Saskia Alusalu.Foto: Erakogu
Talisport
12. jaanuar 2015, 16:06

Treener Saskia Alusalule - oled enda suhtes liiga kriitiline! (5)

Saskia Alusalu pälvis nädalavahetusel Euroopa kiiruisutamise meistrivõistlustel Tšeljabinskis 17. koha ja ütles, et oli oma esituses pettunud. Samas rõhutas treener Wim den Elsen talle: see näitab, et hoolid oma alast tõeliselt!

"Den Elsen ütles, et olen enda suhtes liiga kriitline. Ta märkis, et võitslesin absoluutse Euroopa paremikuga väga rasketes tingimustes. Enamikul sportlastel on aastatega kogunenud väga palju kogemusi. Kõik kaotasid oma isiklikele rekorditele palju. Den Elsen ütles, et olen kiiruisutaja kohta väga noor ning kui mul jätkub tahtmist ja motivatsiooni, ootab mind sel alal ees veel 20 aastat," vahendas Alusalu juhendajalt kuuldut. Lisaks kiitsid paljud teised treenerid Tšeljabinskis den Elsenile, et eestlanna on tehniliselt tublisti arenenud.

"Halbadest võistlustest õppimine on valus õppetund, aga see viis mind järjekordse tõdemuseni, et kiiruisutamine mulle tõesti meeldib. Ka treener ütles sama. Eks see ole sportlastele omane, et tahetakse liiga palju ja liiga kiiresti.

Samuti vahel mind juhendav 500 m distantsi maailmarekordiomanik Jeremy Wotherspoon on mulle korduvalt öelnud, et kõigil tuleb karjääri jooksul rohkem pettumusi ja halbu kui häid võistlusi. Ebaõnnestumistest tuleb lihtsalt õppida.

Olen väga uhke, et esindasin Eestit. Näiteks tuli rahvusvahelise uisuliidu president mulle ütlema: väga tore, et Eesti on esindatud.

Kui võistlusest kokkuvõtlikult, siis 500 meetris jäi värskusest puudu, 3000 meetrit oli kõigile väga raske. Ajad ei olnud kiired. Lisaks pidin andma sel distantsil rada siserajalt tulijale. See maksis valusalt kätte, sest laktaati täis jalgadega on prakiliselt võimatu uuesti kiirendada. 1500 meetri sõit oli lihtsalt aeglane, stardist alates.

Ka ei õnnestunud üksi sõit tehniliselt eriti hästi. Võibolla ei läinud vormi ajastamine täppi - seegi vajab kogemusi. Vahel lähevad jalad liiga kiiresti laktaati täis. Vahel jääb enesekindlusest puudu. Kui jõudsin Tšeljabinskisse ning nägin esimeses trennis Ireen Wüsti ja Martina Sablikovat, mõtlesin endamisi: kuidas on võimalik, et pean nendega võitlema? Nendega, kellele olen alati alt üles vaadanud ning keda imetlenud.

Kiiruisutamises on väga oluline ka jää tunnetus. Tšeljabinskis oli väga kõva jää, millel murduv pealmine kiht. Teised uisutajad ütlesid: Venemaale tüüpiline. Mina võistlesin sellisel esimest korda. Loomulikult ei ole see mingi vabandus, sest jää on ju kõigile ühesugune, pean lihtsalt õppima sõitma erinevatel jäädel."