KOSUB: Tõstja Mart Seim hoiab pärast operatsioone jalgades toonust. Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
7. jaanuar 2015, 07:00

Arstid eemaldasid Eesti parimal tõstjal seljalt healoomulise kasvaja ja opereerisid õlga

Mart Seimil kaks karmi lõikust tehtud, ees ootab Rio olümpiamängude medalitee (5)

Möödunud sügisel tõstmise MMil üliraskekaalus neljandaks tulnud Mart Seim oli detsembris kahe nädala jooksul koguni kaks korda operatsioonilaual: esmalt eemaldasid arstid tema seljalt healoomulise kasvaja ja seejärel "remontisid" õlga.

Mart on raudsete närvidega mees nii tõstepõrandal kui ka igapäevases elus. Kui ligi seitse aastat tagasi selgus, et tema seljas on healoomuline kasvaja, ei langenud ta masendusse, vaid jätkas lemmikalal tippupürgimist.

"Mõtlesin alati positiivselt," räägib Mart. "Käisin kogu aeg uuringutel, sel asjal hoiti silm peal. Teadsin, et tegemist on healoomulise kasvajaga. Samas on alati väike võimalus, et aastatega muutub see pahaloomuliseks."

Käib jõusaalis pukirattaga sõitmas

Esialgu oli kasvaja eemaldamine kavas alles pärast 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamänge. "Aga et nüüd oli vaja minna õlaoperatsioonile, millest taastumine venib päris pikaks, siis sündis otsus ka kasvaja ära opereerida," selgitab 24aastane sportlane.

Tänu doktor Ralf Allikvee innukale tegutsemisele pääses novembris MMil säranud Mart juba 4. detsembril selja ja 19. detsembril õlalõikusele. Mõlemad õnnestusid väga hästi ning eile võis ta Tallinnas Nõmme ujula jõusaalis pukijalgrattaga sõita.

Pärast kasvaja operatsiooni oli Mart kolm päeva haiglas. "Arstid tegid oma tööd suurepäraselt. Nädal aega pärast lõikust tundsin end juba hiilgavalt, kuigi haav on suur," pajatab ligi 150kilone tõstja, tänunoot hääles.

Rio de Janeiro olümpiaks medalimõtetega valmistuva Mardi treenerist isa Alar Seim kiidab samuti doktor Allikveed ja tema tiimi. "See oli ikka suur jurakas, mis ära võeti – vähemalt viis korda kümme korda viis sentimeetrit," osutab endine Eesti tipptõstja poja kasvajale.

Mart täpsustab: "See viidi kohe pärast operatsiooni laboratooriumisse uuringutele. Vastus on juba tulnud – kasvaja oli healoomuline! Tegelikult pole kasvaja mind otseselt seganudki. Aga mida suuremaks seljalihas läks, seda rohkem kasvaja välja paistis."

Seljaoperatsioonist taastumiseks kulus Mardil ainult paar nädalat ja seejärel võinuks ta juba tõsiselt harjutama hakata. Ent õlalõikusest kosumine on tunduvalt pikem protsess.

"Operatsiooni käigus avastati, et katki on ka biitsepsi kõõlus," avaldab Mart. "Niisama ei oleks see ära paranenud. Ühtlasi opereeriti õlaliigese kapslit, mis oli katki."

Mardi parema õla lõikus vältas kaks ja pool tundi, täiskoormusega võib ta treenima hakata alles nelja kuu pärast. Praegu saab atleet jalgu toonuses hoida ning seljale harjutusi teha.

"Maailmameistrivõistlustest on möödunud poolteist kuud," lausub Mart. "Selle ajaga lähed hulluks, kui ei saa sporti teha. Motivatsioon on väga kõrge, kibelen juba harjutama. Mõtlen, mida mu konkurendid teevad. Nemad ilmselt pole nii kaua puhanud, küllap on nad korralikult treeninud."

Seab juba MMiks vägeva eesmärgi

Samas annab Mart endale aru, et praeguses seisus oleks kõige suurem viga liigne kiirustamine. "Ma ei tohi kohe üle pingutada," rõhutab ta. "Tähtsaim võistlus on ikkagi Rio de Janeiro olümpia."

Sestap kavatsebki Mart liikuda tasa ja targu. "Mul kulub ikka päris palju aega, enne kui suudan taastada endise vormi," ütleb ta. "246 kilo ma koheselt kindlasti tõukama ei hakka," lisab ta muigamisi.

Suure tõenäosusega naaseb Mart võistlus­areenile novembris USAs toimuval MMil. "Kui taastumine sujub normaalselt, siis tahan mõlemas tõsteviisis isiklikku rekordit parandada kümne kiloga," kiikab tõsine spordimees lootusrikkalt suurvõistluse poole.

Lihtne arvutus näitab, et rebimises peaks Mart siis sirgetele kätele saama 195 ja tõukamises 256 kg, mis teeks kogusummaks 451 kg. "Jah, 450 on mu eesmärk küll," nendib Mart ja noogutab selle kinnituseks mitu korda peaga.