Dimitris Diamantidis.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
20. jaanuar 2015, 07:00

Ville Arike | Kas Kreeka korvpalliklubid elavad kõik üle?

Küsisin eelmise nädala Euroliiga ülevaates, kas Türgi klubid suudavad Serbia treeneritest dinosauruste juhtimisel ükskord ka midagi võitma hakata? Ehkki nagu veel nädal varem sai öeldud, et vahegrupiturniiri algusfaasis on veel vara tibusid lugeda, tuleb tõdeda, et vähemalt eelmisel nädalal jäid Türgi hiiud kaotajateks.

Kui aastavahetusel oli Moskva CSKA alistanud Istanbulis sealse Fenerbahce Ülkeri, siis nüüd oldi samas linnas 78:69 üle Anadolu Efesest. Ülker pidi aga – jällegi koduväljakul – tunnistama veel ühe soosiku, 2012. ja 2013. aasta võitja Pireuse Olympiacose 74:68 paremust.

Nõnda ongi paslik suunata seekord pilk Kreeka klubide suunas. Seda enam, et nende teine suurkuju Ateena Panathinaikos võõrustas Siim-Sander Vene koduklubi Kaunase Žalgirist. Leedu meistril ei tekkinud võimalusepoegagi, võõrustajad võitsid 77:58. Olgu riigi majandusseis milline tahes, kas need kaks tiimi elavad kõik üle?

Esmalt Olympiacosest, kes viimastel aastatel eurorindel suurest konkurendist selgelt edukam olnud. Kolm aastat tagasi vedas meeskonna võiduni Dušan Ivkovic, kes jättis seejärel posti toona vähetuntud Georgios Bartzokasele. Ent võta näpust – Vassilis Spanoulis ja Co triumfeeris ka uue juhendaja käe all! Eelmisel hooajal jäädi lõpuks pidama veerandfinaalis, kui mängudega 2:3 alistuti Madridi Realile.

Tänavu on meeskonna tüüri juures Yannis Sfairopoulos. Ning ehkki senisest 13 mängust on Euroliigas võidetud 11 ja vahegrupiturniiri on alustatud täiseduga, pole veel päris selget ettekujutust, milleks võib meeskond olla suuteline? Kas tegemist on TOP 16, play-off’i või koguni võitja tasemega?

Kreeklastest tuumik on suures osas jäänud samaks (lisaks Spanoulisele Georgios Printezis, Kostas Sloukas, Vangelis Mantzaris), ameeriklasi on piisavalt. Spanoulis on endiselt hea, meeskonda on seganud vigastused, aga tulemused on korralikud. Äsja Istanbulis saadud võit andis nii mõnegi vastuse. Ning ses klubis teenib leiba septembris Riia EMil eeldatavalt Eesti vastu astuv mees, kodustatud belglane Matt Lojeski.

Panathinaikosega on selge üks: nende koduareen, Ateena olümpiakeskus on endiselt lõvikoobas. Kui arvata välja alagrupiturniiri viimase vooru tähtsusetu mäng Barcelonaga, mis kaotati, on Panathinaikos alistanud kodusaalis kõik vastased keskmiselt rohkem kui 15 punktiga.

Ka eelmisel hooajal esineti korralikult, ent veerandfinaali otsustavas, viiendas mängus häviti Moskva CSKA-le 30 silmaga. Suvel värvati uueks juhendajaks nimekas Jugoslaavia koolkonna mees Duško Ivanovic, kelle käe all kindlustati alagrupis seitsme mänguga edasipääs (viis võitu) ning vahegruppi on alustatud kahe võiduga kolmest. Liigutud on peaaegu raudses rütmis ehk kodus võidud ja võõrsil kaotused – mõlemal juhul kõigest ühe erandiga.

Meeskonna aju on väsimatu Dimitris Diamantidis ning temagi ümber on üsna ühtlane seltskond. Näiteks viimases kohtumises Žalgirisega jõudis kuus meest kahekohalise arvu punktideni ning seitsmeski tõi veel seitse silma. Siingi on mängus üks septembris eeldatavalt eestlastele vastu astuv korvpallur, lätlane Janis Blums.

Eelmise nädala keskse tulemusena võib aga välja tuua Tel Avivi Maccabi 70:68 võidu Barcelona üle. Kataloonia suurklubi sai vahegrupis juba teise kaotuse. Ning Hispaania liiga liider Malaga jätkab Euroliiga vahegrupis võiduta…

Turniiritabel

E-grupp

Real 3

Panathinaikos 2

Maccabi 2

Galatasaray 2

Barcelona 1

Žalgiris 1

Alba 1

Crvena Zvezda 0

F-grupp

Olympiacos 3

CSKA 3

Anadolu Efes 2

Fenerbahce Ülker 1

Nižni Novgorod 1

Vitoria 1

Milano 1

Malaga 0