Taaskasutus: 2012. aasta Bakuu Kristallhallis toimunud Eurovisiooni lauluvõistlusel tõi Ott Lepland Eestile 6. koha. Euroopa mängudel võistlevad hallis vehklejad, poksijad, võrkpallurid ning karatekad. Foto: ITAR/TASS
Spordivaria
12. jaanuar 2015, 07:00

Euroopa mängud – mis, miks, kellele? (4)

12.–28. juunini toimuvad Aserbaidžaani pealinnas Bakuus esimesed Euroopa mängud. Uhke ja ilusa nimega võistlus, ent kas ka mõttekas? "Eks ta üks puder ja kapsad ole," tõdeb Eesti Olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju.

Euroopa mängudel antakse välja 239 medalikomplekti. Kavas on spordialasid nii olümpiakavast kui ka väljastpoolt seda. 11 spordialal mõjutab esitus Bakuus Rio de Janeiro olümpiale pääsemist.

Laskmise, lauatennise ja triatloni võitjad lunastavad olümpiamängudele otsepääsme. Maadluses, taekwondo’s, poksis, vibulaskmises, rannavõrkpallis ja jalgrattasõidus saab teenida (riigile) olümpiareitingu punkte. Ujumises ja kergejõustikus saab täita kvalifikatsiooninorme, kuid kummalgi alal maailma ega Euroopa paremikku kohal pole.

Võistluste tase kõigub mudast eliidini

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) polnud nõus muutma oma ajakava, kuid aserite pika mangumise peale lubati korraldada võistkondlik kolmanda ehk mudaliiga jõuproov. Seal osaleb 15 riiki, kuid tulemuste tase on reeglina üpris madal.

Mitmel alal on Euroopa mängud Euroopa meistrivõistluste aseaine – ujumises asendab ta juunioride-EMi, poksis ja maadluses täiskasvanute EMi. Mõningate alade jaoks on Euroopa mängud aga lihtsalt tore võistlus, kus makstakse tavaliselst veidi rohkem auhinnaraha.

"Ei kala, ei liha – tuled Euroopa mängude võitjaks ujumises, oled sa ka juunioride Euroopa meister. Samas võidad triatloni, pääsed otse Rio olümpiale. Osadele on see mitte midagi otsustav võistlus, kus reitingupunkte ei anta," selgitab Raju.

Spordipeo maksab ropprikas Aserbaidžaan kinni: tasuta on sõit, elamine sportlastekülas, toit. EOK-l tuleb sportlased vaid riidesse panda ja hoolitseda, et kõik reeglid oleksid täidetud. "16 päeva nagu olümpiamängud. Juunikuu on pehmelt öeldes kadunud, aga ohtu, et aserid hakkama ei saaks, pole," tõdeb Raju.

Korraldajad on edastanud tungiva palve, et riiklikud olümpiakomiteed teeksid kõik selle nimel, et Bakuus võistlema asuvad atleedid oleksid kõrgest klassist. "Enesetappu me tegema ei hakka, hea meelega näeks seda edu ikka aasta hiljem pärisolümpial," muigab Raju, ent lisab, et näiteks Kreeka-Rooma maadluse kahekordne maailmameister Heiki Nabi tuleb matile.

"Olen sportlastele öelnud, et kui nad ei tule, siis keegi ei tule nende ukse taha kodakondsust ära võtma. Nad peavad kainelt mõtlema, kuhu minna," arvab ta. Praeguse seisuga esindab Eestit Euroopa mängudel 29 sportlast, lõpliku koondise kinnitab EOK 1. mail.

On’s Euroopa mängud jätkusuutlik võistlus?

Pole kahtlust, et Aserbaidžaan paneb esimeste Euroopa mängude korraldamisega maha korraliku tähise, millest üle hüpata on raske. Ent kas see on jätkusuutlik plaan? "Eks ta mingit pidi köidab, Euroopa teeb ju tavaliselt platsi puhtaks. Nišš tuleb neil kätte võidelda, kuid alles 30 aasta pärast võime hinnata, kas see oli väärt või mitte," sõnab Raju.

Kui mõnda aega ilguti spordiringkondades, et Bakuus toimuvad Euroopa mängud on ühtlasi esimesed ja viimased, siis hiljuti teatasid hollandlased, et esitavad 2019. aasta korraldajaks kaks linna – Amsterdami ja Rotterdami, kuid välistatud ei ole ka Haag.

Hollandi Olümpiakomitee peasekretäri Gerard Dielesseni sõnul on nad valmis mängude korraldusõigusele kandideerima juhul, kui korraldamiskulud jäävad suurusjärku 100 miljonit eurot.

Potentsiaalsete korraldajatena on räägitud veel Suurbritanniast, Poolast, Valgevenest, Türgist ja Venemaast.

Millistel aladel osalevad eestlased?

3x3 KORVPALL – 16 meeskonna seas võistleb ka Eesti koondis (Siim Raudla, Renato Lindmets, Martin Dorbek, Ardi Oja).

POKS – 4 kohta. Võistlus peetakse EMi asemel, mille iga kaalukategooria esikoht pääseb automaatselt MMile ning võivad kvalifitseeruda ka OMile.

UJUMINE – 9 kohta. Võistlus peetakse juunioride EMi asemel, kus tohivad osaleda 16–18aastased sportlased.

VIBULASKMINE – 1 naiste koht kindel (eeldatavasti Reena Pärnat), teine selgumisel pärast märtsis peetavat GPd. Jagatakse OMi reitingupunkte.

MAADLUS – 4 kohta Kreeka-Rooma maadluses, 2 kohta meeste vabamaadluses, 1 koht naiste vabamaadluses. Võistlus peetakse EMi asemel, ühtlasi arvestatakse riigi osalemis-kvooti ka MMil ehk kui Eestist maadleb Euroopa Mängudel seitse maadlejat, saab Las Vegase MMil osaleda sama arv sportlasi.

SULGPALL – Naistele ja meestele eraldatud 1 koht, eeldatavasti võistlevad Raul Must ja Kati Tolmoff. Reitingupunkte ei jagata.

VEHKLEMINE – 1 nimeline individuaalne koht (Nikolai Novosjolov), 1 koht naiskonnale (koosseis selgumisel), kes saavad võistelda ka individuaalsel turniiril. Olümpiat silmas pidades ei anna midagi, kuid alaliidu president jagab võitjatele topeltauhinnaraha.

RANNAVÕRKPALL – 32 võistkonna seas koht meespaarile (Kristjan Kollo – Rivo Vesik), jagatakse reitingupunkte.

RATTASÕIT – 4 kohta maanteerattasõidus,

1 maastikurattas. Jagatakse OM-reitingupunkte ehk kui ka Astana Taaramäed – Kangertit mängudele ei lase, võib Eesti ikkagi olümpiapunkte teenida.

TRIATLON – 1 naiste koht. Võitja pääseb otse Rio de Janeiro olümpiale.

LASKMINE – 2 kohta. Võitja pääseb otse Rio de Janeiro olümpiale.

JUDO – Kohad selgumisel.

KARATE – Kohad selgumisel.

Eesti sportlastest jäävad puutumata aerutamine, iluvõimlemine, kergejõustik, lauatennis, saalivõrkpall, sambo, taekwondo, vettehüpped, kujundujumine ja veepall.