UUS JA VANA: Hispaania praegune kuningas Felipe VI (vasakul) ja tema isa Juan Carlos, kellelt oodatakse isadustesti andmist. Võimalik, et selle tulemused toovad kuningale poolõe. Foto: AFP / Scanpix
Maailm
16. jaanuar 2015, 07:00

Isadustest tulekul? Hispaania kuningas võib saada poolõe (8)

Hispaania kuningakoda ei pääse ka pärast kuningas Juan Carlose troonilt lahkumist skandaalidest. Ülemkohtu otsusel võetakse arutamisele Ingrid Sartiau hagi, milles nõutakse, et Juan Carlos peab tegema isadustesti.

Belgias Gentis elav Ingrid Sartiau (48) ja Kataloonias Gironas elav Albert Sola Jiménez (58) usuvad juba aastaid, et nende isa on Juan Carlos (77), kes mullu 19. juunil loovutas Hispaania kuningatrooni poeg Felipele.

Ingrid ja Albert andsid selguse saamiseks juba 2012. aasta oktoobris Madridis kohtusse hagi, milles nõuti tollaselt kuningalt Juan Carloselt isadustesti tegemist. Kohus ei võtnud tookord hagi arutamisele, sest põhiseaduse järgi on kuningas puutumatu. Pärast troonist loobumist mullu 19. juunil olukord muutus. Endise kuninga puutumatust piirati ning parlamendi otsusega anti ülemkohtule õigus vajadusel Juan Carlos kohtu ette tuua.

Teisipäeval otsustaski kohus, et Ingrid Sartiau hagi võetakse arutamisele. Agentuuri Efe teatel on Juan Carlosel nüüd 20 päeva aega oma seisukoha esitamiseks. Kui ta peaks isadustestist keelduma, siis võib ülemkohus teda kohustada seda tegema.

Alberti hagi lükati taas tagasi

Huvitaval kombel lükkas ülemkohus aga taas tagasi Albert Sola Jiménezi hagi. Tagasilükkamist põhjendati hagis esitatud tõendite ebapiisavusega. Tegelik põhjus võib peituda milleski muus. Kui Albert peaks tõepoolest osutuma Hispaania kuninga Juan Carlose lapseks, siis peaks saama temast kui kuninga vanimast pojast Hispaania seaduste järgi ka kuningas. Alates eelmise aasta 19. juunist on kuningas Juan Carlose seaduslik poeg Felipe. Tõsi, Alberti sündimise ajal ei olnud Juan Carlos veel abielus ega ka kuningas ning seetõttu ei ole ka päris selge, kas vanima poja reegel kehtib ka väljaspool abielu ja enne kuningaks saamist sündinud laste kohta. Alberti hagi tagasilükkamisega soovis ülemkohus tõenäoliselt niisuguse diskussiooni võimalikku puhkemist vältida.

Belgias Gentis elava Ingrid Sartiau sõnul oli see vähemalt 12 aastat tagasi, kui tema ema Lilian Sartiau ütles: "Vaata, televiisor näitab sinu isa."

Ekraanil oli siis tollane Hispaania kuningas Juan Carlos. Väidetavalt ristus Liliani tee viimasega 1965. aastal Costa del Solis.

Lilian ei teadnud siis, et tema tollane kuum kavaler oli juba neljandat aastat abielus olev Hispaania kroonprints. Ta maandus Juan Carlose voodis ja üheksa kuud hiljem nägi ilmavalgust Ingrid.

Kui too hakkas 2011. aastal interneti vahendusel oma väidetava isa kohta infot otsima, sattus ta Kataloonias Gironas elavale endast kümme aastat vanemale Albert Sola Jimenézile, kes väitis samuti, et Hispaania kuningas on tema isa.

Albert sündis 1956. aastal Barcelonas ja ema loobus temast. Albertit kasvatasid kasuvanemad. Esmalt viis aastat üks perekond Ibizal ja seejärel teine pere, kes elab Girona lähistel. Oma pärisvanematest ei teadnud Albert kaua aega mitte midagi. 1980. aastatel tekkis tal soov nad välja selgitada. Albert kaasas detektiivid, kes selgitasid välja, et tema ema on Kataloonia pankuriperekonna tütar Maria Bach Ramon, kes tutvus Juan Carlosega 1950. aastatel, kui viimane õppis Zaragozas sõjaväeakadeemias.

Ingrid ja Albert otsustasid kohtuda. Nad tegid ka DNA-testi. Selle tulemused kinnitasid, et neil on 91%lise tõenäosusega sama isa. Testitulemused saadeti Hispaania kuningakojale nõudmisega, et ka kuningas Juan Carlos teeks DNA-testi. Aega selleks anti 2012. aasta 2. oktoobrini.

Hispaania kuningakoda eelistas vaikimist ning seetõttu pöördusid Ingrid Sartiau ja Albert Sola Jimenéz Madridis kohtu poole, kuid too ei võtnud hagi arutamisele.

Väärib tähelepanu, et Ingrid ja Albert ei ole sugugi esimesed, kes väidavad, et nad on Hispaania kuninga tunnustamata lapsed. Tosin aastat tagasi nõudis prantslanna Maria Jose de la Ruelle samuti kohtu kaudu, et kuningas Juan Carlos tunnistaks ta enda tütreks. Ta väitis veel, et tema ema on Itaalia printsess Maria Gabriela, kellega Juan Carlosel oli mitme elulooraamatu andmetel armulugu. Ka Mariat ei saatnud kohtus edu. Ehk läheb Ingridil nüüd paremini.

Juan Carlos pettis abikaasat sageli

Kuulujutud Hispaania kuninga Juan Carlose truudusetusest hakkasid ringlema juba vähemalt kolm aastat tagasi, kui müügile tuli sotsiaalajaloolase ja ajakirjaniku Pilar Eyre raamat "La soledad de la reina" ("Kuninganna üksildus"), milles kirjutatakse, et kuningas Juan Carlos on abikaasat kogu aeg petnud. Raamatus toodi ära ka mitme armukese nimi. Üks nendest, krahvinna Olghina de Robiland kinnitas mullu oktoobris Hispaania televisioonile antud intervjuus, et Juan Carlos murdis abikaasale sageli truudust.