VIGA: Brent Lepistu on rohelise vormi kandmisega harjunud, ent 11 kuud armees oleks noore sportlase jaoks liig. Foto: Teet Malsoos
Jalgpall
10. jaanuar 2015, 08:00

AINULT EESTIS? Vutikoondislane kamandati 11 kuuks armeesse (18)

Tallinna FC Flora alustas eile Lillekülas hooajaeelset saaliturniiri 2:1 võiduga Nõmme Kalju üle. Meeskonnast oli puudu kaks tähtsat mängijat: Brent Lepistu ja Martin Kase võeti vaatamata mängijate endi ja jalgpalliliidu püüdlustele 11 kuuks aega teenima.

Möödunud jalgpalliaasta üheks säravaimaks killuks jäi Artur Pika esitus EM-valikmängus Inglismaaga. Vasakkaitsja tuli mängule pea otse ajateenistusest, mängis 90 minutit Inglise kõrgliiga tähtede vastu ning suundus siis kohe tagasi kasarmusse.

2015. aasta algas samuti ühele noorele koondislasele "laiguliste" selga tõmbamisega, ent erinevalt Pikast ei pääsenud detsembri lõpus sinisärkide eest debüüdi teinud Lepistu spordirühma, kuigi jalgpalliliit seda soovis. Poolkaitsja ning noortekoondislased Kase ja Tallinna Kalevi kaitsja Johannes Kukebal peavad praeguste plaanide järgi läbima Võrus Kuperjanovi pataljonis 11kuuse ajateenistuse.

Nimekiri paigas aasta algul

Sündmuste lühike kronoloogia näeb jalgpalliliidu president Aivar Pohlaku sõnul välja selline: noormehed said lõpliku kutse armeeteenistusse möödunud aasta 2. aprillil, teavitasid sellest kohe ka jalgpalliliitu ning tööpäeva lõpuks oli spordirühma saamise taotlus edastatud juba ka Eesti Olümpiakomiteele. Sealt jõudis palve Kaitseressursside Ametisse (KRA) kuu aega hiljem.

EOK spordidirektor Martti Raju sõnul tuleb neil esialgne spordirühma soovijate nimekiri esitada kas eelmise aasta lõpus või uue algul ning jalgpallurite nimed jõudsid temani liiga hilja. Mureks ei tundunud aga suurt põhjust olevat, sest varem on aktsepteeritud ka vaid 30 päeva enne ajateenistuse algust esitatud avaldusi. "Ma tegin uue taotluse, aga seda ei rahuldatud," tõdes Raju seekordse juhtumi kohta.

Käiku läks plaan B. "2014. aasta lõpus tegime uue taotluse lükata nende meeste kutsumine järgmise aasta sügisesse (staabi- ja sidepataljoni juures tegutsev spordirühm pannakse kokku vaid suvel ja sügisel, neist teine sobib vutihooaega silmas pidades paremini - toim), aga ka seda ei rahuldatud."

Raju sõnul ei olnud see kindlasti jalgpallurite vastu suunatud otsus, sest samuti pidid lihtaega teenima minema autosportlased Aavo Talvar ja Ken Torn ning kaugushüppaja Mihkel Kase. Ometi olid kõik noormehed lõhkise küna ees: laiguline vorm tuli selga tõmmata 2015. aasta esimestel päevadel. "Rumal olukord ongi see, et kui sind jaanuaris sõjaväkke kutsutakse, siis polegi võimalust puhtfüüsiliselt spordirühma kandideerida, sest seda lihtsalt ei komplekteerita," nentis Raju.

Ootaks ees tähtis aasta

Nii Raju kui Pohlak mainisid, et koostöö KRA ja Kaitseväega on seni olnud suurepärane. Tuleval nädalal lähevad Raju ja EOK peasekretär Siim Sukles ka KRAsse nõupidamisele, et edaspidi segadust tekitavaid sündmusi vähem oleks. Kas arutatakse ka Lepistu ja teiste küsimust, Raju ei tea.

Pohlak rõhutab, et praegusele olukorrale tuleb aga kindlasti lahendus leida: "On selge, et tavateenistuse läbimine ei ole selles olukorras kuigi tark lahendus. Sportlase karjäär on pikk, juba lapsepõlves algav järjepidev protsess ja selle otsustava etapi –Brent Lepistu tegi nädalapäevad enne armeeteenistusse minemist debüüdi Eesti rahvuskoondises ja Martin Kase astus vastu oma esimesele hooajale Eesti tippklubi põhimängijana – veetmine kasarmus ja lahinguväljal ei ole mõistlik mitte ühegi osapoole jaoks."

Vähemalt nii jalgpallurite lähedased kui ka Flora peatreener Norbert Hurt loodavad, et pea aastat noored väeteenistuses veetma ei pea. "Iga inimesel on oma rada käia ja kuidas see kujuneb, on ta enda teha. Ma usun, et mehed on kolme kuu pärast tagasi ja kui nii ei juhtu, on mul teised mängijad olemas," võttis Hurt olukorra kokku.

Lootsi sõnul täidavad praegu tekkinud tühimiku klubiga hiljuti liitunud Mihkel Ainsalu ja soomlane Sakari Tukiainen.