MEENUTUS: Möödunud suvel võitsid Gerd Kanter ja Rasmus Mägi Zürichis toimunud EMil hõbemedali. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
8. jaanuar 2015, 07:00

Miks otsustasid Gerd Kanteri ja Rasmus Mägi tiimid koostööd teha? (5)

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter ja mullu Eesti parimaks sportlaseks valitud 400 m tõkke-jooksja Rasmus Mägi alustavad koostööd. Otsus tõukus mõlema kergejõustiklase vääramatust soovist kasutada füsioterapeut Indrek Tustiti ametioskusi.

Tustit on peaaegu kümme aastat olnud Kanteri füsioterapeut, kahel viimasel hooajal ka treener. Samas on oma erialal kõrgelt hinnatud proff võimaluse korral aidanud kõiki Eesti tippsportlasi ning välismaa kergejõustiku- ja tenniseässasid.

Siinkohal tasub meenutada, et Tustitit tahtis füsioterapeudiks palgata norralasest kahekordne odaviske olümpiavõitja Andreas Thorkildsen. Hea, et saarlasest asjatundja aitab kaasmaalasi, tema lahkumine parematele jahimaadele oleks Eesti spordile suur löök.

Nüüd on kokku lepitud, et 24. jaanuaril sõidavad Kanter ja Rasmus Mägi kolmeks nädalaks LAVi harjutama, teine ühislaager peaks toimuma märtsis samas kohas ning kolmas aprillis Portugalis.

Suveks pole kava veel paika pandud

Peale Kanteri ja Rasmus Mägi käivad laagrites 400 m tõkkejooksja Maris Mägi, mitmevõistleja Grit Šadeiko ning kettaheitja Märt Israel.

"Sättisime juba eelmisel aastal Aafrika laagri samaks ajaks, kui Indrek ja Gerd olid seal," ütleb praegu Portugalis vormi timmiv Rasmus Mägi. "Tänavu läheme sama asjaga edasi. Üritame võimalikult palju koostööd teha ja ühislaagrites olla."

Samas tunnistab Rasmus Mägi, et laagrite klapitamine mõlemale tiimile sobivaks ajaks ei ole lihtne. Tema treenerist isa Taivo Mägi kinnitusel on kaks järjest toimuvat LAVi laagrit tõsine mõtlemiskoht.

"Keskmäestikus harjutamine tuleb jooksjatele kasuks," möönab Rasmus Mägi. "Kuid ma pole keskmaamees, eksisteerivad siiski mõned ohud. Kui neid õnnestub vältida, siis on kõik korras."

Detsembri lõpus ja jaanuari kahel esimesel päeval oli Tustit Mägide tiimiga Portugalis. Siis tekkiski mõte, et Kanter võiks aprillis tavapärase Hispaania laagri asemel harjutada hoopis Portugalis.

"Tegelikult on Hispaanias kogu aeg probleeme olnud," avaldab mullu EMil kümnenda tiitlivõistluste medali võitnud kettaheitja. "Jõusaalis on liiga palju inimesi. Seal käib kõik põhimõttel: kes ees, see mees! Vahepeal viiakse kangid ära."

Kanter mõistab Mägide tiimi soovi kasutada abilisena just Tustitit. "Sprint on eriti nõudlik ala, jalad peavad kogu aeg värsked olema," arutleb ta. "Oleme varemgi öelnud, et kes tahab Indrekult abi saada, see tulgu koos meiega harjutama. Siiani pole seda võimalust kasutatud. Laagrites on ta alati teiste sportlastega tegelnud. Arvan, et minu jaoks eriti midagi ei muutu."

Keeruliseks muutub olukord mais, kui algab välihooaeg ning kergejõustiklased käivad eri võistlustel. Nii Kanter kui ka Rasmus Mägi ütlevad nagu ühest suust, et suviseid plaane pole nad veel täpselt paika pannud.

"Viimastel aastatel on Indrek olnud ka mu treener," rõhutab Kanter. "Pean väga oluliseks, et ta võistlustele kaasa tuleb ja heiteid vaatab. Pärast saame üheskoos tehnikat analüüsida. Tehniliselt on meil korralik saak veel lõikamata."

Vanameister vajab rohkem Tustiti abi

35aastane Kanter osutab, et seoses vanuse lisandumisega on temal füsioterapeuti üha rohkem vaja. "Mina Indrekuta tervet hooaega välja ei vea," lausub augusti lõpus Pekingis algavaks MMiks tippvormi rihtiv vanameister.

Rasmus Mägi sõnul pole neil kavatsust Tustitit nii-öelda täiskohaga enda tiimi meelitada. "Praegu oleme tegutsenud nii, et mõlemad tiimid lõikaks Indreku abist kasu," nendib 22aastane tartlane.

Taivo Mägi võtab teema kokku: "Arvan, et sellest kombinatsioonist võidavad kõik – nii meie, Gerd kui ka Indrek. Mõned asjad on veel hooaja lõpuni kokku leppimata. Kevadeks peab olema selge, mis hakkab toimuma Pekingi MMi eel ja ajal."