KUKKUMINE: Nii nägi välja Simon Ammani kiire ja valus kokkupuude lumega Bischofshofenis. Foto: Reuters
Talisport
8. jaanuar 2015, 07:00

Simon Ammann riskib eluga isegi pisipoja silme all (3)

Kui neljakordne suusahüpete olümpiavõitja Simon Ammann teisipäeval nelja hüppemäe turnee viimasel etapil Austrias Bischofshofenis pärast ränka kukkumist liikumatult lumele lebama jäi, võis karta kõige hullemat. Õnneks tuli šveitslane ikkagi teadvusele, aga tema hulljulge stiil võib teinekord lõppeda hoopis õnnetumalt.

Ammann maandus Bischofshofeni etapi teises voorus kaugele – 136 meetri peale – aga kukkus siis ootamatult ninuli. Saltosid ja õhulende piirdeaedadesse ei olnud, aga suure kiiruse tõttu (hinnanguliselt maandumisel ligi 120 km/h) oli ta nägu üleni verine. Pealegi oli ta 15 minutit teadvusetu ja kahtlustati rangluumurdu. Ja see kõik toimus võistlust vaatama tulnud abikaasa Yana ja kolmekuuse pisipoja Theodore’i silme all!

Eile tuli Schwarzachi haiglast siiski häid uudiseid. "Simon Ammanni seisund on stabiilne. Ta saab ümbritsevast aru ja suudab kõiki kehaosi liigutada. Praeguseks jääb Simon haiglasse, kus tema seisundit jälgitakse pidevalt," teatas Šveitsi suusaliidu kõneisik Christian Stahl ametlikus teadaandes. Ammannil diagnoositi tõsine peapõrutus ja näomarrastused.

Abiks ka nunnad

Šveitsi väljaande Blick andmetel on Ammann haiglas juba ka abikaasa ja pojaga kohtunud. Lisaks neile kannavad 33aastase mägikotka eest hoolt halastajaõed, sest Schwarzachi haigla on endine nunnakloostriga!

Seega peaks Ammann lähitulevikus terveks saama, aga suusahüppemaailm tunneb hulljulge šveitslase pärast muret. Maandumistega on ta hädas olnud varemgi ja viimane õnnetus toimus päev enne aastavahetust Oberstdorfis, nelja hüppemäe turnee esimesel etapil. Selle tõttu kadusid ka tema lootused võtta enda esimene turnee võit ehk ainuke tähtsam autasu, mis tal veel puudu on.

Ammanni endisele treenerile Werner Schusterile tundus, et kunagine õpilane läks Bischofshofeni ebaõnnestunud hüppel täispanga peale. "Ta riskeeris nii, et kombinesoon oleks peaaegu seljast lennanud! Simon kallutas ennast hüppe ajal võimalikult ette ja saavutas suure kiiruse. Kui ta oleks rahulikult liuelnud, poleks midagi juhtunud," rääkis ta telekanali ZDF vahendusel.

Austria suusahüppelegend Andreas Goldberger nõustus Schusteriga: "Ta ei teinud midagi kiiruse vähendamiseks. Simon ei teinud kordagi kätega mingeid liigutusi, et hoogu maha võtta."

Šveitsi meedia spekuleerib juba, et kukkumised sunnivad rahvuskangelast pikale ja edukale karjäärile joont alla tõmbama. Ammanni pikaaegne koondisekaaslane ja suur sõber Andreas Küttel seda siiski ei usu. "Kui ta suudab kukkumised unustada ja endaga varasemate õnnestunud hüpete tunde kaasa võtta, hüppab ta edasi," oli ta kindel.