MÄNGUD LÄBI: Kaia Kanepi teekond Melbourne’is lõppes loodetust palju varem. Foto: AFP/SCANPIX
Tennis
21. jaanuar 2015, 07:00

Miks Kanepil Austraalia lahtised ebaõnnestuvad? (8)

Eesti parim tennisist Kaia Kanepi on karjääri jooksul jõudnud Suure slämmi turniiridel viiel korral veerandfinaali, kuid Austraalias takerdunud peaaegu alati esimeses või teises ringis. Nii ka eile, kui tuli tunnistada maailma teises sajas paikneva Irina Falconi 2:6, 6:4, 7:5 paremust.

Milles asi? On ju Kanepi viimasest neljast aastast kolmel esinenud korralikult hooaja esimesel võistlusel Brisbane’is, mis peetakse suurturniirist ainult mõni nädal varem. Nüüd haaras ta Falconi vastu selge initsiatiivi, kuid kaotas teises setis seisult 2:1 neli geimi järjest. Jõudis peaaegu järele, ning ka otsustavas setis 2:5-lt 5:5ni, aga ei enamat.

Tuul segas mängijaid

Kanepi ei kommenteerinud mängu oma kodulehel ega Facebookis, samuti teatasid korraldajad pärast kohtumist, et eestlanna pole intervjuuks kättesaadav. Mida arvasid asjast kõrvalt vaadanud spetsid?

"Kaia näis äsjasest haigusest räsitud," tõdes Eesti esireketi ekstreener Silver Karjus. "Kaia oli selle aasta eelmised kohtumised pidanud enda kohta väga korralikult, enesekindlalt, kvaliteetselt. Ent ta jättis Hobarti turniiri tõve tõttu pooleli ja nüüd oli näha, et organism polnud taastunud."

Kanepi ja Falconi mäng algas Melbourne’is sisuliselt päeva palavaimal perioodil, kohaliku aja järgi kell 13.30.

Temperatuur oli 29 kraadi ja pilved varjasid päikest rohkem kui kahetunnise mängu vältel ainult kohati. Lisaks puhus tugev tuul, mis nõudis löömisel lisa­jõuvarusid.

Vaja oli võita üks tähtis punkt

"Säärastes tingimustes on väga raske mängida, edukaks esinemiseks pead olema terve. Ka võistluspinge kurnab organismi. Usun, et Kaia lihtsalt ei taha kurta ja pole seetõttu mängu kommenteerinud. Me ei tea sedagi, kas teda segab mõni pisivigastus, millises seisus on selg," arutles Karjus.

Tõsi on see, et ühest hetkest näis mängu jälgimisel, et Kanepit segab miski. Ta jahutas end jääga. Ka Kanepi esimene serv muutus lahjemaks, keha jõudu sinna enam nii palju ei läinud. Seda märkis ka tenniseekspert Margus Uba.

Ta lisas: "Ühest hetkest viskas Kaia lihtsalt palli üles ja andis reketiga pihta – tuleb välja, kuidas tuleb. Mis selle põhjustas, me ei tea. Kohati võis jääda mulje, et Kaia ei pinguta lõpuni, aga siit Eestist mängu vaadates ei taju, et ilm võib seal Austraalias olla väga karm.

Siis sa ei suudagi endast viimast võtta, eriti kui pole sajaprotsendiliselt vormis või terve. Kaia ju võttis teises setis järele 4:5, 40:15 ja oma servil oli ainult ühte punkti veel vaja – kui ta saanuks selle, võitnuks ilmselt kahes setis. Aga see punkt jäi tulemata. Kaia alustas hästi, kuid äkitselt oli initsiatiiv läinud ja ta ei suutnudki seda tagasi saada."

Uba rõhutas ka tuuleteguri olulisust, seda just naistemängudes: "Kaia on pikka kasvu ja võimsa serviga. Tuule korral on aga palli jälgimine, löögi ajastamine ja palli tabamine keerulisem."

Miks just Melbourne’i väljakute Suure slämmi turniirid Kanepil välja ei tule, ei osanud Karjus ega Uba esimese hooga pakkuda. Uba mõtiskles, et võib-olla võtab hooaja alguses võistluspingega kohanemine aega. Samas on aga aasta esimesed turniirid Brisbane’is läinud reeglina vastupidiselt, hästi.

"Tausta ja Kaia tervislikku seisundit täpselt teadmata teen võib-olla Kaiale liiga, kuid absoluutseid tippe eristab järgmistest võime keskenduda otsustavatele punktidele eriliselt ja need ära võita. See panebki paika, kes võidvad suuri turniire. Olen rohkem jälginud meeste mänge ning just see omadus iseloomustab nii Djokovici, Nadali kui ka Federeri."