RAHUTU STAAR: FC Barcelona kroonjuveel Lionel Messi ähvardab ta tippjalgpalluriks kasvatanud klubi hüljata ja liituda Londoni Chelsea’ga. Paistab tõenäoline, et Messi säilitamiseks tuleb Barcelonal ohverdada peatreener Luis Enrique.Foto: LLUIS GENE
Jalgpall
7. jaanuar 2015, 20:04

FC Barcelona käärib, Lionel Messi ähvardab lahkuda Chelsea’sse (3)

Esimene poolaeg eelneb teisele, MM toimub iga nelja aasta tagant ja Lionel Messi mängib FC Barcelonas. Üks neist kolmest põlisest jalgpallis kehtivast reeglist võib peagi muutuda. Vihje: see ei ole esimene või teine. Messi ähvardab lahkuda Londoni Chelsea'sse.

Barcelona vindumine pole midagi uut. Kui Pep Guardiolalt 2012. aasta suvel peatreeneri-ameti üle võtnud Tito Vilanova suutis võidukat rütmi säilitada, siis pärast seda, kui praeguseks juba manalasse langenud Vilanova vähktõve tõttu 2013 juunis ametist taandus, on Barcelona vanker kiiva kiskunud.

Pole suurt juhti, pole ka suurt ideed. Hooajal 2013-14 Barcelonat juhendanud Gerardo Martino suur juht ei olnud ja paistab, et seda ei ole ka suvel peatreeneriks nimetatud klubi endine poolkaitsja Luis Enrique.

Barcelonat vaevav identiteedikriis meenutab Manchester Unitedi mullust kollapsit pärast Alex Fergusoni erruminekut. Tõsi, sportlikes tulemustes Barcelona nii palju tagasi andnud ei ole, aga meeskonna esitused viitavad, et hing on õõnes ja vaim närtsinud.

Peatreener külvas Messi tuleviku osas ebakindlust

See on taust, mille pealt hakkas esmaspäeval veereva lumepallina võimsust koguma jutt, et Lionel Messi kavatseb Barcelonast lahkuda ja liituda Londoni Chelsea’ga. Selle kõige valguses küsiti eilsel pressikonverentsil küsiti Enrique’lt: kas Messi on Barcelonas õnnelik ja rahul? "Ma ei taha seda kommenteerida. Me kõik teame, et asjad võivad muutuda ja üks kuu on pikk aeg,“ kõlas Enrique vastus, mis ei rahustanud, vaid külvas ebakindlust.

Pühapäeval kaotas Barcelona 0:1 Real Sociedadile, kusjuures Enrique jättis Messi algkoosseisust välja. Teise poolaja mängis argentiinlane kaasa, aga kaotusest meeskonda päästa ei suutnud. Esmaspäeval puudus Messi Barcelona avalikult treeningult. Põhjuseks toodi kõhuvalu, aga Kataloonia lehed kirjutasid kindlas kõneviisis, et Messi ja Enrique olid mängu-eelsel treeningul põhjalikult raksu läinud.

Samal esmaspäeval registreeris Messi end Instagramis (populaarne pildijagamiskeskkond) miljonite Barcelona fännide kohutuseks Londoni Chelsea ametliku konto ja mitme klubi mängija (nt Filipe Luis ja Thibault Courtois) jälgijaks.

Messi üleminekusumma teenitaks ruttu tagasi

Arvestades, et Messi jälgib Instagramis vaid 99 kontot, äratas see suurt tähelepanu ja kohe järgnes jutt, et Chelsea on valmis Messi eest maksma umbes 150 miljonit eurot, millest arvestatava osa käiks välja argentiinlase personaalne sponsor Adidas, kes on juhtumisi ka Chelsea särgisponsor.

Väike spekulatiivne arvutus: kui Adidas teeniks iga 75 euro eest müüdud Messi Chelsea-särgi pealt 30 eurot, tuleks neil 150 miljoni teenimiseks müüa 5 miljonit särki, mis oleks pigem päevade selmet nädalate või kuude küsimus.

Messi ja Barcelona ideaalsesse suhtesse tekkisid väidetavalt esimesed mõrad 2013. aasta suvel, kui argentiinlast süüdistati maksupettuses. Messile polevat meeldinud, et Barcelona teda jõuliselt ei toetanud. Enne suvist MMi ütles Messi: "Barcelona on mu kodu, aga kui nad ei taha mind või kahtlevad minus, siis lahkumine poleks probleem.“

Ons Messil praegu tõsi taga või mitte? Seda teab lõplikult vaid argentiinlane ise, aga pigem eeldatakse, et Messi viimase paari päeva käigud on tehtud eesmärgiga vabaneda Enrique’st, kelle tööstiil meeskonna suurimale staarile meeltmööda ei ole. Nimelt ei suvatse Enrique ühtegi mängijat, isegi mitte Messit, erilise kohtlemisega kostitada. Argentiinlane on sellega aga harjunud ja seetõttu tige. 2. jaanuari trennis puhkenud tüli järel pole Messi väidetavalt Enrique’ga enam silpigi vahetanud.

Peagi raporteeriti, et Barcelona juhtkond on andnud Enrique’le oma töökoha päästmiseks kaks mängu (homme karikasarjas Elchega ja pühapäeval meistriliigas Madridi Atleticoga). Enrique eitas, et talle on esitatud ultimaatum, aga möönis, et olukord on ebameeldiv.

Nimelt ei piirdu Kataloonia suurklubis lokkav kriis Messi olukorraga. Pärast Sociedadi käest saadud kaotust kritiseeris spordidirektor Andoni Zubizarreta teravalt klubi presidenti Josep Maria Bartomeu. Päev hiljem Zubizarreta vallandati, mille järel teatas lahkumisest tema abilisena töötanud Carles Puyol, 2013. aastal karjääri lõpetanud legendaarne kaitsja.

Et just Zubizarreta eestvedamisel palgati Enrique peatreeneriks, on tema positsioonid muutunud väga nõrgaks, sest pole keeruline arvata, mis otsuse teeks Barcelona, kui neile pandaks ette valik – Messi või Enrique?

Barcelona president proovis paanikat vaigistada

Bartomeu andis täna pressikonverentsi, kus proovis paanikat vaigistada. "Messi leping Barcelonaga kestab 2018. aastani. Ta on klubis õnnelik ja tahab siin rohkelt tiitleid võita. Paanikaks pole põhjust. Messi on meie selgroog, meeskond on tema ümber ehitatud.“

Olid Bartomeu sõnad tõde või katse Messit ümber veenda või katse Messit ja Enriquet lepitada või meeleheitlik käik tõrjumaks potentsiaalseid kosilasi. Igatahes on jaanuaris Barcelonas toimuvat pokkerimängu väga huvitav jälgida. Kas Messi blufib? Kui jah, siis kaua Barcelona närv vastu peab? Kui ei, siis mida klubi ette võtab?

Lionel Messi

- Sündinud 24. juunil 1987.

- Liitus FC Barcelonaga 13aastasena ja veetnud klubis terve karjääri.

- 6kordne Hispaania meister, 3kordne Meistrite liiga võitja, olümpiavõitja.

- 4kordne maailma parim jalgpallur (2009-2012), Hispaania kõrgliiga ja FC Barcelona kõigi aegade parim väravakütt.