hooajal Keilast Pärnusse siirdunud 17aastane Robert Valge annab põhimeestele pingilt juba praegu vajalikke puhkuseminuteid, Käbin tõstab tulevikumeestena esile ka Karl-Martin Kaske, Ken Kuberit, Andres Andreid ja enda poega Normanit. "Sisuliselt kõik on oma vanuseklassis Eesti meistrid ja meie noortekorvpalli tipud. Tahaks näha võistkonda, kus oleks sama palju noori poisse. Neil on võimalus esindusmeeskonnas tegijate sekka tõusta," lisab Käbin.

Vahest kõige rohkem räägiti Pärnust hooajal 2012/2013, kui peatreeneriks palgati Priit Vene, liidriks tõusis Augustas Peciukevicius ja elu parima hooaja tegi Rain Raadik. Ometi piirduti Eesti liigas 6. kohaga ja saadi rohkem kaotusi kui võite.

Lõbus mängustiil

Nüüd paistab meeskond ühtlasem ja Käbini sõnul on seekord suudetud piiratud vahenditest maksimum võtta. "Oleme püüdnud kogu aeg seda asja järjest suuremalt ette võtta, aga võrreldes tollase aastaga on minu arvates kõik liinid paremini komplekteeritud. Näiteks Leppik ja Lindmets on väga olulised täiendused. Eks meil tule pingutada, et siia häid tegijaid saada, puhtalt sportlikust entusiasmist Pärnusse ju ei tulda."

Rannula on püüdnud rõhuda agressiivsele ja lõbusale stiilile. "Mängu lõhkuda me teadlikult ei taha. Minu tugevam külg ongi rünnak ja seda on meestele lihtsam selgeks teha. Kaitses on raskem, aga oleme püüdnud hea tasakaalu leida," selgitab ta.