KÄED PEAL: Pildil on Frankfurdi Skylinersi kaitse vastu hätta jäänud TÜ/Rocki mängujuht Augustas Peciukevicius. Lihtsamalt ei läinud ka teistel Rocki palluritel.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
13. jaanuar 2015, 22:29

NIGEL ALGUS VAHEGRUPITURNIIRILE: Rock lämmatati Saksa klubi kõva kaitse poolt ära (5)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskond sai omal nahal tunda, mis tunne on mängida Eurochallenge'i sarja ühe parima kaitsemeeskonna Frankfurti Skylinersiga. Pärast hiilgavat avaveerandit pidid tartlased lootma juhuslikele kaugvisetele ja lõpuks tunnistati K-vahegrupi avamatšis külaliste teenitud 62:71 paremust.

Ideaalses hoos Rock oleks suutnud ilmselt Saksamaa keskmiku kaitse lahti harutada, aga pärast eelmise hooaja talveperioodi pole niisugust teravust leitud. Kõige paremini ei mõjunud ka jõulude ja aastavahetuse paiku tekkinud kolmenädalane mängupaus, millest tekkinud roostet pole suudetud veel lõplikult maha lihvida.

Kaotusest ei päästnud ka Joosep Toome tagasitulek pärast kaks ja pool kuud kestnud põlveravi. Keskmängija viskas Skylinersi korvi 17 punkti (kolmesed 4st 3!) ja klubi abitreener Klaus Perwas tunnistaski pressikonverentsil, et ta ei oodanud Toome mängusekkumist. Pealik Gordon Herbert jäi teatavasti perekondlikel põhjustel koju.

„Plaan oli kodumängud ära võtta, siis on hea variant edasi saada. Nüüd tegime oma seisu raskemaks, aga pole mõtet pead langetada, võitleme edasi. Puudu jäi meeskondlikust rünnakust, meil oli kolm nädalat pausi ja viimati Kalev/Cramo vastu olime veel roostes. Me pole veel korralikult ennast käima saanud," rääkis Toome.

Pärast esimest veerandit laguneti

Alguses tundus, et Rock on soovitud rütmi siiski leidnud, sest seitsme minutiga mindi juhtima 23:8 ja esimese veerandaja järel oldi ees 28:16. Janar Talts ja Tanel Sokk kõmmutasid kahepeale kiirelt viis kaugviset, aga pärast nende pingileminekut tekkisid esimesed ohumärgid.

Ühtlane Skyliners jäeti kolmese taha üha enam vabaks ja ainult lollid oleks arvanud, et karistused ei jää tulemata. Teise perioodi alguses jõudis Skyliners Rocki aina kuhjuvate sööduvigade tõttu ruttu ohtlikult lähedale 28:25. Esimese poolaja lõpuni kulgeski tasavägine heitlus ja vaheajale mindi Rocki 36:34 eduseisus. Polnud üllatus, et Rock suutis teisel veerandajal koguda vaid 8 punkti, sest viskepositsioonid läksid järjest raskemaks ja tihti ei jõutud üldse midagi korda saata.

„Pärast esimest veerandaega läks meie mäng ikka täiesti nihu. Sama kiiresti kui ette saime, lasime nad järgi ka," selgitas koos Toomega Rocki edukaimana 17 punkti toonud Talts.

Kolm mängu järjest võõrsil

Rocki peatreener Gert Kullamäe hinnangul jäid tartlased pärast 28:16 võidetud avaveerandit vastastele igas mõttes alla. "Teadsime, et vastamisi lähevad Eurochallenge'i kaks kõige paremat kaitsemeeskonda. Selles mõttes oligi esimene veerandaeg oli hea üllatus, aga edu tuli eelkõige selle pealt, et tabasime kaugelt ilmeksimatult. Hiljem vajusime nende kaitse vastu kokku. Nad oli meist füüsiliselt tugevamad, aktiivsemad ja jõudsid meid ära suruda," rääkis ta pressikonverentsil.

Teine poolaeg kulgeski juba Skylinersi dikteerimisel ja Rock püsis haardeulatuses ainult tänu Toome kolmestele. Keegi teine vajalikku stabiilsust enam ei leidnud ja õnnestumised jäid juhuslikeks.

Järgmisel nädalal kohtub Rock võõrsil Saraatovi Avtodoriga ja pärast seda peetakse veel kaks kohtumist väljas. Kui Ühisliiga keskmikku ei üllatata, on tartlastel juba üsna hapu seis. "Ega meil lihtsamaks ei lähe, nüüd ootab meid põhimõtteliselt liiga parim ründemeeskond. Aga mis ma siin ikka põen, see vii kuhugi," lisas Kullamäe.