Kevadel 2014 mängis Nõmme Kalju Hiiul ja tribüünid olid publikust pungil. 2015 võidakse Kadrioru staadionist täielikult loobuda ja terveks hooajaks Hiiule naasta.Foto: ARNO SAAR
Jalgpall
14. jaanuar 2015, 07:00

Nõmme Kalju kaalub terveks hooajaks (ka euromänguks!) Hiiule kolimist (2)

2012. aasta kevadel oma ajaloolisest kodust, Hiiu staadionilt enamiku kodumänge Kadriorgu kolinud Nõmme Kalju jalgpalliklubi kaalub terveks 2015. aasta hooajaks Hiiule naasmist. Flirditakse suisa mõttega pidada Hiiul ka eurosarjamäng (eeldusel, et Kalju Euroopa liigasse kvalifitseerub).

2008. aastaks meistriliigasse tõusnud Kalju jaoks oli Hiiu koduareeniks 2011. aasta lõpuni. Siis koliti suvised kodumängud Kadriorgu ja kevadised Lilleküla kunstkattele, sest amortiseerunud Hiiu kunstmuru ei võimaldanud mängida kvaliteetset jalgpalli ja oli tippmängijate tervisele ohtlik.

2013 sügisel pandi Hiiule maha uus kunstmuru ning mullu kevadel, enne pärismurule kolimist pidas Kalju kodumänge taas oma ajaloolises kodus. Need osutusid silmatorkavalt menukateks. Fännid andsid „Me kodu on Hiiul!" laulmisega oma meelsusest selgelt märku.

Jalgpallihooajal 2015 peabki Kalju Hiiul senisest rohkem mänge. Võib-olla suisa kõik matšid. Meistrivõistluste kalendris on Kalju kodumängude toimumiskohaks alates 25. aprillist märgitud Hiiu või Kadrioru staadion. Kalju president Kuno Tehva kinnitab, et lõplikku otsust pole praegu tehtud.

"Kindel on, et Kadriorus toimuvate kergejõustiku U23 Euroopa meistrivõistluste tõttu ei saa me seda arvestatava osa suvest kasutada. Kevadel mängime Hiiul senisest kauem. Sealsel kunstmurul on FIFA kahe tärni kvaliteet, millel pole pärismuruga suurt vahet. Näiteks Rootsi kõrgliigas mängivad mitmed klubid terve hooaja kvaliteetsel kunstmurul. See on spekulatsioon, aga kindlasti pole välistatud, et veedame terve hooaja Hiiul," rääkis Tehva.

Nõmme Kalju fännklubi tervitaks säärast varianti kahel käel. Hiljuti korraldati isekeskis antud teemal küsitlus ja tulemus oli kõnekas – 95% fännklubi liikmetest ütlesid, et tahavad kodumänge Hiiule.

"Kadriorus ei taheta olla, sest see on valel pool linna ning Eesti meistriliiga ja Kalju jaoks liiga suur. See eelmisest kevadest tuttav tunne, kui võtsime Hiiu pubis kaks õlut ja kõndisime siis Nõmme männiõhku nautides staadionile oma klubi mängule, oli lihtsalt võrratu. Iga jalgpalliklubi vajab kodu. Nõmme Kalju õige kodu on Hiiu staadionil," selgitab fännide seisukohta Kalju fännklubi üks vedajaid Urmas "Myrgel" Pardane.

Tehva möönab, et Hiiu on ahvatlev. Nii ajaloolis-nostalgilistel, turunduslikel kui ka majanduslikel põhjustel. Kui märtsis Hiiul peetud matšid Flora ja Levadiaga tõid staadionile vastavalt 1226 ja 1341 pealtvaatajat, siis augustis samade vastastega Kadriorus peetud mängudes olid publikunumbrid vastavalt 605 ja 574 ehk enam kui poole väiksemad.

500 enammüüdud piletit tähendab klubile mitu tuhat eurot suuremat kassat ning mida rohkem publikut, seda edukamalt lähevad staadionil kaubaks jook, söök ja nänn, mis kõik samuti klubile natuke kasumit toovad. "Arvestades klubi ajalugu ja ka seda, et peatreener Sergei Terehhovil on Hiiult häid mälestusi, siis sümpaatia langeb Hiiu poole," märgib Tehva.

Klubis flirditakse suisa mõttega proovida Hiiul läbi viia ka Euroopa liiga esimese eelringi mäng. Tõsi, esialgu Kaljul eurosarjakohta pole, aga olukord Eesti karikavõistlustel lubab väita, et 95% tõenäosusega see saadakse.

"Eurosarja puhul oleks kõige suurem takistus ilmselt nõue, et tribüünil peavad olema eraldi istmed. Arvestades Kalju euromängude tavalist publikuhuvi, tuleks Hiiule tekitada vähemalt 3000 istekohta, mis eeldaks kahte otsatribüüni. Muid nõudeid on samuti väga palju ja tööd tuleks selle projektiga teha kõvasti, aga kui saaks eurosarjamängu Nõmmele tuua, oleks see väga vahva ja ajalooline sündmus!" kirjeldas Tehva ambitsioonikat plaani.

Esialgu on Kalju ja Hiiu staadioni osas täiesti kindel siiski vaid see, et aprilli lõpuni peetakse kodumänge just seal.