«Võistluse ajal puhus tugev tuul ja sadas vihma, aga Roland kohanes raskete tingimustega hästi. Ta esines enesekindlalt, kõik toimis nagu kellavärk.» Eesti laskesuusakoondise peatreener Janno Prants kiidab Roland Lessingut Foto: Stanislav Moškov
Talisport
12. jaanuar 2015, 07:00

Koondise treener: Bernatski juhtumiga pandi Rolandi närvid proovile, murdumine oli lähedal (9)

Eelmine aasta oli Roland Lessingul süsimust: olümpia läks aia taha, tagatipuks oli ta niinimetatud Bernatski skandaali keskmes ehk üks neist sportlastest, kellele kurikuulus arst väidetavalt dopingut müüs. 36aastane laskesuusataja otsustas tippspordis jätkata ja nüüd saabus palgapäev – ta sai Oberhofi MK-etapil 7. ning 15. koha.

Eelmisel suvel Eesti koondise peatreenerina tegutsema hakanud Janno Prants ütleb, et Lessingu hingehaavad pole siiani paranenud.

"Bernatski juhtumiga pandi Rolandi närvid proovile, murdumine oli lähedal," räägib Prants. "Sellised jutud tekitavad kõhklusi ja kahtlusi. Kui ajakirjandus oleks kogu loo veel rohkem esile tõstnud, võinuks Rolandki murduda." Prants jätkab samal lainel: "Ta elas kõike väga raskelt üle. Need jäljed on siiani hästi näha, kas või see, et Roland ei taha meediaga meelsasti suhelda. Õnneks on tal tore perekond, kes alati toetab."

Kohe lahvatab uus dopinguskandaal

Samas mõistab Prants ka ajakirjandust: dopinguteemad on alati kuumad ja neid jälgitakse! "Praegu tuleb jälle uus skandaal, mille täpset teavet hoiab IBU (Rahvusvaheline laskesuusaliit) kiivalt enda teada," märgib Eesti koondise peatreener.

IBU presidendi Anders Bessebergi sõnul on uue dopinguproovide testimise tehnoloogiaga avastatud mitu positiivset proovi ja sel nädalal avalikkuseni jõudvad ebameeldivad sõnumid puudutavad vähemalt kahe riigi laskesuusatajaid.

Aga nagu ütleb Prants, lõppes Bernatski juhtum halba valgusse sattunud sportlastele hästi, kedagi süüdi ei mõistetud. Suvel valmistus vanameister Lessing juba usinalt uueks hooajaks.

"Meie raskekahurvägi – Roland ja Indrek (Tobreluts) – on laskesuusatamisega nii kokku kasvanud. Võib-olla tekiks loobumismõtted siis, kui noored hakkaks neist paremaid tulemusi tegema. Rolandi ja Indreku vanus pole kriitiline. Parim näide on Ole Einar Björndalen, kes on endiselt Norra koondise liider."

Suvel harjutas Lessing enamasti kodukandis Elvas ja Otepääl, ühe nädala treenis ka Vuokatti suusatunnelis. Oktoobris oli ta Obertilliachis mäestiku- ja novembris Olosel lumelaagris.

"Nii kogenud sportlane nagu Roland oskab ettevalmistust ise sättida," rõhutab Prants. "Ta teab, millal koormust tõsta. Peame Rolandit praegugi kuulda võtma, kui ta tahab mõne MK-etapi vahele jätta. Näiteks järgmisel võistlusel Ruhpoldingis ta ei stardi. Roland sõitis koju pere juurde nii-öelda patareisid laadima."

Oberhofis saavutatud häid tulemusi – laupäeval oli Lessing sprindis 7. ja pühapäeval ühisstardist sõidus 15. – oskas Prants natuke oodata. Pärast jõule näitas Lessing head minekut ka Eesti murdmaasuusatamise meistrivõistlustel, napsates 15 km vabatehnikasõidus hõbemedali.

"Roland hoiatas, et me talle Oberhofist liiga vara tagasisõidupiletit ei võtaks. Ütles, et tahab ka mass-stardis osaleda," meenutab Prants. "Nagu nüüd nägime, ei andnud ta tühje lubadusi."

Sprindis lõikas Lessing kasu suurtest kogemustest. "Start lükati kaks ja pool tundi edasi," arutleb Prants. "Siin sadas kaks päeva järjest vihma ja üks rajaosa oli lumeta jäänud. Võistluse ajal puhus tugev tuul ja sadas vihma, aga Roland kohanes raskete tingimustega hästi. Ta esines enesekindlalt, kõik toimis nagu kellavärk."

Positiivne süst tiimile

Ühtlasi kiitis Prants hoolde-mehi eesotsas Marek Sanderiga, kes valmistasid Lessingule sõiduks ette väga head suusad.

"Meil on ka tubli füsioterapeut Elvis Trääder, tema tegeleb nii poiste kui tüdrukute lihastega, ning tiimiga on liitunud Kalmer Tramm, kes aitab sportlasi murdmaa poolel ja annab nõu Marekile."

Kui detsembris olid laskesuusatajate tulemused kehvad, siis jaanuaris on kõik sujunud palju paremini. Oberhofis sai Eesti teatemeeskond kümnenda koha.

"Detsembris pole me kunagi end korralikult käima saanud," nendib Prants. Ja lisab: "Jaanuaris on sõidukiirus alati pisut paranenud. Sellist positiivset süsti, mille andis Rolandi esinemine, oli vaja kogu tiimile."

MK-sarja etapp Oberhofis

Sprint

1. Martin Fourcade (Prantsusmaa) 27.02,5; 1

2. Ole Einar Björndalen (Norra) +4,4; 1

3. Timofei Lapšin (Venemaa) +17,5; 1

7. Roland Lessing (Eesti) +30,3; 1

Ühisstardist sõit

1. Martin Fourcade (Prantsusmaa) 44.52,0; 0

2. Anton Šipulin (Venemaa) +13,1; 4

3. Dmitri Malõško (Venemaa) +30,7; 3

15. Roland Lessing (Eesti) +1.40,7; 3.