VASTUVÕTT: Kertu Laak loodab, et noortekoondis suudab kodusaalis mõne mängu ka võita. Foto: MATI HIIS
Võrkpall
9. jaanuar 2015, 07:00

Mida teeb vaid 16aastane vollepiiga U-20 koondises? Juhatab vägesid! (3)

Kuigi Kertu Laak on kõigest 16aastane võrkpallur, on tal juba ette näidata Eesti meistritiitel täiskasvanute seas. "Nii andekaid ja sellise pikkusega mängijaid on Eestis väga harva," sõnas nii meisterklubi Kohila kui ka Eesti koondise peatreener Peeter Vahtra.

U20 võrkpallikoondis alustab täna Audentese spordihallis MM-valikturniiri ning mitu aastat vanemate pallurite seltsis astub põhisidemängijana väljakule Laak, kes vanuse poolest võiks U18 naiskonnaga viibida sarnasel turniiril Lätis.

"Ma tahan keskenduda pigem mängimisele, vahet pole, kus. Aga ikka on hea tunne, et mind igale poole tahetakse," muigas olukorra üle Laak. Kahe koondise sõbralik vägikaikavedu lõppes otsusega, et neiu tõstab palle vanemas vanuserühmas, mitte ei löö neid diagonaalründajana maha nooremate seas.

Kuidas nii, et Laak kahes koondises kahte erinevat rolli mängib? "Seda küsitakse mult päris tihti, et kumba siis mulle rohkem meeldib teha, kas lüüa või tõsta," ütles Laak. "Ma saan mõlemas suhteliselt hästi hakkama, aga näen ise end rohkem sidemängijana. See tuleb alati kasuks, kui oled ise lööjat mänginud, siis tead sidena, mida ründaja ootab."

Vahtra on hoolealuse otsusega rahul: "Ta sai Audentese (spordigümnaasiumi – toim) seitsmendasse klassi võetud perspektiiviga kasvatada Eesti koondisele sidemängija ja praegu teeme selle nimel tööd. Aga ta on aidanud klubi ja omavanuste Eesti koondist ka lööjana, kuna lihtsalt variante pole – ta on ka niivõrd kõrge ulatusega väga hea ründaja."

Universaalse mängija vastu tuntakse juba huvi ka kaugemalt. "Soomest uuriti treeneri käest, et kui vana ma olen," meenutab Kohila klubi hingekirja kuuluv Laak eelmise hooaja lõppu. "Aga enne kooli lõpetamist ma kindlasti kusagile ei lähe," on ta resoluutne.

Laagi puhul on tegu füüsiliselt andeka mängijaga, kellele on õnneks antud ka kapaga aru ja töökust. Vahtra sõnul on neiu end juba Baltikumi tasemel naiste seas tõestanud: "Järgmine samm on edasi Euroopa suunas, kus hakkab tõeline võrkpall. Ootame seda tõelist sära."

Et see on aga veel mitme aasta kaugusel, üritab piiga ammutada kogemusi igast võimalikust allikast. Üks neist on mõistagi see nädalavahetus, kui kodusaali tulevad külla Euroopa tippnaiskonnad Türgi, Kreeka ning Horvaatia.

"Me üritame kindlasti anda endast parima ja võidelda iga punkti eest. Geim ju koosneb punktidest ja mäng geimidest … Ehk suudame… Ma ei tahaks öelda "üllatada", sest ma ei usu, et see oleks väga suur üllatus, kui me mõne mängu võidaksime," ütles Laak. "Esimeseks vastaseks on täna kell 18 EMi pronksinaiskond Türgi.

Noormehed üritavad end ületada

Eesti U21 noormehed astuvad täna võistlustulle Sloveenias, kus kolmeliikmelise MM-valikgrupi avamatšis minnakse vastamisi Türgiga. Homme kohtutakse võõrustajatega. "Türklased on osavad ja teevad

palju kombinatsioone. Sloveenia on küll füüsiline ja kiire, aga sellised elemendid neil puuduvad," iseloomustas vastaseid peatreener Raul Reiter .

Alagrupist pääseb edasi vaid võitja.

Reiteri sõnul ei ole esikoha püüdmine päris võimatu missioon: "Alati on šanss olemas, aga selge, et peame oma võimeid ületades mängima."

U19 koondis mängib oma valikturniiri Prantsusmaal.