Urmas VälbeFoto: Aldo Luud
Talisport
17. jaanuar 2015, 07:01

ÕHTULEHE VIDEO | Ilma tõttu näeb täna Otepääl loterii-allegriid (4)

Kui sprinterid täna Tehvandi suusastaadionile jõuavad, pole neil veel aimugi, millise suusaga rajale minna. Lõuna-Eesti heitlik ilm muudab maailmakarikaetapi parajaks loteriiks.

Kui maailma sprinditipud eile MK-etapi eelset ametlikku treeningut alustasid, tervitas neid kange lumetuisk. Kaks tundi hiljem lahkuti staadionilt juba kuivas tuulevaikuses.

"Mis see Eesti harilik ennustus on?" esitas eestlaste suurlootus Peeter Kümmel küsimuse „Vahelduva pilvisusega, kohati sajab lund, ±0 kraadi," vastas ta ise, et tänagi tõotab tulla heitlik ilm.

Eilne lumemöllus treenimine tähendas, et sisuliselt ei saadud rajaolude kohta mingit asjalikku teavet. "Tuleme hommikul staadionile ja siis otsustame (suusavaliku – toim). Me näeme homme (täna – toim) hooldetiimides kindlasti õnnestujaid," rääkis Kümmel. "Ja ka ebaõnnestujaid!"

Puhas või klistiir?

"Tšistaja estonskaja pogoda (vene k. tavaline Eesti ilm – toim)," naerab olukorda Venemaa koondise määrdemees Urmas Välbe. Tõsisemalt jätkates tõdeb ta, et ega keegi täpselt tea, mida täna oodata: "Lund sajab, siis ei saja! Ilma määrdeta klassikasuusa jaoks on vaja värsket lund, sest muidu ta ei pea. Aga kui sa kliistri alla paned, siis on lumega jälle jama ja võib hakata hakkima. Eks ta on nats loterii."

Poolatar Justina Kowalcziki suusahooldaja Are Mets selgitab, et määrdemeestel võib täna olla sootuks lihtne tööpäev ja sportlased võivadki eelistada täiesti paljast suusapõhja: "Määrdeta suusal on spetsiaalne karastatud põhjamaterjal, mis lumega nakkub ja selle ideaalne toimimisala ongi nagu praegu väljas: sajab lund ja ±0 kraadi. Aga kui läheb rohkem plussi või miinusesse, siis on juba võimalik leida sobiv pidamismääre."

Kui homme lund ei saja, peavad suusatajad kähku leidma just selle õige määrde, mis aitaks Tehvandi järskudest tõusudest üles ronida. Mets plaanib igatahes tavapärasest varem tööle tulla, et jääks testimisaega.

Välbe kavatseb kasutada aga teist taktikat: "Pigem tuleks siia hästi hilja tulla. Sa pead otsuse vastu võtma kolm sekundit enne starti." Mehe sõnul näitas juba eilne tuiskki, et homne esimene ja viimane startija võivad rajale minna täiesti erinevates ilmastikuoludes ning üks kliistri, teine puhta suusaga.

Kui aga peaks juhtuma homme olema Otepääl paar plusskraadi, võiks see sobida Eesti hooldemeestele – kui konkurendid alles saabusid, said eestlased neljapäeval sellistes tingimustes katsetada.