Kaido Külaots jagab nelja vooru järel liidrikohta.Foto: Tairo Lutter
Spordivaria
15. jaanuar 2015, 07:00

Eesti maletajad püüavad kodusel tsooniturniiril esikohta (1)

Tallinnas peetakse nädala jooksul male maailma karikavõistluste Balti tsooniturniiri, kust edasi saab ainult kolmel osavõistlusel kokkuvõttes parimaks tulnu. Sisuliselt on esikoha saaja juba teada, sest Läti suurmeister Igor Kovalenko võitis kaks esimest turniiri Lätis ja Leedus ning on teistele praktiliselt püüdmatu.

Kuid see ei tähenda, et ülejäänud on püssi põõsasse visanud. Eesti tipud Kaido Külaots ja Ottomar Ladva haarasid kolme esimese vooru järel kaksikjuhtimise, näidates, et soovivad esikoha koju jätta. Eilses neljandas voorus said mõlemad küll tabelisse esimese nulli, kuid 3 punkti kogunud Külaots ja Kovalenko jagavad liidrikohta. Igast Balti riigist lööb kaasa neli mängijat, Eestit esindavad eelmise aasta meistrivõistluste neli paremat (veel Tarvo Seeman ja Roman Jezov).

"Kogu sarjas osalemine on meie maletajatele hea seetõttu, et saadakse kolm väga head suurmeistrinormiga turniiri. Lisaks on iga osavõistluse auhinnafond 10 000 eurot," tutvustas maleliidu tegevjuht Hendrik Olde.

Kui suurmeister Külaots on juba vana kala, siis noor Ladva saab väga kasulikud võistlused. Näiteks suutsid just nimetatud kaks eestlast kirjutada esimesel turniiril Kovalenko (Elo koefitsient 2653) tabelisse ainsad nullid, järgmisel etapil sai Ladva jagu Külaotsast. Esialgu on vanem mees veel jäänud nooremast ette – Lätis olid nad vastavalt 6. ja 7. ning Leedus 3. ja 4. Nende Tallinna-turniiri omavaheline mäng tulebki täna hommikul 5. voorus. Ladval ja Seemanil on praegu 2, Jezovil 0,5 punkti.

Olde märkis, et Balti tsooniturniir korraldatakse pärast 15aastast vaheaega. "Tavaliselt on maailma karikavõistlustele pääsejad selgunud EMi järjestuse alusel, sealt läheb edasi 20 paremat," lausus malejuht. Osa mängijaid pääseb ka otse maailma edetabeli põhjal, aga selleks peab reiting olema üle 2700 – Baltimaades säärase klassiga mängijaid pole.

Kes hakkavad märtsis Jeruusalemmas peetaval EMil mängima, pole Olde sõnul veel paigas – ühe mängija lähetamine maksab paar tuhat eurot.

Küll ei lähe sinna viimast aastat kuni 18aastaste noorte klassi kuuluv Ladva. Olde sõnul on siht võtta sellest vanuseklassist veel mis võtta annab – peetakse tava- ja kiirmale MM, individuaalne ja võistkondlik EM.